Bucureștiul reacționează la descinderea și brutalitatea militienilor transnistreni în liceul românesc din Tiraspol

Titus CorlateanAutoritatile de la Bucuresti nu au lasat deoparte incidentul recent de la Tiraspol, atunci cand militienii transnistreni au bruscat, anchetat si amenintat mai multi profesori de limba romana de la aceasta institutie de invatamant.

Seful diplomatiei de la Bucuresti, Titus Corlatean, a declarat vineri ca a discutat cu un oficial al OSCE despre situatia de la Liceul “Lucian Blaga” din Tiraspol, unde zilele trecute a descins militia separatista, aratand ca asemenea lucruri nu pot fi acceptate in spatiul OSCE.

“Este un subiect important pentru Romania si sensibil. L-am ridicat in intalnirea pe care am avut-o ieri (joi — n.r.) cu Astrid Thors, noul inalt Comisar al OSCE pentru minoritati nationale si i-am solicitat (…) sa fie activa pe aceasta tema. Noi nu putem accepta ca astfel de lucruri in spatiul OSCE, pe care il dorim si la vest, ca si rusii la est, ca un spatiu al comunitatii de securitate, ca sa citez ‘de la est la vest, de la Vancouver la Vladivostok’, nu putem accepta ca astfel de lucruri sa se intample. Avem institutii ale OSCE care trebuie sa se manifeste”, a afirmat Titus Corlatean, la Digi 24.

El a relatat ca la Liceul “Lucian Blaga” — singurul de limba romana din Tiraspol — militia i-a intimidat pe profesorii si pe directorul institutiei, in urma unui denunt fals din partea unei “cetatene foarte atente”. “Este clar ca sunt amenintari si provocari, este clar ca cei de dincolo nu se simt cu procesul de apropiere de UE, desi, pe fond, acest proces va genera consecinte pozitive economic vorbind, sociale, pentru viata cetatenilor, inclusiv pentru cei din Transnistria”, a aratat Titus Corlatean.

Autor : Razvan Iorga        Sursa:karadeniz-press.ro

Pentru mai multe detalii asupra incidentului de la Tiraspol accesează:

ULTIMA ACTUALIZARE – SE ÎNTÂMPLĂ ACUM ! ALERTA ÎN TRANSNISTRIA! CONCOMITENT CU DECRETAREA STĂRII DE ALERTĂ MAXIMĂ ÎN ARMATA TRANSNISTREANĂ, CIVILI ȘI MILIȚIENI TRANSNISTRENI AU DESCINS ÎN FORȚĂ ÎN LICEUL ROMÂNESC DIN TRANSNISTRIA / ROMÂNII DIN LICEU CER AJUTOR PE FACEBOOK!