Președintele Ucrainei,Volodomir Zelenski a declarat într-un discurs oficial din anul 2020, de Ziua Unității și Libertății Ucrainei, că în 1919, „Bucovina de Nord a fost luată de români”. (discursul mai jos) Această poziție a președintelui Ucrainei nu a fost sancționată în nici un fel atunci și nici după de către statul român. Nici președinția, nici guvernul României prin Ministerul de Externe, nu au avut vreo reacție. Amintim că România ca stat a susținut-o și o susține în continuare ferm, în fața agresiunii ruse, atât la nivel declarativ, diplomatic, în acord cu tratatele internaționale, cât și practic, prin ajutoarele trimise civililor din zonele de conflict, precum și pregătirile pe care le face pentru a primi zeci sau sute de mii de migranți ucraineni, în cazul izbucnirii unui război. Mai amintim că România în cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor (4-5 septembrie 2014) și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de națiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.
Ca răspuns la această susținere, încă de la anexarea Crimeei de către Rusia și de la începutul agresiunii ruse în Estul Ucrainei, Statul Ucrainean, s-a manifestat mereu inamical față de minoritatea română, prin adoptarea unor legi ale înățământului, al căror efect vor duce la suprimarea de facto a învățămîntului în limba română, prin confiscări de carte românească din biblioteci, prin modificarea structurii administrativ teritoriale a unor regiuni locuite majoritar de români și alipirea lor la alte untități administrative unde locuiesc ucraineni – astfel că în administrații și în consiliile locale, limba vorbită va fi oblgatoriu cea ucraineană și nu cea română. Totodată, Ucraina, deși s-a angajat declarativ prin vocea unor oficali, unul dintre ei fiind ex-ambasadorul Ucrainei în România, dl. Oleksandr Bankov, vorbitor fluent al limbii române, care a declarat tranșant că „pentru noi (adică pentru Ucraina – n.n.) nu există limba moldovenească (…) și că în România și Moldova se vorbeste o singură limbă – româna”, românii din Ucraina sunt împărțiți politic în continuare în români, cei din Nordul Bucovinei și „moldoveni” cei din Sudul Basarabiei, iar în școlile de aici este promovată mai departe „limba moldovenească”. A se vedea articolul despre protestul Consiliului Național al Românilor din Ucraina care constatata cu nedumerire și indignare că, în pofida asigurărilor ferme din partea autorităților centrale ucrainene de a nu aplica, în școlile cu limba „moldovenească” de predare, cotele lingvistice prevăzute de Legea învățământului mediu secundar din Ucraina (inclusiv în scrisoarea Ministerului Educației și Științei al Ucrainei către CNRU nr. 4/3025-20), începând cu anul școlar 2020/2021, aceste cote au fost introduse discret în mai multe instituții de învățământ secundar din regiunea Odesa. Articolul aici: Semnal de alarmă privind situația școlilor „moldovenești” din regiunea Odesa! Poziția Consiliul Național al Românilor din Ucraina. A se vedea și articolele Pentru Ministerul Educației din Ucraina, „limba moldovenească” este limbă UE și nu o numește română și Proiect de lege în Parlamentul de la Kiev – o mare lovitură împotriva românilor din Ucraina
Iată discursul complet al Președintelui Ucrainei, postat în limba engleză pe pagina de web a Instituției Prezidențiale (tradus în limba română) „…Bucovina de Nord a fost luată de români”
https://www.president.gov.ua/en/news/zvernennya-prezidenta-z-nagodi-dnya-sobornosti-ukrayini-59353
Video
Compatrioți ucraineni!
În urmă cu exact 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria statului ucrainean și a luptei de eliberare națională. „Visele vechi pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au împlinit”.
Acesta este un citat din Actul Zluky, care a anunțat reunificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat solemn de liderii UPR și WUPR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev. În toate colțurile Ucrainei, acest lucru a fost întâmpinat cu entuziasm și inspirație: în sfârșit a existat șansa de a construi o țară unită și independentă. Din pacate s-a pierdut. Ambițiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze adevărata unitate de stat. Unitatea nu în cuvinte, ci în fapte. Curând, UPR a părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost luată de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost luată de români, iar Cehoslovacia a luat Zakarpattia. Au trecut peste o sută de ani. Am tras vreo concluzie din această poveste?
Ne învață un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: numai împreună suntem puternici. După cum arată felicitările de Anul Nou, tema unității este dureroasă pentru fiecare ucrainean. Dar în căutarea acestei unități, ne certam din nou: „Și cum ne putem uni, atât de diferiți și de diferiți?” Vom putea trece în viitor fără a ne certa despre trecut? În lumea de astăzi, sensul de națiune în ansamblu apare nu numai datorită tradițiilor, culturii și religiei comune.
Există și valori. Care sunt acceptabile pentru fiecare colț al Ucrainei. Și prin care în viitor ucrainenii ar putea fi identificați în fiecare colț al planetei. Valori de integritate și onestitate. Bunele maniere și toleranță. Valorile libertății și democrației. Dorința de bunăstare economică și prosperitate. Dorința de a fi bogat. Valori de respect pentru lege, proprietate privată și respect unul față de celălalt. Eu sunt ucraineană. Pentru că trăiesc conform legii. Întotdeauna gata să-mi protejez patria atunci când este nevoie. Sunt un model pentru spațiul post-sovietic: în apărarea drepturilor mele, protecția libertății de exprimare, statul de drept, societatea civilă, toleranța zero față de corupție. Eu sunt ucrainean. Pentru că sunt un cetățean responsabil. plătesc taxe. Nu conduc împotriva luminii, parchez corect, nu conduc niciodată beat. Îmi pasă de mediu. Învăț să gândesc critic. Sunt ucraineană – pentru că suntem cei mai buni în sport, știință, IT. Duc un stil de viață sănătos. Studiez limbi străine. Susțin egalitatea de șanse pentru bărbați și femei. Respect drepturile reprezentanților tuturor minorităților naționale și ale tuturor religiilor.
Această listă poate fi completată pentru o lungă perioadă de timp. Și fiecare ucrainean trebuie să facă asta pentru a fi competitiv în lumea modernă. Și pentru ca ucrainenii să devină cei mai buni în viitor. Da, este un vis. Dar un vis comun a fost întotdeauna un motor pentru noi. Puterea de care avem atât de mare nevoie acum. Colegii ucraineni! Pentru a fi puternic, trebuie să deveniți uniți. Pentru a deveni uniți, trebuie să fii puternic. Să-l ținem cont! Felicitări! La mulți ani de Ziua Unității din Ucraina!
Trebuie menționat că înainte să fie ales președinte, echipa lui Volodimir Zelenski, a reacționat la data de 17 aprilie 2019, la apelul semnat de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” privind necesitatea soluționării problemelor românilor din Ucraina prin respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional. În răspunsul staff-ului lui Volodimir Zelenski este asigurată susținerea garanțiilor din partea statului, expuse în art. 11 al Constituției Ucrainei, „privind consolidarea dezvoltării națiunii ucrainene, conștiinței sale istorice, tradițiilor și culturii, dar și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a tuturor popoarelor și minorităților naționale băștinașe din Ucraina” A se vedea pe larg aici: Echipa candidatului la prezidențialele din Ucraina a reacționat la la apelul comunității românești, privind respectarea drepturilor minorităților
Ținem să reamintim, că în ciuda faptului că Statul Român nu a reacționat la politica ucraineană față de România și etnicii români în general, au existat voci care au au luat poziție în decursul timpului.
A se vedea:
07.09.2017 / Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București
Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București
Opinia publică și societatea civilă românească sunt profund îngrijorate de soarta minorității românești din Ucraina, ca urmare a intenției de suprimare a învățămîntului în limba română.
Dorim să amintim Statului Ucrainean că un astfel de gest nu și-au permis nici împărații de la Viena și nici cei mai aprigi conducători ai Uniunii Sovietice, de a căror bună și frățească iubire, Ucraina și poporul ei au resimțit-o din plin.
Un astfel de gest împotriva unor populații autohtone nu va fi permis fără consecințe drastice, în mileniul trei. Ucraina nu trebuie să uite că dacă a beneficiat de expansiune teritorială, pentru că așa a dorit Moscova la un moment dat, a devenit, totodată și responsabilă pentru toate minoritățile autohtone de pe cuprinsul ei, de bunurile materiale și imateriale ale acestora.
Noul stat ucrainean este responsabil și de protejarea și asigurarea unui climat de dezvoltarea și manifestare a acestora, de asigurarea unei conviețuiri pașnice, de propășire, egalitate și fraternitate între majoritari și toate minoritățile entice din Ucraina. Din păcate, cu surprindere și adâncă mâhnire constatăm astăzi că Ucraina ,,prietenă” prin gestul ei de suprimare a învățămăntului în limbile materne își arată o cu totul altă față, întorcându-se spre o epocă de care părea că s-a dezis. Nu așa se construiesc și se consolidează prieteniile, nu așa se slujește istoria, cultura și valorile Ucrainei!
Cerem prin prezenta organelor de decizie, oamenilor politici și societății civile din Ucraina să stopeze acest act anacronic, nedemn, nedemocratic, neeuropean și neprietenesc.
Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina
Dat spre publicare la 07.09.2017
Pe larg aici: asociatia-culturala-pro-basarabia-si-bucovina-scrisoare-deschisa-catre-ambasada-ucrainei-la-bucuresti/
16 SEPTEMBRIE 2017 / Foto-Video: Protest la Ambasada Ucrainei. Salvați școlile românești din Ucraina! Români sunt solidari cu cei 500 000 de conaționali, în fața ambasadei Ucrainei din București
Pe 5 septembrie Parlamentul Ucrainean a adoptat o nouă Lege a Educației, prin care se desființează practic sistemul de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Considerăm că, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității românești din Ucraina. Toți românii sunt așteptați să fie solidari cu cei 500 000 de conaționali și cu școlile cu predare în limba română din Ucraina, sâmbătă, 16 septembrie, la ora 11:00 în fața ambasadei Ucrainei din București (Bulevardul Aviatorilor nr. 24), se arată într-un comunicat ce însoțește pagina de facebook destinată evenimentului mai sus menționat. Potrivit unor surse RBN Press, vor participa mai multe organizații civice reunite în Alianța Pentru Centenar precum și numeroși români din capitală cărora nu le este indiferentă situația fraților lor din Ucraina.
A se vedea foto/video salvati-scolile-romanesti-din-ucraina-solidari-cu-cei-500-000-de-conationali
27 OCTOMBRIE 2017 / Actualizare Foto Video: Asociațiile din Cadrul Alianței Pentru Centenar au depus la Ambasada Ucrainei o Scrisoare Deschisă / „considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la 2 iunie 1997”
Știrea inițială
Reprezentanții Asociațiilor care au constituit Alianța Pentru Centenar, un numă impresionant de organizaţii civice din România, Republica Moldova şi Diaspora, vin azi, 27 octombrie, în fața Ambasadei Ucrainei la București, pentru a depune o scrisoare deschisă adresată reprezentanților statului ucrainean, prin care se denunță inițiativa legislativă adoptată de Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul), prin intermediul căreia se poate trece la desființarea sistemului de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română, informează romaniabreakingnews.ro citând documentul trimis redacției RBN Press de către reprezentanții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, membrii fondatori al Alianței.
Potrivit semnatarilor scrisorii deschise, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității istorice românești din Ucraina. Tototdată semnatarii scrisorii țin să amintească că „în ultimii ani, România s-a dovedit un partener și un aliat important pentru Ucraina prin susținerea acordata în conflictul cu Federația Rusă, cât și prin susținerea acordată pentru apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice din care România face parte”(…) „În cazul în care măsurile de protest ale statului român rămân fără un răspuns satisfăcător, considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la Constanța la 2 iunie 1997, datorită încălcării flagrante a Art. 13, alin. 5”
România Breaking News vă pune la dispoziție mai jos Textul docmentului în cauză:
SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE: AMBASADA UCRAINEI ÎN ROMÂNIA
Domnule Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar Oleksandr Bankov,
Am luat la cunoștință cu surprindere și îngrijorare de faptul că, în data de 5 septembrie 2017, Parlamentul Ucrainean a adoptat o nouă Lege a Educației, prin care se desființează practic
sistemul de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Cosiderăm că, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității istorice românești din Ucraina.Având în vedere situația descrisă mai sus, dorim să protestăm în modul cel mai ferm față de această inițiativă legislativă total inoportună și solicităm modificarea Legii Educației de către Parlamentul Ucrainei, în sensul menținerii învățământului de stat în limba maternă pentru minoritatea românească, așa cum a fost situația până în prezent.
Vă reamintim faptul că în ultimii ani România s-a dovedit un partener și un aliat important pentru Ucraina prin susținerea acordata în conflictul cu Federația Rusă, cât și prin susținerea acordată pentru apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice din care România face parte. În cazul unui refuz al reprezentanților statului ucrainean, noi vom solicita pe toate căile legale tuturor autorităților statului român aplicarea unor măsuri decisive si ferme de răspuns, mergând până la: aplicarea unor sancțiuni economice în schimburile comerciale bilaterale, retragerea ambasadorului român de la Kiev și a consulilor de la Cernăuți, Odessa și Solotvino, retragerea sprijinului acordat de România Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană și la N.A.T.O.
În cazul în care măsurile de protest ale statului român rămân fără un răspuns satisfăcător, considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la Neptun la 2 iunie 1997, datorită încălcării flagrante a Art. 13, alin. 5: “Părţile contractante vor crea, pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina şi pentru cele aparţinând minorităţii ucrainene din România, aceleaşi condiţii pentru studierea limbii lor materne. Părţile contractante reafirmă că persoanele sus-menţionate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare, situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţilor respective.”
Pe larg aici: asociatiile-din-cadrul-aliantei-pentru-centenar-vor-depune-la-ambasada-ucrainei-o-scrisoare-deschisa
5 APRILIE 2021 / Comunicat: Asociația Pro Basarabia și Bucovina protestează față de încercarea de falsificare a istoriei masacrului de la Fântâna Albă, de către autoritățile ucrainene
Comunicat de presă / 5 Aprilie 2021
Referitor la încercarea de falsificare a istoriei masacrului de la Fântâna Albă, de către autoritățile ucrainene.
A se vedea știrea:
„Masacrul de la Fântâna Albă – acțiune organizată de serviciile secrete românești” – filmuleț al Administrației Regionale de Stat Cernăuți // Ambasada României reacționează!
Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB), protestează și atrage atenția opiniei publice, asupra impardonabilei încercări de mistificare a istoriei, prin filmulețul realizat de Administrația Regională de Stat Cernăuți, Secția de cultură, despre tragedia românilor de la Fântâna Albă (Nordul Bucovinei anexat de sovietici). În filmulețul menționat, se afirmă că „în pădurea Varnița au fost împușcați aproximativ 50 de persoane”, fără să se specifice de ce naționalitate au fost, iar evenimentul în sine ar fi fost „o provocare, conștient planificată de serviciile secrete române, împotriva locuitorilor Bucovinei”.
O astfel de minciună de cea mai joasă speță umană înscrisă în portofoliul Administrației Regionale de Stat Cernăuți nu face cinste prietenilor (?) noștrii, nici culturii ucrainene, nici ştiinţei, nici istoricilor ucraineni.
Ucraina, istoricii și istoriografia lor ar trebui să conștientizeze că ceea este recunoscut că au săvârșit grănicerii sovietici atunci cu ordin venit de la Kiev, îi acuză că parte a acelui rău. Timpul poate vindeca rănile istoriei prin recunoașterea lor prin asumare și dezicere de ceea ce a fost politică sovietică.
Inventarea altor vinovați, jignește inteligența, istoria și adevărul, iar o astfel de situație poate descalifica o țară, o politică și o perspectivă.
Salutăm reacția promptă a Consulatului român de la Cernăuți, așteptăm interpelări la nivelul Ministerului de Externe precum și o explicație oficială a Kievului în legătură cu acest „film/provocare” conștient planificată.Birou de presă ACPBB.
Pe larg aici: protest-pro-basarabia-si-bucovina-falsificare-istorie-fantana-alba-ucraina/
Comisia de la Veneția dă dreptate României în cazul articolul 7 al Legii educației din Ucraina!
Românii din Ucraina cer ajutor și protecție Comisarului OSCE pentru Minorităţile Naţionale!
Declaraţie politică privind gestul de solidaritate al fruntaşilor comunităţii ucrainene din România cu românii din Ucraina
Scrisoare comună a miniștrilor de externe ai României, Bulgariei, Greciei și Ungariei referitoare la adoptarea de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina
Comunitatea românească din Ucraina: Scrisoare deschisă Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, să intervină de urgență în situația creată în jurul școlilor de limbă română
Kiev: Deputat în Rada Ucrainei, Grigore Timiș, ia apărarea drepturilor românilor din Ucraina