ROMÂNIA BREAKING NEWS

Bruxelles: Magistrații români aplaudați la scenă deschisă

Bruxelles: Magistrații români aplaudați la scenă deschisă

„Comisia Europeană şi-a asumat rolul său de apărare a statului de drept, conform articolului 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), iar dialogul cu magistraţii români este esenţial în această notă pentru o apreciere tehnică a întregului context, magistraţii fiind exclusiv experţi tehnici, în limitele statutului lor”, afirmă judecătorul Dragoş Călin, copreşedinte al Forumului Judecătorilor din România (FJR).

Dragoş Călin este unul dintre magistraţii care au fost joi la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europene despre situaţia justiţiei din România. Judecătorul a povestit pentru Ziare.com citat de romaniabreakingnews.ro, cum au decurs aceste întâlniri.

„Uniunea se întemeiază pe valorile respectării demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, precum şi pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin minorităţilor.

Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate caracterizată prin pluralism, ne discriminare, toleranţă, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi”, este articolul din TUE, la care face trimitere Dragoş Călin.

Întâlnirile

Magistraţii români au avut întâlniri cu vicepreşedintele CE, Frans Timmermans şi cu preşedintele Paramentului European, Antonio Tajani. În plus, au protestat în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles, într-o încercare de a atrage atenţia asupra situaţiei din România.

Dragoş Călin explică pentru Ziare.com că întâlnirea cu Frans Timmermans „a fost una tehnică, în care s-au discutat aspecte privind efectele modificările Legilor Justiţiei, criticate amplu de entităţile internaţionale relevante”.

„În cazul unor derapaje ulterioare de la statul de drept şi al nesocotirii recomandărilor MCV, Comisia are la îndemână mijloace coercitive împotrivă statului român, pe care nu va ezita să le pună în practică”, explică Dragoş Călin.

Potrivit judecătorului, protestul de la Palatul de Justiţie din Bruxelles a durat aproximativ o oră, au participat în jur de 30 de magistraţi români, care au fost susţinuţi de zeci de colegi judecători din Belgia şi Germania, dar şi de avocaţi belgieni.

„Ne-au aplaudat la scenă deschisă şi ne-au încurajat demersurile. Media franceze şi belgiene au preluat manifestarea. E prima dată în istorie când magistraţii altui stat membru UE decât Belgia protestează la Bruxelles pentru statul de drept”, ne-a mai spus Dragoş Călin

Foto Facebook Cristi Danileț

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: