România vrea o brigadă multinațională NATO pe teritoriul său.
Mihnea Moțoc, ministrul Apărării, anunță noi achiziții pentru armată: transportoare blindate, corvete și încă o escadrilă de avioane F16, se arată într-un interviu al ministrului Apărării, la Hotnews.ro, citat de romaniabreakingnews.ro Ministrul a explicat și mizele pentru România ale Summitului NATO din iulie, unde Bucureștiul speră să fie adoptată și „o strategie la nivel aliat de prevenire și contracarare a amenințărilor hibride”, precum și trecerea NATO de la actuala politică de asigurare-reasigurare la o politică de adaptare strategică pe termen lung atât la amenințările și riscurile de la est, cât și la cele de la sud.
România vrea ca NATO să aprobe la summitul din iulie din Varșovia o prezență rotațională în România de nivel brigadă multinațională, precum și o flotă aliată comună la Marea Neagră (numită însă din rațiuni diplomatice „cooperare întărită”) la care să participe și nave ucrainene ori georgiene. Moțoc a mai vorbit și de începerea unor noi programe de înzestrare a armatei cu transportoare blindate (primele ar putea fi cumpărate chiar în 2016), corvete multifuncționale pentru forțele navale și o nouă escadrilă de avioane F16.
ROAF_F16_pilot_roman la antrenament la o baza din PortugaliaArmata va demara cumpărarea de transportoare blindate 8×8, de vehicule 4×4 fie pe roți, fie pe șenile, și de platforme multifuncționale de transport (camioane cu diverse destinații pentru uzul armatei).
Prima transă de transportoare blindate – în 2016
Armata are un proiect de completare a capacităților de comunicații și informatică (achiziționare de sisteme moderne și compatibile)
Fregatele vor fi modernizate în șantiere navale din România. Prima fregată modernizată ar trebui să fie gata în 2018, iar cea de-a doua în 2020.
Submarinul Delfinul: Este o capacitate pe care ar trebui să o revitalizăm.
Ne gândim la opțiunile pentru achiziționarea unor corvete multifuncționale. 2016 este consacrat pregătirii procedurilor necesare lansării, atribuirii unei achiziții pentru cea de-a doua escadrilă de avioane F16 în cursul anului viitor.
Flota NATO la Marea Neagră va fi deschisă și unor riverani care nu sunt aliați, dar sunt parteneri, cum ar fi Ucraina sau Georgia. Sperăm să fie posibil ca la Summit-ul de la Varșovia să poată fi anunțată o inițiativă suficient de articulată la Marea Neagră.
La Summit-ul de la Varșovia așteptăm și o strategie la nivel aliat de prevenire și contracarare a amenințărilor hibride.
Mizele principale pentru România de la Summit-ul de la Varșovia sunt, în primul rând, trecerea Alianței de la o politică de asigurare-reasigurare, cea decisă și implementată de la Summit-ul din Țara Galilor din 2014 până la zi, la o politică de adaptare strategică, pe termen lung, a Alianței, atât la amenințările și riscurile de la est, cât și la cele de la sud.
În sfera terestră, ceea ce avem în vedere este o prezență de nivel brigadă multinațională, așezată pe un pilier românesc, pe o contribuție românească, posibil și pe o postură de națiune-cadru, pe care ar exercita-o România, la care s-ar adăuga contribuții din partea unor aliați care deja sunt prezenți de manieră persistentă la exercițiile intensificate din ultima vreme.
Publicat de Gabriel NEGRU – romaniabreakingnews.ro