Chiril Gaburici a demisionat din funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut acum câteva minute în cadrul unui briefing de presă relatează deschide.md so timpul.md, preluate de romaniabreakingnews.ro. Printre motivele invocate de acesta este și dosarul penal pornit în cazul actului de studii bănuit de fals și lipsa unei majorități parlamentare.
Premierul, care și-a anunțat demisia, și-a exprimat, de altfel, speranța că acest gest va impulsiona apariția unei coaliții de guvernare, susținută de o majoritate parlamentară stabilă.
El a mulțumit actualei coaliții de guvernământ pentru susținere, la fel cu le-a adresat mulțumiri colegilor de la Guvern, cetățenilor, dar și partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.
De asemenea, Chiril Gaburici și-a exprimat speranța că demisia sa va face posibilă repornirea reformelor cu o nouă viteză.
În data de 10 iunie, premierul Chiril Gaburici spunea că a „obținut susținerea alianței” minoritare PLDM-PD pentru măsuri încă neclare care ar „salva situația din domeniul financiar-bancar”.
Vorbind la ședința guvernului, primul ministru a spus că s-a întâlnit astăzi cu liderii alianței, Vlad Filat și Marian Lupu, datorită scrisorii sale de sâmbătă în care amenința cu demisia. În scrisoare, Gaburici afirma fără a da exemple că sistemul financiar moldovean s-ar afla „sub asediu” și cerea demisia guvernatorului Băncii Naționale, Procurorului General și conducerii Comisiei Naționale a Pieței Financiare care ar ”ezita” să ia măsuri.
Audierile premierului Chiril Gaburici la Procuratura Generală în dosarul privind falsificarea actelor sale de studii, au fost amânate pentru 11 iunie la solicitarea avocatului acestuia, a confirmat pentru Radio Chișinău, șefa Serviciului de presă al PG, Maria Vieru.
Chiril Gaburici urma să fie audiat astăzi, după ce Ministerul de Interne a trimis Procuraturii materiale rezultate în urma audierii mai multor persoane în acest dosar și alte probe.
Premierul a declarat că salută insistența procurorilor de a ”face lumină” în acest caz, adăugând că este dispus să colaboreze cu instituțiile de drept pentru a pune capăt speculațiilor pe marginea studiilor sale. Scandalul în jurul studiilor primului ministru a început la sfârșitul lunii martie, când o investigație jurnalistică constata că actele de studii ale premierului ar fi fost falsificate.
Premierul de la Chișinău neagă că diploma sa de studii ar fi falsă și anunță că este dispus să răspundă la întrebările autorităților. Chiril Gaburici nu a ezitat să se plângă jurnaliștilor de viața de premier care i se pare deloc ușoară.
Asta după ce presa anunța că la începutul acestei săptămâni, premierul Chiril Gaburici ar putea fi pus sub învinuire de fals și uz de acte acte false. Concluziile expertizei din dosarul pornit de MAI, o fotocopie a căreia a fost pusă la dispoziția presei de surse avizate, confirmă asta. Dosarul a fost expediat, vineri, Procuraturii.
Procuratura Generală într-un răspuns semnat de procurorul Viorel MorariDin document rezultă că semnătura directorului liceului unde ar fi învățat premierul este falsificată, la fel ca și ștampila instituției. De asemenea, expertiza atestă că fișa cu tabelul din interiorul diplomei și coperta documentului aparțin unor acte diferite.
Premierul de la Chișinău, Chiril Gaburici susține că scrisoarea prin care solicită demisia a mai multor conducători ai instituțiilor statului nu a fost coordonată cu niciun lider de partid.
El a declarat în cadrul unei emisiuni la ProTV Chișinău că lucrurile se mișcă prea încet în ce privește elucidarea fraudelor din sistemul bancar, iar toți sunt ocupați cu perioada electorală.
Șeful cabinetului de miniștri a mai declarat că poziția sa privind lichidarea celor trei bănci implicate în furtul miliardelor nu coincide cu cea a liderului PLDM Vlad Filat, care s-ar fi supărat după ce a aflat din presă despre scrisoarea premierului.
Chiril Gaburici a lăsat să se înțeleagă că ultimatumul său ar avea legătură și cu vizita unei delegații a FMI la Chișinău, preconizată pentru săptămâna viitoare. Premierul a menționat că țara poate intra în incapacitate de plată dacă nu va semna un acord de finanțare cu FMI.
Amintim că una dintre condițiile FMI pentru negocierea Acordului de împrumut este lichidarea celor trei bănci.
Surse: Deschide.md, Timpul.md prin romaniabreakingnews.ro