ROMÂNIA BREAKING NEWS

Breaking News! O navă americană capturată de Iranieni! La bord s-ar afla și români, Statele Unite trimit avioane și nave militare în Golful Persic

„Membri ai forţelor navale iraniene au urcat la bordul navei americane Maersk Tigris, înmatriculată în Insulele Marshall”

Actualizare/Clarificări/14:30/29 aprilie 2015/

Nava comercială a companiei daneze Maersk, arestată marți de marina iraniană și deturnată spre portul Bandar Abbas din cauza datoriilor neplătite de companie, ar avea la bord și marinari români.

„Ordinul de confiscare a navei a fost emis de un tribunal și este legat de compania Maersk”, a declarat agenției de presă iraniene Tasnim, preluată de AFP, responsabilul pentru afaceri maritime din cadrul Organizației porturilor iraniene, Hadi Haghshenas, relatează agerpres.ro.

„În mod general, dacă o companie de transport maritim are datorii și nu le plătește, proprietarii mărfurilor transportate se adresează autorităților competente”, a adăugat el fără alte precizări.

Cu referire la situația navei Maersk Tigris, la bordul căreia s-ar afla marinari cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe precizează că încă din cursul zilei de marți au fost transmise instrucțiuni Ambasadelor României la Washington și la Teheran, care au solicitat autorităților competente locale informații detaliate despre situația navei, dar mai ales verificarea existenței vreunui cetățean român la bord.

Verificările continuă și pe parcursul acestei zile, fiind așteptate clarificări în regim de urgență.MAE precizează că este vorba de o navă cargo daneză, sub pavilion al InsulelorMarshall.

Se efectuează verificări privind componența echipajului, inclusiv prin intermediul companiei contractante a navei.MAE va reveni cu noi informatii pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

* * *

Forțele navale iraniene au capturat marți o navă-cargo americană, în Golful Persic, echipajul de 34 de membri fiind transportat în Iran, anunță surse militare citate de postul Al-Arabiya. La scurt timp, surse de la Pentagon, citate de Reuters, au anunțat că Statele Unite trimit avioane și nave militare în Golful Persic, răspunzând semnalelor de alertă emise de nava cargo americană.

Televiziunea publică iraniană susține că la bordul navei Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, abordată de Gardienii Revoluției în Strâmtoarea Hormuz, se aflau marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România și Myanmar, relatează Stars and Stripes, în ediția electronică.

Statele Unite trimit avioane și nave militare în Golful Persic, după incidentul cu Iranul

Distrugătorul USS Farragut și avioane militare americane au fost mobilizate după ce nava americană Maersk Tigris a emis semnale de alertă, a comunicat Departamentul american al Apărării.

Membri ai forțelor iraniene au urcat la bordul unei nave cargo americane înmatriculată în Insulele Marshall, o republică afiliată Statelor Unite, confirmă Departamentul american al Apărării, precizând că nu au fost trase focuri de armă. „Membri ai forțelor navale iraniene au urcat la bordul navei americane Maersk Tigris, înmatriculată în Insulele Marshall”, o republică afiliată Statelor Unite, au declarat surse de la Pentagon, dând asigurări că nu au fost trase focuri de armă. Oficialii americani nu au putut spune dacă nava americană a fost escortată în Iran.

Incidentul a avut loc în Strâmtoarea Hormuz, la intrarea în Golful Persic.

Actualizare

Ministerul de Externe Româna a precizat, miercuri, că a transmis marți instrucțiuni Ambasadelor României la Washington și Teheran să solicite autorităților locale detalii despre nava Maersk Tigris abordată de iranieni, la bordul căreia s-ar afla și marinari români, potrivit presei iraniene.

„Cu referire la situația navei Maersk Tigris, la bordul căreia s-ar afla marinari cetățeni români, Ministerul Afacerilor Externe precizează că încă din cursul zilei de ieri (marți – n.r.) au fost transmise instrucțiuni Ambasadelor României la Washington și la Teheran, care au solicitat autorităților competente locale informații detaliate despre situația navei, dar mai ales verificarea existenței vreunui cetățean român la bord”, informează MAE preluat de româniabreakingnews.ro

Verificările continuă și pe parcursul zilei de miercuri, „fiind așteptate clarificări în regim de urgență”, mai anunță Ministerul de Externe, adăugând că în prezent se efectuează verificări privind componența echipajului, inclusiv prin intermediul companiei contractante a navei.

Nave de patrulă iraniene au tras focuri de avertizare, marți, împotriva unei nave cargo aflate sub pavilionul unei insule protejate de Statele Unite și au preluat controlul vasului, a declarat Pentagonul.

Nava Maersk Tigris, sub pavilionul Insulelor Marshall, tranzita strâmtoarea Hormuz în momentul în care nave ale Gardienilor Revoluției s-au apropiat de ea și i-au ordonat să se îndrepte către teritoriul iranian. Atunci când comandantul a refuzat, navele iraniene au tras focuri de avertizare, obligând comandantul să se supună cererii lor, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Marinarii iranieni au urcat la bordul navei, care a rămas sub control iranian în apele continentale ale Iranului, a precizat Warren. Comandamentul Central al Marinei americane a trimis distrugătorul USS Farragut și un avion de recunoaștere în zonă după ce comandantul a emis un apel de ajutor.

Niciun membru al echipajului Maersk Tigris nu a fost rănit și niciun american nu se afla la bord, potrivit Pentagonului. Warren a declarat că nava avea un echipaj format din peste 30 de membri, dar nu a precizat naționalitățile acestora. Associated Press citează televiziunea publică iraniană care susține că la bord se aflau 24 de marinari din Marea Britanie, Bulgaria, România și Myanmar. Televiziunea iraniană susține că nava a fost reținută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării anumitor măsuri. Oficialii iranieni nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

Deși Maersk Tigris se afla în apele iraniene, aceasta naviga pe un traseu recunoscut internațional în Strâmtoarea Hormuz, a afirmat Warren. El a precizat că a fost „inadecvat” din partea iranienilor să deschidă focul împotriva navei.

Surse: Mediafax.roReuters.comMAE.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: