ROMÂNIA BREAKING NEWS

Breaking News 9 MAI Republica Moldova: Protestatari în Chișinău- "Armata rusă afara!"/Chirtoacă-"Se dorește recucerirea Moldovei"/ Rogozin de 9 mai:"Moldova va avea un viitor mai bun dacă va adera la Uniunea Euroasiatică"

Breaking News 9 MAI – Republica Moldova:

Protestatari în Chișinău- „Armata rusă afara!”/

Chirtoacă-„Se dorește recucerirea Moldovei”/

Rogozin de 9 mai:”Moldova va avea un viitor mai bun dacă va adera la Uniunea Euroasiatică”

 

 

Protest de 9 mai în centrul Chișinăului. Organizatorii scandează „Armata Rusă afară!”

După ce pe parcursul săptămânii au cerut ca ziua de 9 mai să fie declarată zi de doliu, reprezentanții Platformei Civice Acțiunea 2012 au ieșit astăzi în stradă la protest.

Ei sunt nemulțumiți de faptul că spectacolul organizat sub patronajul Ambasadei Federației Ruse se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale.

Acțiunea de protest are loc lângă monumentul Ștefan cel Mare și Sfânt. Participanții poartă pancarte anti-rusești și scandează „Armata Rusă afară!”.

Publika.md amintete că reprezentanții Platformei „Acțiunea 2012” au protestat două zile în fața Primăriei. Participanții la protest l-au numit pe primarul Capitalei Dorin Chirtoacă trădător și l-au acuzat că ar fi luat mită, pentru că a permis desfășurarea concertului de 9 mai în Piața Marii Adunări Naționale.

La rândul său, Dorin Chirtoacă se justifică și declară că nu are dreptul să interzică desfășurea concertului din Piața Marii Adunări Naționale. Această competență o are doar instanța de judecată. Totuși, edilul a lăsat să se înțeleagă faptul că, din anul viitor, în Piața Marii Adunări Naționale vor avea loc doar activități prilejuite de Ziua Europei. Iar toate manifestațiile cu ocazia Zilei victoriei asupra fascismului vor avea loc la memorialul Eternitate.

Chirtoacă: Guvernul ar avea un acord tacit cu Ambasada Rusiei. Se dorește recucerirea Moldovei

Guvernul de la Chișinău și Ambasada Rusiei ar fi avut o înțelegere tacită în ceea ce privește organizarea evenimentelor în Piața Marii Adunări Naționale de 9 mai. Cel puțin așa presupune primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Edilul consideră că misiunea diplomatică rusă nu ar fi putut organiza acțiuni de amploare, fără sprijinul Executivului Republicii Moldova. De asemenea, primarul susține că prin asemenea evenimente se dorește recucerirea țării noastre de către Federația Rusă. Deocamdată, reprezentanții Guvermnului nu au comentat aceste declarații.

„În cazul în care Rogozin își face apariția la Chișinău, atunci în mod evident, toate lucrurile sunt clare. Este imposibil ca sa vină un vicepremier rus, fără să existe un acord tacit al autorităților Republicii Moldova. Indirect, există un acord tacit între Guvern și Federația Rusă, dacă mai ținem cine și cu ce avione zboară. Prin aceste manifestări se încearcă în mod neinspirat să fie reînviată Uniunea Sovietică, vor să aducă valorile sovietice și să le contrapună celor europene. Se dorește recucerirea Moldovei”, a declarat Dorin Chirtoacă.

În același timp, primarul a subliniat că abuzul de care a dat dovadă Ambasada Rusiei la Chișinău, în legătură cu organizarea unui concert de 9 mai, trebuie să fie contracarat.

„Cu referire la Ambasada Rusiei în Moldova, aceasta a acționat pe ascuns sau în complicitate cu cineva. Abuzul de care dă dovadă Ambasada Federației Ruse la Chișinău va trebui contracarat, prin modalități corecte și adecvate secolului 21 și a bunelor relații pe care dorim să le păstrăm cu Rusia. Dacă ambasada a vrut să facă un așa eveniment, nu trebuia să se ascundă în spatele unei bănci comerciale„, a declarat edilul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Totodată, Chirtoacă respinge acuzațiile Platformei „Acțiunea 2012”, care l-a numit trădător și l-a acuzat că ar fi luat mită pentru că a permis desfășurarea concertului de 9 mai, în Piața Marii Adunări Națioanle.

„Suntem de acord sau nu, legea trebuie să fie mai presus. Primăria nu are nicun fel de împuterniciri, ci doar ia act. Este timpul și societatea să perceapă corect lucrurile, care sunt altfel cum era în perioada sovietivă. Acest lucru nu ține de competența Primăriei. Singura instituției care poate să interzică organizarea unui eveniment este instanța de judecată, ea poate interzice o întrunire”, a menționat Chirtoacă.

Publika.md amintește că, pe 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale va avea loc un concert, sub patronajul Ambasadei Rusiei de la Chișinău.

Reprezentanții Platformei Civice Acțiunea 2012 au organizat manifestații în fața Primăriei Capitalei. Tinerii nu susțin inițiativa și l-au numit trădător pe Dorin Chirtoacă.

Declarația lui Dmitri Rogozin de 9 mai: Moldova va avea un viitor mai bun dacă va adera la Uniunea Euroasiatică

FOTO: PUBLIKA.MD (Dmitri Rogozin, vicepremier rus)

FOTO: PUBLIKA.MD (Dmitri Rogozin, vicepremier rus)

Aderarea la Uniunea Euroasiatică este singura șansă a Republicii Moldova pentru un viitor mai bun. Declarația aparține viceprimierului rus Dmitri Rogozin și a fost făcută la Tiraspol, în timpul manifestațiilor de Ziua Victoriei.

„Moldova va avea un viitor frumos, doar dacă se va integra în Uniunea Euroasiatică. 9 mai este o zi când ambele maluri ale Nistrului trebuie să-și amintească istoria comună prin care au trecut”, a precizat viceprimierul rus.

Publika.md menționează că viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin va ajunge, astăzi, și la la Chișinău, unde va avea întâlniri cu politicienii moldoveni. Rogozin a anunțat Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău că vine într-o vizită la Chișinău.

SURSE ȘTIRI,VIDEO ȘI FOTO: http://www.publika.md/

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: