Bomba din Polonia! Șefii celor patru servicii de informații și contrainformații, zburați din funcții de premierul Beata Szydlo

În Polonia, la nici o săptămână de la venirea la putere a partidului conservator Lege și Justiție (PiS), la propunerea premierului Beata Szydlo (foto sus), șefii celor patru servicii de informații și contrainformații din Polonia au plecat din funcții.

Marek Opiola

Șeful comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea acestor instituții, Marek Opiola, a făcut public acest anunț, joi, 18 noiembrie 2015, la trei zile de la instalarea noului guvern eurosceptic, transmite AFP.

Comisia parlamentară de control asupra serviciilor din Polonia, s-a reunit în cursul nopții de miercuri spre joi și a aprobat propunerea, prezentată de noul prim-ministru Beata Szydlo, de „plecare din funcții a cerere” a celor patru șefi de servicii secrete: șefii celor două servicii civile, Agenția de Informații (AW) și Agenția de Securitate Internă (ABW), și șefii celor două servicii militare, Serviciul de Informații Militare și Serviciul de Contraspionaj militar.

„Nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărțire de oameni care nu și-au dovedit eficientă” – a spus noul Ministrul de externe al Poloniei – Witold Waszczykowski

Acesta a declarat la postul de televiziune TVN24, referitor la activitatea capilor serviciilor secrete destituiți că ar reprezenta o amenințare chiar mai mare decât aceea venită din exterior și că, în ultimii ani, Agenția de Securitate Internă a făcut poliție politică:

„Munca responsabililor demisionari în funcțiile lor constituia o amenințare mai importantă decât amenințările venite din străinătate… Nu vorbesc despre toți, dar, de-a lungul anilor, ABW s-a comportat mai mult ca o poliție politică față de politicienii polonezi decât ca o instituție însărcinată să apere interesele Poloniei împotriva acțiunilor din exterior”.

Conform surselor citate, același Witold Waszczykowski ar fi ținut să sublinieze că „nu este vorba despre o răzbunare, ci despre o despărțire de oameni care nu și-au dovedit eficientă”.

O reacție a  venit și din partea celor vizați, prin persoana fostului coordonator al serviciilor speciale, Marek Biernacki, care ar fi denunțat „o lovitură de forță nocturnă împotriva serviciilor speciale”, care ar fi „a creat o situație periculoasă pentru stat”.

Publicat de romaniabreakingnews.ro