ROMÂNIA BREAKING NEWS

Biserica și școala contribuie din plin la păstrarea tradițiilor românești. Sărbătoarea de Rusalii în Carpații Românești

1 IUNIE 2015… Zi însorită de Rusalii, trecătoarea Ghimeș-Palanca ne șoptește duios: “dragostea de neam nu-i deloc trecătoare.”

La Biserica  ortodoxă “Arhanghelul Mihail și Gavril”, din comuna Ghimeș – Făget, în prezența Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul  Romanului și Bacăului, numeroși  localnici – mulți îmbrăcați în frumoase costume naționale românești,  au participat la “sărbătorirea Rusaliilor din mijlocul Carpaților”.

A fost sfințit și inaugurat Așezământul misionar- filantropic „Sfinții Voievozi”, înălțat prin contribuția enoriașilor.

În aceeași zi, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a conferit titlul onorific de iconom stavrofor părintelui  Alexandru Sebastian Olah  “ca semn de recunoștință a vredniciei sale în activitatea pastoral – misionară”.  Viorel Olah  și Alexandru Sebastian Olah  (tată și fiu), parohii Bisericii ortodoxe din localitate,  știu să atragă iubirea localnicilor  și s-o redea îndoit.

 “Biserica și școala contribuie aici din plin la păstrarea tradițiilor românești”, ne spune Gabriela Rusz – profesor de Limba și literatura română la Liceul Tehnologic din comună. E îmbrăcată de sărbătoare și poartă costumul național ca pe o mantie a sufletului.

De menționat că, Ghimeș- Făget,  e o comună situată în colțul nord-vestic al județului Bacău, la hotarul cu județele Harghita și Neamț (zona pasului Ghimeș, din Munții Ciuc), iar conform statisticilor, aproximativ 45% dintre localnici  sunt de origine româna,  51 % sunt maghiari, restul – alte naționalități.

Plecăm din Ghimeș, ecoul  îmi readuce în minte cuvintele arhiepiscopului Ioachim Băcăoanu:  “Românii au mâncat coliva multor imperii”…

La numai câțiva kilometri de biserică, în comuna vecină –  Palanca, descoperim cu emoție mormântul și cele două monumentele închinate memoriei eroului din Primul Război Mondial, Emil Rebreanu  (Apostol Bologa în romanul “Pădurea spânzuraților”).

Ofițer în armata austro – ungară, fratele romancierului  Liviu Rebreanu a încercat să treacă  la românii liberi. Destinul nu l-a ajutat să ajungă decât în inima lor. A intrat să ne  spună că  sângelele lui n-a curs  în zadar, că freamătul purpurei  e cerneală de corectat greșelile istoriei.

Între datorie și conștiință, Emil Rebreanu a ales  conștiința.  Conștiința de a nu rămâne dator neamului său .

1 IUNIE 2015… Zi însorită de Rusalii, trecătoarea Ghimeș-Palanca  ne șoptește duios: “dragostea de neam nu-i  deloc  trecătoare.”

Precizări

Monumentul vechi a fost finalizat în anul 1922 (ridicat de SOCIETATEA NONUMENTELOR EROILOR CĂZUȚI ȚN RĂZBOI). Monumentul nou a fost realizat  în 2012, din piatră și bronz de către artistul plastic MARCEL ACIOCOIȘEI

Articol realizat în comun cu prof. Petrescu Maria.

Autor: Prof. Nicolae Petrescu Redi / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: