ROMÂNIA BREAKING NEWS

Biserica Ortodoxa Română a început pregătirea Marelui Mir, în primele zile din Săptămâna Patimilor

Biserica Ortodoxa Română a început pregătirea Marelui Mir, în primele zile din Săptămâna Patimilor

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit luni Mirostirionul de la mănăstirea Duminica Sfinților Români din Capitală, spațiul unde va avea loc pregătirea Marelui Mir, informează agenția de presă basilica.ro citată de romaniabreakingnews.ro

„Așa cum prevede rânduiala, în aceste zile de luni, marți și miercuri se pregătește și se fierbe Marele Mir, iar în Sfânta și Marea Joi, în timpul Sfintei Liturghii, atunci când facem pomenirea instituirii Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină, va fi sfințit Marele Mir”.

„Acesta devine Sfântul și Marele Mir prin rugăciunea tuturor membrilor Sfântului Sinod prezenți în București, la Catedrala Patriarhală istorică”. a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

De ce se sfințește în Joia Mare

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat de ce Marele Mir se pregătește în primele zile din Săptămâna Patimilor și se sfințește în Joia Mare, evidențiind că atât Marele Mir, cât și Sfânta Euharistie se referă la Taina morții și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

„Când Maria a uns picioarele Mântuitorului, El a interpretat acest gest zicând: A păstrat acest mir pentru îngroparea mea. În tradiția iudaică se folosea mirul pentru ungerea celor care trebuiau să fie înmormântați”.

„Sfântul și Marele Mir se referă la îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos, iar Sfânta Euharistie la moartea jertfelnică pe cruce anunțată cu anticipație în timpul instituirii Paștilor Noului Legământ”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel

Sfințirea Marelui Mir „este o mare taină”

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat că sfințirea Marelui Mir „este o mare taină” pentru că în ea „este exprimată credința noastră în Hristos și legătura cu Mântuitorul care este numit Mirul cel Sfânt”.

„Hristos în limba greacă înseamnă Unsul lui Dumnezeu, fiind uns cu Duhul Sfânt. Deci, numele Mântuitorului este Mirul cel Sfânt, El, cel uns cu Duhul Sfânt, trimis de Dumnezeu Tatăl ca să mântuiască lumea”.

Părintele Patriarh a reamintit că pregătirea și Sfințirea Marelui Mir este un „prilej de mare bucurie și de mare solemnitate”.

Potrivit doxologia.ro, Sfântul și Marele Mir este alcătuit din ulei de măsline și alte 39 de mirodenii, amestecate și fierte continuu mai multe zile, în Săptămâna patimilor, într-un ritual special. Mirul va fi sfințit într-o solemnitate deosebită în joia din Săptămâna patimilor, de către Sfântul Sinod al fiecărei Biserici autocefale. Acest mir, care simbolizează bogăția darurilor Sfântului Duh, nu este folosit decât în trei împrejurări: la sfințirea bisericilor, la taina confirmării (numită din acest motiv și mirungere) și la ungerea căpeteniilor țării (voievozi și regi).

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: