ROMÂNIA BREAKING NEWS

Belarus marea necunoscută! Manevrele militare Zapad-17 acoperire pentru un test al principalei convingeri strategice a Rusiei? Urmează învăluirea Ucrainei!

(...) agenți ai serviciilor de informații ruseşti se dau drept naționaliști radicali belaruşi ca să provoace dezordine. Mai mult, dl Lukaşenko are un control slab asupra propriilor sale structuri de putere, în care Rusia s-a infiltrat din plin.
*Republicat din  

Președintele ucrainean Petro Poroshenko spune că se teme că Rusia ar putea folosi manevre militare masive săptămâna viitoare ca o acoperire pentru invazie potrivit bbc.com, citat de romaniabreakingnews.ro

Într-un discurs recent (septembrie 2017), președintele  Poroșenko a declarat că exercițiile Zapad-2017, desfășurate de Rusia și Belarus ar putea fi „o perdea de fum pentru a crea noi grupuri de armate de asalt rusești pentru a invada teritoriul ucrainean“. „Rusia spune ca 13.000 de militari vor lua parte la exerciții Zapad, pe 14-20 septembrie. În acest timp rebeli sprijiniți de Rusia au tot decupat din estul Ucrainei.”

Guvernul de la Kiev acuză Rusia de aprovizionarea trupelor regulate al separatiștilor din Est, cu armament greu și sofisticat. Moscova însă neagă orice implicare directă, în timp ce admite că „voluntarii“ ruși îi ajută pe rebeli.

„Nu există semne că Moscova este gata să se retragă din Donbas sau Crimeea dar, din păcate, există tot mai multe dovezi ale pregătirilor pentru un război ofensiv la scară continentală.“ – a mai spus Poroșenko

„Zapad“ în limba rusă înseamnă „vest“ – a punctat Poroșenko

Există speculații că Rusia ar putea desfășura mai multe trupe decât cei 13000 de soldați menționați oficial de către ministerul apărării al Federației Ruse.

Trupele de securitate ruse dislocate în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci, în 2014, au intrat în Crimeea, a mai spus Porosenko. Și unitățile militare ruse implicate într-un exercițiu în Caucaz, în 2008, au fost ulterior implicați în războiul împotriva Georgiei.

Revenind la încetarea focului șubredă din estul Ucrainei, el a respins apelul lui Putin pentru o misiune de menținere a păcii care urmează să fie desfășurate de-a lungul liniei de contact, între armata ucraineană și separatiștii.

In schimb, el a insistat, că trupele de menținere a păcii ale ONU ar trebui să fie implementate în întreaga zonă controlatăe de rebeli, inclusiv la granița cu Rusia. Și el a exclus orice rol pentru militarii ruși într-o astfel de misiune.

Neinitiații în problemă sunt tentaţi să neglijeze Belarusul.  După independență, în cea mai mare parte a timpului, situaţia a rămas neschimbată, politica represivă și neclară, relaţiile de vasalitate cu Rusia amestecate cu un “flirt” ocazional şi neconvingător cu Occidentul. Dar acum situația se înfierbântă, iar NATO și ceilalți vecini încep să se impacienteze potrivit Edward Lucas

Cea mai mare îngrijorare o stârnesc manevrele Zapad 17, planificate pentru începutul lunii septembrie în vestul Rusiei și în Belarus. Edițiile anterioare au agitat spiritele – Zapad 09 a exersat o invazie a statelor baltice sub deghizarea respingerii un atac “naționalist” la adresa Belarusului și s-a încheiat printr-o simulare a unui atac nuclear asupra Varşoviei. De atunci, o serie de manevre-fulger (neprogramate), cu participarea a aproape 100 000 de militari, au luat în repetate rânduri prin surprindere serviciile occidentale de informații. În vederea manevrelor viitoare, au fost rezervate peste 4000 de vagoane de tren, cu mult peste ce ar fi nevoie.

S-ar putea ca Rusia să folosească Zapad-17 ca acoperire pentru un test al principalei sale convingeri strategice, potrivit căreia “cupola” sa de rachete este impenetrabilă pentru vecinii din regiunea Mării Baltice.

Dacă unele forte rusești rămân în Belarus după manevre, strategii militari de la Kiev vor trebui să-și împuțineze forțele din est

Nici Ucraina n-are de ce sa se bucure. Dacă unele forte rusești rămân în Belarus după manevre, strategii militari de la Kiev vor trebui să-și împuțineze forțele din est ca să păzească frontiera nordică, în cea mai mare parte neapărată.

Dar manevrele nu sunt binevăzute nici în Belarus, ale cărei relații cu Rusia sunt deja reci. Spre furia Kremlinului, autoritățile de la Minsk au eliminat vizele de călătorie pentru occidentali. Aceasta a dus la cererea expresă de achitare a facturii de gaze în valoare de peste 550 de milioane de dolari. Acum, dictatorul belarus Aleksandr Lucașenko a cerut ca manevrele Zapad-17 să fie deschise observatorilor NATO.

În plus, apar tot mai multe semne care demonstrează implicarea, din ce în ce mai activă, a Rusiei în politica internă din Belarus. Un val recent de tulburări a izbucnit ca o manifestare de protest față de o nouă lege care condamnă “parazitismul” – presupusul delict de a nu avea un program de lucru complet. Persoanele care muncesc mai putin de jumătate din timpul stabilit trebuie să plătească o amendă anuală egală cu 250 de dolari, iar salariul mediu lunar este de 380 de dolari.

Acest demers, care aduce aminte de persecuțiile din era sovietică, a fost menit să îngreuneze viata opoziției și a activistilor din societatea civilă, care în majoritate nu sunt angajați full-time. Dl Lukaşenko a amânat punerea legii în aplicare. Dar ea a stârnit proteste care au culminat cu o mare demonstrație (după standardele belaruse) cu ocazia Zilei Libertății (25 Martie, cea de-a 99 aniversare a scurtei perioade presovietice în care Belaus a fost stat independent). Multe persoane au fost arestate.

Povestea este mai complicată, nu se rezumă la niște simple proteste ale opoziției față de un stat dictatorial. Autoritățile belaruse pretind că au descoperit un complot al naționaliștilor ucraineni, sprijiniți de Occident, care ar fi dus la o insurecție de tipul celei de pe Maidan.  Acest lucru pare  foarte improbabil. Mulți observatori mai cred că o parte a opoziției aparent prodemocratice este marioneta Kremlinului.

E greu de dovedit, dar un semn mai clar al implicării Rusiei este numărul crescând al grupărilor paramilitare de “cazaci“, cu finanţare și orientare suspecte, care se pretind “patriotice”, dar nu e prea clar ce înseamnă asta. Analistul american Paul Goble crede că agenți ai serviciilor de informații ruseşti se dau drept naționaliști radicali belaruşi ca să provoace dezordine. Mai mult, dl Lukaşenko are un control slab asupra propriilor sale structuri de putere, în care Rusia s-a infiltrat din plin.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: