ROMÂNIA BREAKING NEWS

Baza Aeriana Fetesti 86 se pregătește pentru escadrila de F16 a Forțelor Aeriene Române

Baza Aeriana Fetesti 86 se pregătește pentru escadrila de F16 a Forțelor Aeriene Române

România lucrează în prezent la modernizarea Bazei Aeriene 86 Fetești, care va găzdui primele avioane de luptă multirol F16,  operaționale în Forțele Aeriene Române din 2016.

Baza este modernizată în vederea atingerii standardele NATO. Investiția totală în baza aeriană Fetesti 86 este de 32 de milioane de euro, din care NATO oferit un suport de 21 de milioane de euro. Ministerul Apărării Naționale va acoperi restul de 11 milioane de euro, conforma declarației ministrului apărării Mircea Dusa.

Proiectele de modernizare cuprind și extinderea pistei de la 2.5 km la 2.8 km, precum și modernizarea hangarelor, depozitelor de combustibil și a armurăriei . România a decis să cumpere cele 12 avioane F16, second-hand  din Portugalia, în luna octombrie 2013.  Prețul total pe care România îl plătit pentru aceste aeronave, inclusiv upgrade-ul realizat de compania americană Lockheed Martin, este de peste 600 de milioane de euro. Șase dintre avioane au fost deja modernizate și piloții români au fost la cursurile de  formare din Portugalia în ultimele luni.

Alte 12 avioane de luptă F-16 ar mai putea cumpărate de  România în următorii ani. Proiectul a căpătat deja contur.

„Pentru a-și realiza capacitatea negociată în 2004 cu NATO, vizavi de aviația de vânătoare, trebuie  un program multianual care să pregatească achiziția celei de-a doua escadrile”, a explicat ministrul Apărării, Mircea Dușa într-un interviu.

Cea de-a doua escadrilă ar urma să completeze flota aeriană de luptă deja existentă: pe de o parte, avioanele de tip F-16 comandate deja de Forțele Aeriene Române, pe de altă parte cele câteva Mig21 Lancer care însă nu vor mai putea zbura după anul 2018. Aparatele de zbor vor avea ca misiune principală survolarea și securizarea spațiului aerian românesc.

Mircea Budiaci, fost șef al forțelor aeriene române, că pentru acoperirea teritoriului românesc sunt necesare cel puțin patru-cinci escadrile. Polonia, de exemplu, a comandat 48 de avioane americane pentru acoperirea spațiului aerian.

Traducere și adaptare după insider.com –  DTh. /romaniabreakingnews.ro

Surse:  insider.comevz.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.