ROMÂNIA BREAKING NEWS

Fost șef al forței operative de apărare electromagnetică a SUA: Incidentul cu balonul chinez, (…) un exercițiu de atac EMP care ar fi putut devasta America

Fost șef al forței operative de apărare electromagnetică a SUA: Incidentul cu balonul chinez, (…) un exercițiu de atac EMP care ar fi putut devasta America

Armata americană a doborât un presupus balon de spionaj chinez în largul coastei Carolinei de Sud,  sâmbătă după-amiază, a declarat Pentagonul, în timp ce China a calificat că doborârea este o reacție exagerată. „Miercuri, președintele Biden și-a dat autorizația de a doborî balonul de supraveghere de îndată ce misiunea ar putea fi îndeplinită fără riscuri nejustificate pentru viețile americane aflate pe calea balonului”, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat. Austin a spus că comandanții militari „au determinat că doborârea balonului în timp ce pe uscat reprezenta un risc nejustificat pentru oamenii dintr-o zonă largă, din cauza dimensiunii și altitudinii balonului și a încărcăturii sale de supraveghere”.

Vorbind sâmbătă, președintele Biden le-a spus reporterilor că a dat ordinul miercuri. Oficialii americani „mi-au spus: „Să așteptăm” până când este cel mai sigur loc să o facem”, a spus el. „L-au dat jos cu succes și vreau să-i felicit pe aviatorii noștri care au făcut-o”, a adăugat Biden.

Fostul șef al forței operative de apărare electromagnetică a Statelor Unite al Americii, maiorul David Stuckenberg, USAF, a declarat ieri că incidentul cu balonul chinez a fost mai degraba un exercițiu de atac EMP (electromagnetic pulse), care ar fi putut devasta America.

Înainte de a fi repartizat la Washington, DC, Stuckenberg a servit ca aghiotant al comandantului Comandamentului pentru Educație și Instruire Aeriană (AETC). În această calitate, el a fost, de asemenea, strateg principal al AETC și expert în materie de tehnologie. În timpul mandatului său de aghiotant, maiorul a înființat Forța de lucru pentru apărare electromagnetică (EDTF) pentru vicepreședintele șefilor de stat major comun.

Grație experienței sale în cercetarea EDTF și al jocurilor de război, i s-a încredințat autoritatea de a pune bazele Inițiativei de Apărare Electromagnetică din San Antonio (EDI), în parteneriat cu Departamentul Militar din Texas. EDTF-EDI a fost evaluat de Casa Albă drept prima  strategie care a pus în practică protecția de tip  holistica a unui centru populat din SUA de împotriva amenințărilor electromagnetice și cibernetice.  Rapoartele de cercetare EDTF realizate de maiorul Stuckenberg și ambasadorul R. James Woolsey, al șaisprezecelea director al Central Intelligence, sunt cele mai descărcate documente din istoria Air University Press.

Oficialii apărării SUA au spus că balonul a fost urmărit de când a intrat în spațiul aerian american la mare altitudine în urmă cu câteva zile. A fost monitorizată prin mai multe metode, inclusiv avioane cu echipaj, și cel mai recent a fost urmărită traversând Montana, unde SUA dețin rachete nucleare bazate pe siloz. Ca măsură de precauție, zborurile de pe aeroportul Billings Logan au fost suspendate miercuri.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: