ROMÂNIA BREAKING NEWS

Azi, 8 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a intrat triumfal în București ca domn al Principatelor Române

Azi, 8 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a intrat triumfal în București ca domn al Principatelor Române

Alexandru_ioan_Cuza_si_Miahil_KogalniceanuAzi, 8 Februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a intrat trimfal în București ca domn al Principatelor Române, după dubla sa alegere ca domn, unde rostește proclamația către țară.

Domnitorul a intrat în București prin zona Băneasa, fiind întîmpinat cu pîine și sare aclamat de 100.000 de oameni. 

Mitropolitul Nifon al Valahiei (Munteniei) îl întîmpină pe noul domnitor Alexandru Ioan Cuza în Catedrala mitropolitană din București, iar după închinare în fața Sfîntului Altar, domnitorul, împreună cu mitropolitul și tot clerul, a intrat în sala de ședințe, unde, în prezența deputaților și a poporului, domnitorul a pronunțat, cu mâna pe Sfînta Evanghelie, în fața icoanei Preasfintei Treimi următorul jurământ:

„Jur în numele Preasfintei Treimi și în fața Țării că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele Principatelor Unite; că în toată Domnia mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toți și în toate, și că nu voi avea înaintea ochilor mei decît binele și fericirea nației Române. Așa Dumnezeu și confrații mei să-mi fie întru ajutor!”

Alexandru ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza

Atmosfera prilejuita de sosirii domnitorului Cuza la București este descrisă într-o scrisoare trimisă de D.A.Sturdza lui V.Alecsandri:

„Rezultatul întregii acestei călătorii este că toți românii din cele două Principate se vor lăsa mai curând tăiați în bucăți decît să revie la vechea stare de lucruri (…). La București, de pilda, el e omul cel mai popular. N-am vazut nici o dată salutîndu-se un suveran cu mai multă dragoste și serbări publice ca în această primă capitală a României.”

https://romaniabreakingnews.ro/azi-8-februarie-1859-alexandru-ioan-cuza-a-intrat-triumfal-in-bucuresti-ca-domn-al-principatelor-romane/

Calea Victoriei la 1862. Cortegiul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în București

Intrarea triumfală a lui Alexandru Ioan Cuza în București

Trasura_luiAlexandru_Ioan_Cuza

Situația creată în cele două Principate a fost dezbătută în cadrul Conferinței internaționale, deschise la Paris între 26 mart./7 apr. — 25 aug./6 sept.1861. Franța, Rusia, Anglia, Prusia și Sardinia au recunoscut dubla alegere. Imperiile austriac și otoman s-au arătat inițial nemulțumite, prima fiind neliniștită de perspectiva consolidării statului român, cealaltă urmărind unele avantaje materiale.

La 22 noiembrie 1861, Poarta emitea ‘Firmanul de organizare administrativă a Moldovei și Valahiei’, prin care Puterile suzerane și garante erau de acord cu schimbarea Convenției și admiteau unificarea instituțiilor legislative și administrative ale celor două principate. Rezerva asupra noului statut venea tot din partea Imperiului Otoman, acesta acceptând schimbarea numai pe timpul vieții domnitorului.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Surse/imagini: tiparituriromanesti.wordpress.com, dacoromanica.roArhiepiscopiaBuzăuluișiVrancei, agerpres.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: