ROMÂNIA BREAKING NEWS

Avertisment SRI: România în vizorul unor amenințări clasice și asimetrice. Instituții publice penetrate la nivel înalt, creșterea incisivității Rusiei și nivelul de securitate cibernetică insuficient!

Avertisment SRI: România în vizorul unor amenințări clasice și asimetrice. Instituții publice penetrate la nivel înalt, creșterea incisivității Rusiei și nivelul de securitate cibernetică insuficient!

Serviciul_Roman_de_InformatiiGrupări de criminalitate organizată au reușit penetrarea instituțiilor publice la nivel înalt, funcționari publici sau demnitari fiind semnalați ca membri ori chiar coordonatori ai unor rețele de criminalitate organizată, precizează SRI, în Raportul de activitate pe 2014, depus la Parlament.

Raportul de activitate al SRI pe 2014 arată că au fost proliferate acte de corupție derulate, cu predilecție, de persoane din administrația publică, acțiunile abuzive ale unor decidenți locali în beneficiul personal sau de grup fiind potențate de conexiunile cu exponenți ai lumii interlope.

„Disfuncțiile socio-economice au fost potențate de proliferarea actelor de corupție derulate de persoane sau grupuri de interese cu prejudicii semnificative asupra bugetului public ori a drepturilor cetățenești și intereselor naționale de politică externă. Fenomenul s-a manifestat cu predilecție în administrația publică, subordonarea procesului decizional intereselor private afectând capacitatea de asigurare, la un nivel adecvat, a serviciilor publice. Acțiunile abuzive ale unor decidenți locali în beneficiul personal sau de grup au fost potențate de conexiunile cu exponenți ai lumii interlope”, se menționează în raportul de activitate al SRI aflat la Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

Documentul precizează că funcționari publici sau demnitari au fost semnalați ca fiind membri sau coordonatori ai unor rețele de criminalitate organizată.

„Grupări de criminalitate organizată au reușit penetrarea instituțiilor publice la nivel înalt, funcționari publici sau demnitari fiind semnalați ca membri ori chiar coordonatori ai unor rețele de criminalitate organizată”, se precizează în raport.

SRI mai precizează că în 2014 au continuat să se semnaleze „deturnări ale actului de justiție, pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese”, în baza unor relații de cointeresare cu magistrați, polițiști, grefieri, avocați, notari, lichidatori judiciari.

„Exponenții criminalității organizate au reușit să creeze pârghii de intervenție pe diverse paliere ale sistemului în scopul vicierii procesului judiciar penal în conformitate cu propriile interese”, mai menționează documentul.

Raportul citat menționează și faptul că Sistemul public de sănătate s-a confruntat cu „deficiențe generate de insuficiența resurselor financiare și umane și gestionarea abuzivă sau nejudicioasă a celor existente”, iar, „pe acest fond au fost favorizate frauda și corupția, menținându-se precaritatea serviciilor medicale și percepția negativă”. Și sistemul de învățământ s-a confruntat cu dificultăți generate de insuficiența resurselor umane și materiale, perpetuarea unor probleme legate de lipsa de motivație și nivelul scăzut de pregătire al cadrelor didactice, se arată în raportul SRI.

Raportul precizează și că, în 2014, extremismul de dreapta s-a menținut pe un trend diminuat, iar în privința extremismul etnic, măsurile întreprinse de instituții ale statului român au determinat diminuarea intensității grupărilor extremiste pro-hungariste. Creșterea incisivității Rusiei a amplificat climatul regional de instabilitate

Raportul de activitate pe anul 2014 al SRI, depus în Parlament, mai  menționează „creșterea incisivității Rusiei” în consolidarea sferei sale de influență ca factor care a amplificat insecuritatea și instabilitatea în regiune, România aflându-se într-o zonă de „interferență” a intereselor marilor state.

„Evoluțiile globale și regionale înregistrate în 2014 au menținut România într-o zonă de interferență a intereselor principalilor actori geopolitici, creșterea incisivității Rusiei în consolidarea propriei influențe în vecinătatea estică a Europei și contracararea vectorului euroatlantic în zonă amplificând climatul regional de instabilitate și insecuritate în plan politic, economic și militar”, se arată în raport, fiind de altfel singura mențiune la adresa Federației Ruse și a situației de la granița cu Ucraina.

Nivelul de securitate cibernetică în România, insuficient contra atacurilor complexe

Nivelul de securitate cibernetică în România este insuficient pentru a răspunde atacurilor cibernetice de complexitate ridicată sau cu intenții distructive, potrivit raportului SRI pe anul 2014, care precizează că, deși agresiunile sunt la un nivel ridicat, până acum nu au avut un „impact major”.

„Agresiunile cibernetice au continuat să se situeze la un nivel ridicat, fiind utilizate metode de atac adaptate permanent evoluțiilor tehnologice din domeniu și vulnerabilităților identificate. Majoritatea agresiunilor nu au avut impact major asupra securității naționale, însă unele atacuri au vizat compromiterea sistemelor informatice aparținând unor instituții publice sau entități private care gestionează informații de interes strategic”, se arată în raportul SRI pe anul 2014, depus în Parlament.

Serviciul atenționează că, din cauza perpetuării unor carențe manageriale, a nivelului scăzut al culturii de securitate cibernetică și a lipsei unor politici minime de securitate a infrastructurilor informatice, „nivelul de securitate cibernetică în România este în prezent insuficient pentru a răspunde adecvat unor atacuri de complexitate ridicată ori cu intenții distructive”, riscurile în domeniul cyber fiind astfel „potențate”.

În decursul anului 2014, SRI a identificat atacuri cibernetice derulate de agresori statali care au vizat „compromiterea sistemelor informatice din cadrul unor instituții din domeniile afaceri externe și interne, apărare și securitate națională, economic, resurse energetice, cercetare și mass-media, prin exfiltrarea de date și informații confidențiale”.

Serviciul menționează că au fost 13 astfel de atacuri la adresa unor instituții publice sau entități private din România și state partenere/aliate investigate în cursul anului trecut.

SRI – Tablou operativ complex marcat de riscuri clasice și evoluții asimetrice ce au solicitat mobilizarea la nivel crescut

Serviciul Român de Informații precizează că, în 2014, nu s-a confruntat cu „surprize strategice, în pofida complexității și impredictibilității tabloului operativ, marcat atât de riscuri clasice, cât și de evoluții asimetrice, care au solicitat mobilizarea, la un nivel crescut, a capacității operaționale a Serviciului, cu accent pe dimensiunea preventivă” Raportul urmează să intre în dezbaterea Comisiei parlamentare de control a activității SRI, iar apoi în plenul Parlamentului.

Publicat de Andrei Rădescu – romaniabreakingnews.ro / sursa: adevarul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: