ROMÂNIA BREAKING NEWS

AVERTISMENT ! Ce ne mai pregateste Moscova? Cazacii lui Putin, „bratul armat clandestin al Rusiei ”,au descins de cateva zile la Comrat si ameninta Basarabia !

… cantecul regretatului  Nicolae Sulac este iarasi actual !

Nistrule ce curgi la vale – numai dor si numai jale
Jalea-i pentru moldoveni – azi cazacii-s la Aneni
pe pamantul nostru drag…
__________________________________________
La Tighina-i sora mea – ma duc ca mi-e dor de ea,
Dar cazacii nu stiu carte – ei cu arma vin in spate –
pe pamantul nostru drag…
_____________________________________________
Ma apropii de pichet… – cazacu-mi pune tava-n piept,
“Кто такой, что за клиент ты – предьявите документы!”
pe pamantul nostru drag…
____________________________________________
Cand ma duc la sud in sat – isi bat joc si la Comrat!
“Здсеь больше не Молдавия – а Гагаузкая страна!”
pe pamantul nostru drag…
____________________________________________
Suntem tratati ca niste caini – Desteptati-va romani!
Azi pichetul e la Aneni – maine poate-i pe Ungheni,
pe pamantul nostru drag…

AVERTISMENT ! Ce ne mai pregateste Moscova? Cazacii lui Putin, „bratul armat clandestin al Rusiei ”,au descins de cateva zile la Comrat si ameninta Basarabia !

Cristian Campeanu – Romania Libera

Într-un articol scris pentru Jamestown Foundation, profesorul Paul Goble, expert în relații interetnice în regiunea eurasiatică și fost analist CIA, atrage atenția asupra faptului că la Comrat, capitala Regiunii Autonome Găgăuze, a reapărut un detașament de cazaci ruși, care pot fi utilizați de Moscova pentru a destabiliza situația și așa extrem de fragilă din Republica Moldova.

Cazacii și-au făcut apa­riția la Comrat în urmă cu două săp­­tămâni și, de atunci, au tulburat apele în micuța regiune populată în majoritate de etnici turci trecuți la creștinismul ortodox. Nu este limpede dacă i-a chemat cineva, dar este limpede că au fost primiți cu bunăvoință de autorități. Batalionul cazac al Bugeacului, cum se pare că se autointitulează aceste forțe paramilitare a solicitat recunoașterea oficială din partea ministerului de Justiție al Regiunii Găgăuze și, pentru a avea mai multe șanse, s-au grăbit să ridice mai mulți membri ai Adunării Naționale, legislativul de la Comrat, la rang de ofițeri superiori ai „Batalionului“. Scopul lor? „Să apere patria- mamă prin orice mijloace“.

Nu toată lumea de la Comrat s-a arătat încântată de apariția rușilor, scrie profesorul Goble, unii dintre găgăuzii loiali Moldovei, în special veterani ai războiului din Transnistria, exprimându-și public nemulțumirea că întoarce­rea cazacilor reprezintă o ame­­nin­­țare la adresa integrității te­­ri­­toriale a țării. Aceste critici au primit cea mai neașteptată ripos­­tă, chiar din partea Prezidiului Adunării Naționale, care, într-un comunicat difuzat vinerea trecută, i-a atacat pe acești critici drept „provocatori“ și „ex­­­tre­­miști“. În viziunea forului legislativ găgăuz, cazacii „apără statalitatea Moldovei împotriva aspirațiilor unioniste“ între Moldova și România. „Pseudo-patrioții“ care susțin extinderea legăturilor cu România sunt adevărata amenințare la adresa independenței, integrității teritoriale a Moldovei și a „poporului găgăuz“. Cazacii, în schimb, sunt un „element de statalitate moldoveană“. Dacă prin „element de statalitate“ autoritățile Găgăuziei – o regiune discontinuă din punct de vedere teritorial și etnic, populată de cel mult 200.000 de oameni – înțeleg forțele care țin Moldova prizonieră în sfera de influență rusă – atunci au dreptate. Pentru că apariția cazacilor în Moldova într-un moment în care țara nu are guvern și când se află pe ultima turnantă în procesul de apropiere decisivă de Uniunea Europeană este de natură să îngrijoreze.

Într-o corespondență apărută duminică sub titlul „Cazacii s‑au întors! Să tremure dealurile“, New York Times remarca faptul că retorica naționalistă rusă ocupă loc din ce în ce mai important în politica lui Vladimir Putin, iar retorica naționalistă rusă se referă inevitabil la cazaci. Acest reviriment cazac nu se rezumă numai la expoziții, filme și manifestări culturale, ci se manifestă foarte concret sub forma unor grupări paramilitare, care capătă tot mai multă influență și putere în regiuni precum Novgorod sau Stavropol, unde țin sub control populația musulmană și devin grupări de forță care nu se supun legii precum poliția. De fapt, faptul că nu se supun constrângerilor legii și că se bucură de susținerea Kremlinului este privit de autoritățile locale drept un avantaj al utilizării acestei forțe de șoc tradițională a Rusiei.

În Moldova, cazacii pot reprezenta oricând un instrument de șantaj al Rusiei împotriva Chișinăului și o forță care poate dezechilibra situația extrem de fragilă din Basarabia. Putin poate nega cu zâmbetul pe buze că ar avea vreun amestec, cazacii fiind „liberi și nesupuși“ și alte mituri rusești, dar adevărul că această forță cvasitribală este un instrument de temut, așa cum s-a dovedit și în conflictele din Moldova din anii ‘90, când a luptat de partea rușilor transnistreni și a găgăuzilor împotriva românilor moldoveni. Apariția cazacilor la Comrat este un avertisment adresat de Putin Chișinăului că acest conflict înghețat poate fi oricând reaprins.

Cazacii de la Comrat așteaptă decizia lui Efrim  – Jurnal de Chisinau

Mișcarea cazacilor de la Comrat ar putea prezenta Găgăuzia ca teritoriu cu aspirații separatiste

Veteranii războiului de pe Nistru alertează instituțiile de resort să întreprindă măsuri pentru a nu permite legiferarea mișcării cazacilor din UTA Găgăuzia. Fostul ministrul al Justiției, Alexandru Tănase, care a interzis în 2010 o mișcare similară la Otaci, a declarat pentru JURNAL că Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să se autosesizeze.

Un sentiment de deja-vu trăiesc combatanții războiului pentru independența Republicii Moldova. Vestea că în UTA Găgăuzia ar putea fi înregistrată o mișcare a cazacilor i-a făcut să-și amintească cum au evoluat evenimentele în 1992, când sute de cazaci din Rusia au luptat împotriva forțelor de ordine ale Republicii Moldova.

„Diavolul nu doarme. Se repetă scenariul din 1992. Mișcarea cazacilor din Găgăuzia ar putea pune în pericol integritatea R. Moldova. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Noi nu suntem iubiți de cei care se află după zidurile roșii de la Moscova, altfel nu ne omorau frații în 1992. Nu m-aș mira dacă mâine-poimâine vor apărea cazaci la Bălți, la Ocnița”, a constatat dezamăgit Vasile Țurcan, comisar de Grigoriopol în 1990–1992.

„Am putea să ne trezim cu patrule de cazaci și în Chișinău”

Deși mișcarea cazacilor din UTA Găgăuzia încă n-a fost înregistrată, de formarea acesteia s-a ocupat un general al Uniunii cazacilor din Rusia. Acesta s-a dovedit a fi nimeni altul decât Ivan Mardari, deputat PD în Adunarea Națională a Găgăuziei. Potrivit lui Mardari, organizația se va ocupa de creșterea și îngrijirea cailor folosiți la patrularea străzilor.

„Am putea să ne trezim cu patrule de cazaci nu numai la Comrat, dar și la Chișinău”, a menționat în cadrul unei conferințe de presă Eduard Maican, președintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independență. „Detașamentele de patrulare sunt primul pas spre război”, a menționat generalul în rezervă Anton Gămurari.

Eduard Maican, președintele Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independență

Nu sunt aceeași cazaci?

Printre membrii mișcării cazacilor din UTA Găgăuzia se numără și alți reprezentanți ai PD, inclusiv Vasili Neicovcen, purtătorul de cuvânt al mișcării „Novaia Gagauzia” (la sfârșitul lui februarie „Novaia Găgăuzia” a fuzionat cu PD), care a obținut gradul de colonel. L-am întrebat pe Neicovcen care este scopul mișcării. „Cazacii din Găgăuzia nu au nicio legătură cu cazacii care au luptat în Transnistria. Nu trebuie să facă din organizația noastră o sperietoare pentru R. Moldova. E o prostie. De ce nu trebuie să existe o asemenea organizație? Dacă bunelul meu a luptat în Primul Război Mondial în subdiviziunile căzăcești, a fost cavaler al ordinului ‘Sfântul Gheorghe’ și a obținut cu sânge toate decorațiile pe care le purta în piept, de ce nu trebuie să-i onorez amintirea? Mișcarea cazacilor din UTA Găgăuzia este obștească, și nu militară sau politică. Noi nu încălcăm nimic, respectăm legea de înregistrare a organizațiilor nonguvernamentale din R. Moldova”, a menționat colonelul cazacilor.

Cazacii din Găgăuzia, militari cu scopuri obștești?

În 2010, Uniunea Cazacilor din Otaci, la solicitarea Ministerului Justiției, a fost lichidată, deoarece statutul acesteia contravenea prevederilor legale. Un alt motiv a fost că o asemenea organizație sporește riscurile de generare a tendințelor separatiste. Conform statutului, Uniunea Cazacilor din Otaci a fost formată având la bază o ierarhie militară sau specifică autoguvernării, lucru interzis prin lege.

Asociația avea funcțiile de ataman, cu care s-a ales primarul orașului, judecător, grefier, preot etc. Neicovcen însă o ține una și bună că mișcarea cazacilor din UTA Găgăuzia nu este militară, însă când l-am întrebat despre gradul care i-a fost atribuit ne-a pus-o în nas: „Așa trebuie să fie. Cazacii au dintotdeauna grade militare”.

Bașcanul alarmat de imaginea UTA Găgăuzia

Contactat de JURNAL, bașcanul UTA Găgăuzia, Mihail Furmuzal, s-a arătat sceptic în privința obiectivelor „obștești” ale mișcării cazacilor. „Din presă am aflat că toți cei care sunt în fruntea acestei organizații fac parte din aceeași formațiune politică de la Chișinău. Trebuie să mă documentez. Însăși denumirea de cazaci îți trezește deja asocieri cu armele. Oamenii care organizează asemenea proiecte trebuie să fie responsabili și să conștientizeze că o asemenea mișcare ar putea prezenta Găgăuzia ca teritoriu cu aspirații separatiste”, consideră Furmuzal.

Observatorul politic Oazu Nantoi califică apariția mișcării cazacilor în UTA Găgăuzia drept o parte a „procesului de privatizare” a autonomiei de către PD. „Privatizarea vine de la Chișinău și se face cu susținerea organelor de drept ale R. Moldova, sub acoperirea lor și cu o finanțare consistentă. Nu este făcută de conducerea actuală a Găgăuziei”, a menționat Furmuzal.

Soarta mișcării cazacilor din Găgăuzia urmează a fi hotărâtă la începutul lui aprilie, când va expira termenul de 30 de zile de când membrii mișcării au depus la Ministerul Justiției solicitarea de a fi înregistrați. Ministrul Justiției Oleg Efrim a declarat pentru JURNAL că se va putea pronunța asupra înregistrării mișcării cazacilor din Găgăuzia doar după ce va studia actele, însă a amintit despre precedentul Uniunii cazacilor de la Otaci. Organizațiile de cazaci au devenit cunoscute prin implicarea lor în majoritatea conflictelor militare care au urmat după dispariția Uniunii Sovietice: Osetia de Sud, Karabahul de Munte, Abhazia și Transnistria.

Serviciul de Informații și Securitate despre cazacii din Găgăuzia:

„Tentativele de constituire pe teritoriul Republicii Moldova a unor structuri paramilitare ilegale căzăcești se află constant în vizorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Remarcăm că SIS – în cooperare cu Procuratura Generală și Ministerul Afacerilor Interne – realizează ample măsuri în vederea anticipării acțiunilor de prejudiciere a securității naționale.

În ce privește tentativele de consolidare a „obștiei căzăcimii din Găgăuzia”, acestea au fost investigate de către SIS chiar la faza incipientă. Suplimentar, menționăm că SIS a sesizat Ministerul Justiției cu privire la intențiile unor forțe de a-și legaliza – sub „acoperirea” de organizație neguvernamentală – o filieră denumită „obștea căzăcimii din Găgăuzia”.

În baza materialelor oferite, Procuratura Generală a demarat o cauză penală. În contextul cazului în speță, plenar abordat prin prisma obiectivelor strategice, subliniem că SIS acționează în strictă conformitate cu atribuțiile și competențele instituționale definite prin norma legală în vigoare”, Vladimir Ghilețchi, conducător al Grupului de comunicare și relații publice SIS.

Svetlana Panța – Jurnal de Chisinau

Moscova isi trimite „bratul armat clandestin” pentru a destabiliza Republica Moldova – karadeniz press

 

cossack_apc_transnistriaMoscova nu se mai delimiteaza in a-si construi jocurile de presiune asupra Chisinaului doar prin intermediul separatistilor de peste Nistru, ci incearca unul mai complex, adaugand in aceasta ecuatie si gagauzii. Acest nou episod implica din nou cazaci, un fel de brat armat clandestin al Rusiei in zone de interes. Aparitia unui detasament de cazaci rusi in Gagauzia nu numai a pus in garda localnicii, dar si denota eforturile Moscovei de a folosi gagauzii, alaturi de populatia din Transnistria, impotriva guvernului de la Chisinau, potrivit The Jamestown Foundation. Prezenta cazacilor incita la un joc periculos care ar putea duce la escaladarea unor conflicte interne serioase, pe care guvernul rus ar putea sa le exploateze. Conform sursei, cazacii etnici rusi au aparut in Comrat acum doua saptamani. Ei au solicitat inregistrare in calitate de organizatie publica la Ministerul Justitiei si si-au declarat intentia „de a pastra patria” prin orice mijloace. Drept raspuns, gagauzii, in special veterani ai razboiului de pe Nistru, s-au revoltat, considerand acest fapt drept amenintare la adresa integritatii teritoriale a tarii. Plangerile acestora au determinat Adunarea Populara sa emita o denuntare a celor care au criticat aparitia cazacilor rusi in Comrat. Pretentiile grupului de veterani ca cazacii rusi care au venit in Comrat „ameninta independenta, securitatea si integritatea teritoriala a tarii sunt, cel putin, ciudate”, declara Adunarea Populara. Aceasta indeamna populatia Republicii Moldova „sa condamne atacurile extremiste ale pseudo-patriotilor, care, de fapt, prin sprijinul lor pentru apropierea de Romania, reprezinta o amenintare reala pentru independenta si integritatea teritoriala a republicii”. The Jamestown Foundation noteaza ca situatia reala difera de cea descrisa de catre legislatorul gagauz.

Republica armelor rasare

Analistii de la Jamestown Foundation opineaza ca prezenta unor grupuri inarmate in acesta tara, una dintre cele mai inarmate din Europa in randul populatiei civile, nu va face decat sa fie o invitatie la violenta, situatie care ar putea destabiliza populatia Moldovei. Sosirea cazacilor rusi in Gagauzia are legatura cu Transnistria in primul rand. Oficialii din Tiraspol spera sa obtina cat mai multe concesii de la guvernul central si chiar sa-l forteze sa accepte separarea Transnistriei de restul Moldovei drept fapt implinit, se declara in articol. Conform sursei, cazacii rusi ar putea face ceea ce oficialii rusi nu pot. in cazul destabilizarii situatiei, oficialii rusi pot folosi aceasta pirghie impotriva Chisinaului, influentand puterea decizionala in Transnistria sau determinand guvernul Republicii Moldova sa se intoarca in directia Moscovei mai degraba decat spre Vest.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: