ROMÂNIA BREAKING NEWS

Avertisment american către Putin la Chișinău: Dacă nu se potolește, R.Moldova va deveni „Vietnamul” Rusiei! O analiză de Petru Bogatu

„Vă spunem deschis că avem nevoie de o participare puternică a SUA în asigurarea securității în regiune. Federația Rusă își consolidează prezența militară în regiunea separatistă transnistreană, sfidând angajamentele sale internaționale. Noi cerem cu fermitate retragerea din regiune a trupelor, a arsenalului rusesc și transformarea actualului contingent de pacificatori într-o misiune civilă. Federația Rusă sprijină în mod progresiv nu doar administrația de la Tiraspol, dar și alte forțe anti-occidentale și proruse de pe teritoriul Republicii Moldova”

„Ne putem aștepta, în timpul apropiat la provocări în regiunea transnistreană și în cea găgăuză, din sudul țării noastre, la tentative de destabilizare a situații politice de la Chișinău. Toate aceste acțiuni vor urmări anumite scopuri: zădărnicirea semnării Acordului de Asociere cu UE și influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din țara noastră care vor avea loc peste un an. Rugăm SUA să acorde o atenție specială acestor tendințe care se pot intensifica după Olimpiada de la Soci”

„Federația Rusă sprijină în mod progresiv nu numai administrația de la Tiraspol, dar și alte forțe anti-occidentale și pro-ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Ne putem aștepta în timpul apropiat la provocări în regiunea transnistreană și în cea găgăuză, din sudul țării, la tentative de destabilizare a situației politice de la Chișinău. Toate aceste acțiuni vor urmări anumite scopuri – zădărnicirea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și influențarea alegerilor parlamentare din țara noastră, care vor avea loc peste un an.”

Președintele Nicolae Timofti la întrevederea cu Secretarul de Stat SUA John Kerry

John Kerry la Chișinău: „Sunt aici ca să vă asigur că Statele Unite vă sunt alături”

Vizita șefului diplomației americane a întărit impresia că Republica Moldova, această cvasi-anonimă cenușăreasă a Europei, pe care, în afară de cizma brutală a Kremlinului, nimeni nu o lua în seamă, a ajuns să fie curtată de marile puteri occidentale. În ultimii doi ani, Chișinăul a fost vizitat de cinci din cei zece cei mai puternici oameni ai planetei (Joe Biden, Angela Merkel, José Manuel Barroso, Catherine Ashton, John Kerry).

Înghesuiala unor oaspeți de mare forță pe plaiul mioritic nu este întâmplătoare. Se țese o intrigă mare. Există țări membre ale UE foarte respectate, unde de un deceniu, bunăoară, n-a călcat picior de înalt oficial american sau german.

Oricum ai suci-o, Republica Moldova este acum în pole-position. Nu încape vorbă. Postura de favorită a UE, dar și, după cum ne-am convins miercuri, a Statelor Unite, se datorează unui nou război rece cu miză existențială.

Mortul care trebuie ucis

Se înșală cei care consideră că lupta se dă pentru teritoriul sau avuția Ucrainei. Obiectul disputei e securitatea europeană. Uciderea, dacă vreți, a unui imperiu mort care încă nu a renăscut.

Defuncta URSS poate să învie numai înghițind Ucraina. De aceea, UE și SUA vor face tot ce le stă în puteri pentru a evita acest ospăț.

R. Moldova și Georgia, care au devenit, după cum scria recent „Le Monde”, noua linie a frontului dintre UE și Rusia, sunt astăzi pentru Occident niște premii de consolare după înfrângerea de moment în bătălia de la Kiev. Dar lupta continuă. Încă nimic nu-i pierdut.

Pe aici nu se trece

Retragerea Ucrainei face să crească semnificația strategică a aliniamentelor de la Nistru pe care a poposit miercuri secretarul de stat american. Este simptomatic faptul că fostul ofițer american, care și-a riscat viața în război, a venit la Chișinău ca să le spună de fapt rușilor nimic mai mult decât: pe aici nu se trece.

La Chișinău, Kerry i-a dat de înțeles lui Putin că, în cazul în care nu se potolește, R. Moldova va deveni, păstrând proporțiile, desigur, Vietnamul Rusiei. Numai astfel poate fi explicat dialogul public dintre președintele moldovean și secretarul de stat american în care a fost taxată fără înconjur originea și esența rusească a separatismului transnistrean.

Lecția georgiană n-a rămas neînvățată, bineînțeles în Occident. De aceea, repetarea unei invazii ruse de genul celeia din august 2008 este puțin probabilă.

Vecinătatea cu România șiprezența militară americană la Deveselu și Marea Neagră își vor spune cuvântul. Ca să nu mai vorbim de argumentul Olimpiadei de la Soci care va fi boicotată dacă Moscova va forța nota.

Semnale americane din beciurile de la Cricova

În ce privește prezența secretarului de stat american în beciurile de la Cricova, aceasta are o dublă semnificație. Mai întâi, Kerry trimite un semnal cetățeanului moldovean din spatele frontului, arătând că America savurează licoarea pe care Putin vrea s-o arunce în șanț.

Mai apoi, el dă de înțeles că muniția noastră comercială numărul unu nu va fi lăsată de izbeliște, acesteia găsindu-i-se aplicare. Nu-i exclus, chiar pe piața de peste ocean.

Acesta e un lucru vital. Vinul pentru R. Moldova este ceea ce au fost pantofii de sticlă pentru Cenușăreasă.

Zgâtia de fată din basmul lui Perrault, recuperându-și încălțămintea pierdută, a primit, precum se știe, recunoașterea meritată după o lungă perioadă de obscuritate și neglijare. Din acest punct de vedere, toastul lui John Kerry pentru reîntoarcerea R. Moldova în Europa, ca și întreaga lui vizită la Chișinău, se constituie într-un gest efectiv princiar.

Autor: Petru Bogatu

Surse: ziarulnational.md , si R.B.N.Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: