Cea mai mare şi valoroasă expoziţie organizată în România, în ultimele decenii.va găzdui în perioada 5 martie – 23 aprilie 2017 la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat de presă al Muzeului din Bârlad. Conform organizatorilor, „niciodată nu au mai fost adunate la un loc atât de multe şi valoroase bunuri de patrimoniu. Este vorba de peste 1000 de piese clasate în tezaur, provenite de la nu mai puţin de 32 de muzee din ţară.”
Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care în anul 2013 a demarat acest extraordinar proiect, cu dorinţa declarată de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri. În cadrul expoziției vor putea fi admirate tezaurele de la: Pietroasele – judeţul Buzău (Cloşca cu puii de aur), Grădiştea Muncelului – judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti Avereşti – judeţul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare şi Hinova – judeţul Mehedinţi, Cucuteni Băiceni – judeţul Iaşi, Agighidol – judeţul Tulcea, Peretu – judeţul Teleorman, Sâncrăieni – judeţul Harghita, Constanţa (Tomis), Histria, Hârşova – judeţul Constanţa, Apahida, Cluj Someşeni – judeţul Cluj, Cugir, Blaj – judeţul Alba, etc. Expoziția de la Bârlad este cea de-a 16-a, din România, care are onoarea de a găzdui acest amplu şi valoroas eveniment, fiind muzeul din oraşul cel mai mic în care expoziţia va poposi.
Redăm mai jos comunicaul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad:
Comunicat de presă
AURUL
ŞI ARGINTUL ANTIC AL ROMÂNIEI – EXPOZIŢIE
EVENIMENT LA MUZEUL DIN BÂRLADMuzeul „Vasile Pârvan” are privilegiul de a găzdui în perioada 5 martie – 23 aprilie 2017 cea mai mare şi valoroasă expoziţie organizată în România, în ultimele decenii. Niciodată nu au mai fost adunate la un loc atât de multe şi valoroase bunuri de patrimoniu. Este vorba de peste 1000 de piese clasate în tezaur, provenite de la nu mai puţin de 32 de muzee din ţară. Iniţiativa organizării acestei importante expoziţii a aparţinut Muzeului Naţional de Istorie a României, care în anul 2013 a demarat acest extraordinar proiect, cu dorinţa declarată de a face cât mai cunoscute multitudinea de piese din metale preţioase, descoperite de specialişti în ultimele două veacuri.
Din rândul acestor valori putem enumera tezaurele de la: Pietroasele – judeţul Buzău (Cloşca cu puii de aur), Grădiştea Muncelului – judeţul Hunedoara (brăţările dacice), Buneşti Avereşti – judeţul Vaslui (diadema), Ostrovul Mare şi Hinova – judeţul Mehedinţi, Cucuteni Băiceni – judeţul Iaşi, Agighidol – judeţul Tulcea, Peretu – judeţul Teleorman, Sâncrăieni – judeţul Harghita, Constanţa (Tomis), Histria, Hârşova – judeţul Constanţa, Apahida, Cluj Someşeni – judeţul Cluj, Cugir, Blaj – judeţul Alba, etc. Practic, expoziţia acoperă, prin intermediul pieselor prezentate, aproximativ 6000 de ani de istorie din acest areal geografic, respectiv din neolitic până în perioada antichităţii târzii.
La acest regal muzeografic este parte şi Muzeul „Vasile Pârvan” cu obiecte de aur şi argint, descoperite în urma cercetărilor din aşezarea şi necropola de sec IV p. Chr. de la Bârlad – Valea Seacă, cel mai mare sit cercetat în Europa, aparţinând culturii Sântana de Mureş – Cernjachov.
Instituţia bârlădeană va fi cea de-a 16-a, din România, care are onoarea de a găzdui acest amplu şi valoroas eveniment, fiind muzeul din oraşul cel mai mic în care expoziţia va poposi, de asemenea fiind singurul care nu se află într-o reşedinţă de judeţ. Acest lucru reprezentând implicit şi o recunoaştere a ceea ce s-a întâmplat în această instituţie în cei peste 100 de ani de existenţă, perioadă în care prin cercetările şi descoperirile realizate a contribuit substanţial la dezvoltarea patrimoniului istoric şi a ştiinţei româneşti.
Vernisajul expoziţiei este programat pentru duminică 5 martie, ora 11.00, la sediul central al Muzeului şi îşi va închide porţile, pentru public, pe data de 23 aprilie a.c. Programul de vizitare este de marţi — duminică, între orele 8.00 — 16.00. Toţi cei care vor dori să cunoască cele mai reprezentative piese din metale preţioase, practic tezaurul istoric al României, rod a mai multor milenii de evoluţie, sunt invitaţi de a profita de această unică oportunitate prin care toate aceste bunuri sunt stânse într-un singur loc. De această dată la Bârlad. De altfel muzeul bârlădean, probabil va fi penultimul punct din periplul prin ţară a acestor inestimabile valori.
Vă aşteptăm să ne bucurăm impreună de ceea ce au creat şi ne-au oferit inaintaşii.
Director
Mircea Mamalaucă