ROMÂNIA BREAKING NEWS

AU INCEPUT ORELE DE LIMBA ROMANA PENTRU COPII ROMANI DIN SERBIA

Copii in clasa de limba romana – vlahi romani, conform televiziunii sarbe din Bor

Din 5 aprilie 2013 și până la sfârșitul anului școlar, în raioanele Bor, Zajecar și Negotin –în zona de la sud de Dunăre din Serbia de răsărit, 415 elevi de etnie română de clasele I-VIII (Zajecar- 190, în 8 grupe, Bor- 158, organizați în 6 grupe, Negotin -67 de elevi în 3 grupe) vor învăța limba română timp de 1,5 ore pe săptămână în fiecare zi de vineri.

„La inițiativa Consiliului Național al minorității naționale române din Serbia ministerul educației din Belgrad pilotează acest proiect pentru introducerea predării limbii române ca un curs optional pentru următorul an școlar” a spus la Radio Televiziunea Bor, Dragoslav Maric, șeful administrației școlare Zajecar. Pentru cursurile de limbă română din 1 septembrie 2013 s-au înscris doar până acum peste 1500 elevi și doar din județele Bor și Zajecear.
În acest moment predau profesori și învățători români din Voivodina (în imagine este doamna Jelena Kožokar, profesor de limba română din Uzdin). Domnia sa s-a declarat fericită că mulți copii vorbesc românește foarte bine, iar copiii au declarat reporterului că le-a plăcut. Peste vară se vor organiza cursuri și pentru profesorii din Serbia de răsărit încât să poată preda și ei limba română.
Bravo, copii! Bravo, doamna învățătoare Elena Cojocar! Bravo, domnule inspector Dragoslav Maric! Bravo, Serbia!
Iată grupele care vor studia în săptămânile următoare limba română pe care mi le-a comunicat domnul Dragoslav Maric, șeful administrației școlare Zajecar (Asociația Generală a Învățătorilor din România a fost permanent în contact cu ministerul educației din Belgrad, cu cancelaria primului ministru al Serbiei, cu școlile din Serbia, cu asociațiile culturale ale românilor din Serbia, cu instituțiile europene, românești și sârbești care implementează sau monitorizează drepturile naționale ale românilor din Serbia):
Општина Зајечар
I група – ОШ ”Десанка Максимовић” Зајечар – 12,00-13,30 часова
II група – ОШ ”Хајдук Вељко” Зајечар – 12,00-13,30 часова
III група – ОШ ”Ђура Јакшић” Зајечар – 12,00-13,30 часова
IV група – ОШ ”Хајдук Вељко” Зајечар – 18,30-20,00 часова
V група – ОШ ”Љуба Нешић” Зајечар – 12,00-13,30 часова
VI група – ОШ ”Десанка Максимовић” Зајечар – 18,30-20,00 часова
VII група – ОШ ”Љубица Радосављевић Нада” Зајечар – 18,30-20,00 часова
VIII група – ОШ ”Ђура Јакшић” Зајечар – 18,30-20,00 часова
Наставу ће држати 4 наставника.
Општина Бор
I група – ОШ ”Браннко Радичевић” Бор – 12,00-13,30 часова
II група – ОШ ”Душан Радовић” Бор – 12,00-13,30 часова
III група – ОШ ”3. октобар” Бор – 12,00-13,30 часова
IV група – ОШ ”Вук Караџић” Бор – 18,00-19,30 часова
V група – ОШ ”Душан Радовић” Бор – 18,00-19,30 часова
VI група – ОШ ”Свети Сава” Бор – 18,00-19,30 часова
Наставу ће држати 3 наставника.
Општина Неготи
I група – ОШ ”Бранко Радичевић” Неготин – 12,00-13,30 часова
II група – ОШ ”Вера Радосављевић” Неготин – 13,45-15,15 часова
III група – ОШ ”Вук Караџић” Неготин – 15,30-17,00 часова
Наставу ће држати 1 наставник

Pentru anul școlar viitor au putut semna pentru ore de limbă română doar părinți ai copiilor de etnie română din Serbia de răsărit de pe raza administrației școlare regionale Zajecar. Sperăm, și trebuie insistat și vom insista să fie așa, ca în lunile aprile- mai să mai poată depune cereri pentru ore de limbă română atât elevii de pe raza administrației școlare regionale Zajecar care include doar județele Bor și Zajecear, cât și elevii de pe raza administrațiilor școlare din Pozarevac -pentru raioanele Branicevski și Podunavski, din Jagodina -pentru județul Pomoravski și din Belgrad- pentru zona Belgrad. Sperăm ca doamnele inspectori Vesna Zdravkovic (tel 012/221-875; 012/530-268, supozarevac@eunet.rs ), Zivota Starcevic (tel 035/222-070; 035/242-630, prosvetna@open.telekom.rs ) și Gordana Cvetkovic (tel 011/3806-916 011/2401-911 лок.220 и 219 subeograd@mpn.gov.rs ) care răspund de aceste zone, că vor proceda la fel ca domnul Dragoslav Maric din Zajecear (tel 019/421-154; 019/421-663, mpszajecar@ptt.rs ).
Ar fi grav dacă nu s-ar întâmpla așa fiindcă ar însemna că discriminarea care în trecut era între românii din Voivodina față de cei din Serbia de răsărit s-ar face acum între românii din Bor și Zajecear față de cei din Branicevski, Podunavski, Pomoravski și Belgrad.
Iată câteva argumente pornind de la datele oficiale ale recensămintelor din Serbia care, între noi fie vorba, sunt atât de eronate încât fac de râs însăși ideea de statistică:
a)Conform datelor oficiale în Serbia de răsărit au fost în 1961 doar 1368 de vlahi după ce în 1953 fuseseră (tot oficial) 198 861! De menționat că recensămintele din secolul IX înregistrează aceeași populație ca români, iar cele din secolul XX ca vlasi.
b)Dintre cei 31 vlahi sub 15 ani și 3 români sub 15 ani înregistrați oficial la recensământul din 2011 în Kladovo, au semnat pentru limba română, la o primă strigare, 155. Deci 155 din 34 (!) cu toate presiunile din presă (unde formularul a apărut bifat la rubrica ,,nu sunt interesat să învăț limba română”) și ale președintelui Serbiei care a afirmat în februarie 2013 că va încuraja standardizarea unei noi limbi vlahe.
c)Cum să nu poată opta pentru limba română și elevii din județul Branicevo și Podunavski când acolo sunt de două ori mai mulți români decât în județul Zajecear (conform recensământului din 2011)!?
d)Cum să nu poată opta pentru limba română și elevii din județul Pomoravski când acolo sunt de 10 ori mai mulți români sub 15 ani decât în Kladovo (conform recensământului din 2011)!?
e)Cum să nu poată opta pentru limba română și elevii din zona Belgrad când acolo sunt de 5 ori mai mulți români sub 15 ani decât în Kladovo (conform recensământului din 2011)!?

Suntem siguri că nu se va repeta povestea din 2009 când în septembrie actualul ministru al educației din Serbia a organizat conferință de presă în care a anunțat că nu există cereri pentru studierea limbii române după ce tocmai aprobase în februarie (cu numărul 610-00-00046/2009-06) solicitarea Consiliului Național al Minorității Naționale Rumâne din Serbia de a se studia limba română în Serbia de răsărit bazată pe cele câteva sute de cereri semnate de părinți anexate. Amintitul consiliu se și îngrijise să pregătească la catedra de limbă română din Novi Sad zeci de profesori din zona Timok-Morava pentru predarea limbii române. Pentru curajul de a solicita limba română fostul consiliu al rumânilor a fost schimbat în 2010 cu un consiliu care afirmă în documente oficiale că limba lui de comunicare este limba sârbă chiar dacă recunoaște că minoritatea pe care din 2010 o reprezintă se autoidentifică ca fiind ,,rumânească”. Cei pățiți suflă și în iaurt și se tem că autoritățile vor ,,lămuri” pe cei 2000 de părinți care au semnat pentru limba română pe chiar formularul emis de școlile din Bor și Zajecear să își retragă semnăturile sau că în lunile aprilie și mai nu vor putea opta pentru limba română și alți elevi din zonă și mai ales cei din Branicevo, Podunavski, Pomoravski și Belgrad cărora li s-a interzis în martie să opteze pentru limba română deși în aceste zone sunt în mod oficial mai mulți români decât în zona în care li s-a permis acest lucru.

Asociația Generală a Învățătorilor din România are încredere că Serbia va confirma până la capăt vocația sa europeană, că va respecta propria sa legislație permițând pe întreg teritoriul său ca etnicii români, loiali statului sârb, să poată învăța din 1 septembrie în școlile publice să scrie și citească ,,mamă”, ,,tată” în limba română maternă.

Salutăm din toată inima acest prim pas făcut de Serbia în aprile 2013. De acum putem spune cu adevărat că Serbia, arătând respect conaționalilor noștri, începe să întoarcă respectul de care întotdeauna s-a bucurat în opinia publică din România.
Sper să văd în curând personal una dintre școlile în care se învață limba română și să mă întorc de acolo poate cu cadouri pentru elevii sârbi din România care tocmai au susținut în județul Arad olimpida națională de limba sârbă

(vezi http://www.money.ro/orasul-nadlac-gazdu … 45465.html ).

… otinu.html

http://www.youtube.com/watch?v=NmLfyKJ_ … -A&index=1

Formularul publicat de presa sărbă

Autor Viorel Dolha

 

Sa speram ca si ceilalti copii romani din Serbia vor ajunge sa se bucure de acest drept, iar firescul si normalitatea unei viziuni Europene, civilizate, de respect al autoritatilor Sarbe fata de drepturile romanilor timoceni se va extinde treptat in toate regiunile locuite de romani, in Serbia.

REDACTIA R.B.N.PRESS

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: