ROMÂNIA BREAKING NEWS

Au apărut premizele creării Serviciului Secret al Uniunii Europene. Cine a propus și ce presupune?

Au apărut premizele creării Serviciului Secret al Uniunii Europene. Cine a propus și ce presupune?

Atentatele ce au zguduit Europa în ultimii ani au adus în atenția oficialilor UE nevoia de întărire a măsurilor de securitate în spațiul european. Dimitris Avramopoulos, comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne, a propus vineri crearea unei Agenții europene de informații, în urma atentatelor de la Paris. El și-a motivat propunerea prin faptul că serviciile secrete europene nu s-au putut coordona pentru a preveni cele mai recente atentate făcute în capitala Franței.

„După atentatele de la Charlie Hebdo (în ianuarie, la Paris), am propus, iar acest lucru s-a făcut. Crearea unui Centru antiterorist în cadrul Europol”, Agenția europeană de cooperare în domeniul poliției, cu sediul la Haga, a declarat comisarul la sosirea la o reuniune extraordinară a miniștrilor europeni ai Justiției și Afacerilor Interne, convocată în urma atacurilor de la Paris, soldate în urmă cu o săptămână cu 129 de morți și sute de răniți.

“…Însă eu cred că a venit vremea să facem încă un pas înainte și să creăm baza unei Agenții europene de informații”, a pledat el. “Este necesar ca această cooperare a noastră să se bazeze pe încredere și eficientă”, a insistat Avramopoulos.

Crearea unei astfel de agenții – un fel de „FBI european” – poate avea loc doar în urma unei modificări a tratatelor, având în vedere faptul că informațiile secrete sunt prin excelență un domeniu care ține de suveranitatea națională. Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a înăbușit imediat proiectul, în fașă. „Nu ar trebui să ne irosim energia cu o Agenție europeană de informații. Nu-mi pot imagina că putem să renunțăm la suveranitatea noastră națională”, a reacționat el, adăugând că este nevoie de doar de o îmbunătățire a cooperării dintre serviciile speciale europene.

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro / Sursa: karadeniz-press.ro

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: