ROMÂNIA BREAKING NEWS

Au apărut premizele creării Serviciului Secret al Uniunii Europene. Cine a propus și ce presupune?

Au apărut premizele creării Serviciului Secret al Uniunii Europene. Cine a propus și ce presupune?

Atentatele ce au zguduit Europa în ultimii ani au adus în atenția oficialilor UE nevoia de întărire a măsurilor de securitate în spațiul european. Dimitris Avramopoulos, comisarul european însărcinat cu Afacerile Interne, a propus vineri crearea unei Agenții europene de informații, în urma atentatelor de la Paris. El și-a motivat propunerea prin faptul că serviciile secrete europene nu s-au putut coordona pentru a preveni cele mai recente atentate făcute în capitala Franței.

„După atentatele de la Charlie Hebdo (în ianuarie, la Paris), am propus, iar acest lucru s-a făcut. Crearea unui Centru antiterorist în cadrul Europol”, Agenția europeană de cooperare în domeniul poliției, cu sediul la Haga, a declarat comisarul la sosirea la o reuniune extraordinară a miniștrilor europeni ai Justiției și Afacerilor Interne, convocată în urma atacurilor de la Paris, soldate în urmă cu o săptămână cu 129 de morți și sute de răniți.

“…Însă eu cred că a venit vremea să facem încă un pas înainte și să creăm baza unei Agenții europene de informații”, a pledat el. “Este necesar ca această cooperare a noastră să se bazeze pe încredere și eficientă”, a insistat Avramopoulos.

Crearea unei astfel de agenții – un fel de „FBI european” – poate avea loc doar în urma unei modificări a tratatelor, având în vedere faptul că informațiile secrete sunt prin excelență un domeniu care ține de suveranitatea națională. Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a înăbușit imediat proiectul, în fașă. „Nu ar trebui să ne irosim energia cu o Agenție europeană de informații. Nu-mi pot imagina că putem să renunțăm la suveranitatea noastră națională”, a reacționat el, adăugând că este nevoie de doar de o îmbunătățire a cooperării dintre serviciile speciale europene.

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro / Sursa: karadeniz-press.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: