ROMÂNIA BREAKING NEWS

ATROCITATILE SARBESTI ASUPRA ROMANILOR DIN TIMOC – ziarul Ziua nr.862, Constanța, 14 iunie 1932, pag.2

ATROCITATILE  SARBESTI  ASUPRA  ROMANILOR  DIN  TIMOC – ziarul Ziua nr.862, Constanța, 14 iunie 1932, pag.2

Remember. Românii din Serbia

„Sub călcaiul porcin”

(Articol preluat din ziarul Ziua, nr.862, Constanța, 14 iunie 1932, pag.2)

 

Valea Timocului

La marginea țării noastre, în Valea Timocului și regiunile învecinate, românii ajunși în stăpănire sârbească îndură cele mai cumplite persecuțiuni din partea unui administrațiuni de stat pus pe iugoslavizare. Barbariile sârbești nu cunosc limită: bâtaia cu cnutul este ceva normal. Închisorile gem de români. Preoții sunt prigoniți, școlile românești puse în imposibilitatea de a funcționa.

La București, aceste sunt lucruri cunoscute! Pe vremuri, când un grup de rătăciți greci a încercat o demonstrație ostilă României în portul Pireu, geamurile nevinovaților negustori greci de la noi zburau în țândări iar dacă guvernul atenian n-ar fi dat satisfacție deplină notei diplomatice amănată de la București, războiul și represiunile inerente, erau gata.

Cu nobili pastori de la Belgrad ai noștri se poartă cu mănuși, ținând seamă de înrudiri dinastice, situații ce nu-și pot avea rostul când e vorbă de tragica situație a unui jumătate de million de români. Considerente de acest gen nu pot motiva o atitudine păgubitoare demnității noastre naționale, iar familia regală iugoslavă, oricât ar privi-o cu smerenie, nu ne va putea nicicând să ne determină să aplaudăm atitudinea sălbatică a sârbilor.

*  *

romanii din Serbia

Tratatele, aceste măiestrițe arme de strivire a celor posesori a mai puțin guri de tun, n-au  adus numai o știrbire teritorială în folosul Jugoslaviei. Albania se află și ea pedepsită de un teritoriu național, Kosova, regiune eminamente albaneză, pe care se află un million de albanezi, asupra cărora sârbii s-au repezit cu programul de serbizare prin orice mijloace.  Și când spunem « orice mijloace », trebuie să se țină  seamă că faptele se petrec în Balcani.

Relațiile de presă în ce privește barbariile administrației ce caută să imprime albanezilor «cultura » iugoslavă, întrec marginile oricăror închipuiri.     Din câte știm, naționaliștii albanezi reacționează deseori împotrivă prigoanei comandată de la Belgrad, se înalță de pretutindeni și este locul să menționăm că și la Constanța a apărut un ziar naționalist albanez «Kosova» sub direcțiunea unui puternic luptător de presă albaneză, domnul George Bubani care combate atitudinea sârbească. Pentru românii bătuți cu cnutul, nu se găsesc cuvinte de apărare. Sânt fii neamului, jărtfiți pe altarul bunelor raporturi diplomatice.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: