ROMÂNIA BREAKING NEWS

Atenție! Din nou știri suspecte despre o iarnă cum nu a mai fost! Cum va fi vremea de fapt?

Atenție! Din nou știri suspecte despre o iarnă cum nu a mai fost! Cum va fi vremea de fapt?

Iarăși apar știrile din surse suspecte, susținute de declarații scoase din context ale unor meteorologi mai populari, despre o iarnă cum n-a mai fost. Apar mai în fiecare iarnă, cel mai probabil ca instrument de presiune pentru negocieri de ordin economic.

Faptul că mai mereu aceste prognoze apar pe canale mediatice dinspre răsărit și se adresează unui continent căruia nu îi priește prea mult frigul, poate sugera sensul negocierilor menționate. De fapt, nimeni nu știe nimic despre iarna care va fi. (n.r.RBN Press: din acest motiv prognozele spre exemplu la INMH vezi vedea ca nu depășesc mai mult de 3 zile !!!)

prognoze_meteo_maxim_pe_trei_zile

Evaluări ceva mai consistente, rezultate din modelele climatice ne arată contrariul, și anume că vom avea o iarnă caldă cu anomalii termice de ansamblu de +2C. Oricum, știm cam câtă încredere putem avea și în această din urmă estimare, dar e de reținut că în spatele genericului ,,meteorologii spun că vom avea o iarnă grea” s-ar putea să se ascundă cel mult un om cu un laptop.

Mai înfiorător este apetitul mediatic al unor surse mass-media de la noi de a vehicula această pseudo-știre. După ce acum aproape o săptămână știrea apărea pe site-uri obscure, acum ea ajunge în sursele principale în niște adaptări jalnice pentru orice cititor alfabetizat meteorologic, de gen ,,iarna viitoare va fi marcată de sosirea unor mase de aer artic deasupra Europei”(adevarul.ro).

Pe un astfel de subiect toată lumea poate să se exprime cu șanse probabilistice de îndeplinire a estimării. Putem găsi argumente și într-un sens și în altul. Varianta 1: Suntem pe un minim istoric de activitate solară, ceea ce ar favoriza o iarnă foarte grea. Varianta 2: Suntem după o perioadă foarte caldă la nivel planetar ce nu poate lăsa prea mult loc unei ierni grele. Și așa mai departe… Prognoza pe termen mediu și lung rămâne deocamdată doar o loterie la care orice scenariu poate fi câștigător. Greșeala enormă ar fi să îi transformăm pe pariori în oameni de știință (Conf. dr. Lucian Sfîcă).

De fapt, cum va fi vremea în realitate?

MeteoMoldova: Pseudoiarna de octombrie – preambul la primăvara de Crăciun!

Unul dintre clișeele mediatice atunci când se aduce vorba despre actualele schimbări climatice e legată de certitudinea invocată a dispariției anotimpurilor de tranziție și, pe cale de consecință, despre cum vom rămâne doar cu vară și iarnă. Complet fals. Pentru că chiar și într-o planetă mai caldă, din oricare motiv, atât timp cât înclinarea axei de rotație față de planul mișcării de revoluție se va păstra la valorile actuale, anotimpurile zonei temperate vor rămâne. Doar că vor avea cumplite probleme de ,,personalitate”. Astfel încât acest clișeu ar trebui înlocuit cu ideea că anotimpurile, toate, vor arăta cu totul diferit față de tabloul imaginar în care ne place să le zugrăvim în prezent.

Spre exemplu, ultimii ani ne pot oferi o idee despre cum ar putea arăta toamna în această nouă eră climatică. Pe scurt, un început estival, cu un septembrie ce pare la început cea mai agreabilă lună de vară. Da, nu am greșit, de vară. Răciri abrupte la sfârșit de septembrie și început de octombrie ce aduc prematur în regiunile mai înalte primele decoruri hivernale. Iar de la mijlocul lui octombrie o toamnă cu accente clasice până spre Crăciun sau, da, trist, chiar dincolo de acesta. Până acum, acest an s-ar încadra perfect în modelul propus, în condițiile în care dinspre mijlocul săptămânii viitoare vorbim de anomalii negative la nivelul României de 10C, ceea ce înseamnă temperaturi maxime care nu vor trece mult de 15C nici măcar în regiunile joase, în timp ce minimele vor coborî semnificativ sub 5C. Bineînțeles că la munte sobele vor acționa în regim de iarnă și nu ar fi o surpriză să repetăm decorurile hivernale de la începutul lunii octombrie de anul trecut. Vestea bună legată de această răcire constă în precipitațiile ce o însoțesc, precipitații despre care este totuși prematur să discutăm.

Atunci când tiparul pare atât de clar tentația de a intui un posibil mecanism este destul de mare și nu i se prea poate rezista. Constatăm că această perioadă rece este asociată constant unei negativizări a indicilor oscilațiilor arctice și nord-atlantice. presentation1

Practic, această negativizare înseamnă de fapt sfârșitul real al verii din punct de vedere dinamic și indiciul clar că intrăm într-o altă etapă dinamică. Se poate observa că valorile AO au aceeași alură din iunie până la acest episod. În această perioadă, de fapt, se schimbă poziția curenților jet la nivel continental, aceștia având tendința de coborâre spre sud după o vară în care s-au situat constant la latitudini mari, ceea ce a întreținut la nivelul european – cu accent pe regiunea României – un transport continuu de mase de aer cald și a generat o vară caldă spre foarte caldă.  Citeste integral materialul pe meteomoldova.ro

Recomandat de RBN Press:

ESTIMĂRI METEOROLOGICE PENTRU INTERVALUL OCTOMBRIE – DECEMBRIE 2016

sursa: INMH

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Download the PDF file .

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: