ROMÂNIA BREAKING NEWS

Actualizare Foto Video: Asociațiile din Cadrul Alianței Pentru Centenar au depus la Ambasada Ucrainei o Scrisoare Deschisă / „considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la 2 iunie 1997”

Actualizare Foto Video: Asociațiile din Cadrul Alianței Pentru Centenar au depus la Ambasada Ucrainei o Scrisoare Deschisă / „considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la 2 iunie 1997”

Actualizare Foto Video

Reprezentanții Asociațiilor care au constituit Alianța pentru Centenar,au depus azi, 27 octombrie ora 15.00, la Ambasada Ucrainei la București, o scrisoare deschisă adresată Ambasadorului Ucrainei în România, prin care se denunță inițiativa legislativă adoptată de Rada Supremă a Ucrainei (Parlamentul), prin intermediul căreia se poate trece la desființarea sistemului de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Scrisoarea deschisă a fost înmânată domnului Yevhen LEVYTSKYI, Ministru Extraordinar și Plenipotențiar al Ambasadei Ucrainei la București, care a discutat cu reprezentanți Alianței pentru Centenar, informează corespondentul romaniabreakingnews.ro prezent la fața locului.

Știrea inițială

Reprezentanții Asociațiilor care au constituit Alianța Pentru Centenar,  un numă impresionant de organizaţii civice din România, Republica Moldova şi Diaspora, vin azi, 27 octombrie, în fața Ambasadei Ucrainei la București, pentru a depune o scrisoare deschisă adresată reprezentanților statului ucrainean, prin care se denunță inițiativa legislativă adoptată de Rada Supremă a Ucrainei  (Parlamentul), prin intermediul căreia se poate trece la desființarea sistemului de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română, informează romaniabreakingnews.ro citând documentul trimis redacției RBN Press de către reprezentanții Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, membrii fondatori al Alianței.

Potrivit semnatarilor scrisorii deschise, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității istorice românești din Ucraina. Tototdată semnatarii scrisorii țin să amintească că „în ultimii ani, România s-a dovedit un partener și un aliat important pentru Ucraina prin susținerea acordata în conflictul cu Federația Rusă, cât și prin susținerea acordată pentru apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice din care România face parte”(…) „În cazul în care măsurile de protest ale statului român rămân fără un răspuns satisfăcător, considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la Constanța la 2 iunie 1997, datorită încălcării flagrante a Art. 13, alin. 5”

România Breaking News vă pune la dispoziție mai jos Textul docmentului în cauză:

SCRISOARE DESCHISĂ  CĂTRE: AMBASADA UCRAINEI ÎN ROMÂNIA

Domnule Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar Oleksandr Bankov,
Am luat la cunoștință cu surprindere și îngrijorare de faptul că, în data de 5 septembrie 2017, Parlamentul Ucrainean a adoptat o nouă Lege a Educației, prin care se desființează practic
sistemul de învățământ în limba maternă, deci și cel în limba română. Cosiderăm că, dacă aceasta prevedere din noua lege va fi pusă în practică, identitatea culturală și lingvistică a etnicilor români din Ucraina va fi pusă în pericol pe termen scurt și mediu, iar pe termen lung va fi periclitată chiar existența comunității istorice românești din Ucraina.

Având în vedere situația descrisă mai sus, dorim să protestăm în modul cel mai ferm față de această inițiativă legislativă total inoportună și solicităm modificarea Legii Educației de către Parlamentul Ucrainei, în sensul menținerii învățământului de stat în limba maternă pentru minoritatea românească, așa cum a fost situația până în prezent.

Vă reamintim faptul că în ultimii ani România s-a dovedit un partener și un aliat important pentru Ucraina prin susținerea acordata în conflictul cu Federația Rusă, cât și prin susținerea acordată pentru apropierea Ucrainei de structurile euro-atlantice din care România face parte. În cazul unui refuz al reprezentanților statului ucrainean, noi vom solicita pe toate căile legale tuturor autorităților statului român aplicarea unor măsuri decisive si ferme de răspuns, mergând până la: aplicarea unor sancțiuni economice în schimburile comerciale bilaterale, retragerea ambasadorului român de la Kiev și a consulilor de la Cernăuți, Odessa și Solotvino, retragerea sprijinului acordat de România Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană și la N.A.T.O.

În cazul în care măsurile de protest ale statului român rămân fără un răspuns satisfăcător, considerăm că se poate trece la denunțarea Tratatului de bază dintre România şi Ucraina, semnat la Neptun la 2 iunie 1997, datorită încălcării flagrante a Art. 13, alin. 5: “Părţile contractante vor crea, pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina şi pentru cele aparţinând minorităţii ucrainene din România, aceleaşi condiţii pentru studierea limbii lor materne. Părţile contractante reafirmă că persoanele sus-menţionate au dreptul să fie instruite în limba lor maternă, într-un număr necesar de şcoli şi instituţii de stat pentru învăţământ şi specializare, situate ţinând seama de răspândirea geografică a minorităţilor respective.”

Faximilul scrisorii deschise:

Revenim cu detalii.

romaniabreakingnews.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: