ROMÂNIA BREAKING NEWS

Asociația Procurorilor: În trei ani, DNA și DIICOT nu vor mai putea investiga.

Asociația Procurorilor: În trei ani, DNA și DIICOT nu vor mai putea investiga.

Parlamentarii introduc noi obligații pentru DNA și DIICOT. Direcția Națională Anticorupție nu va mai putea înființa servicii teritoriale, servicii, birouri și alte compartimente de activitate fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Un alt amendament adoptat prevede ca procurorii care vor să lucreze la Direcția Națională Anticorupție trebuie să susțină un concurs în fața Secției de Procurori a CSM. Comisia mai impune ca pentru a fi numiți în cadrul DNA, „procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cel puțin 8 ani vechime în funcția de procuror sau judecător, după ce au fost declarați admiși în urma unui concurs susținut în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit unui comunicat dat de Asociația Procurorilor, care a reacționat la legea aprobată joi, de majoritatea PSD – ALDE și prin care se prevede înființarea unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați, se va ajunge ca în trei ani, DNA și DIICOT să nu mai poată investiga.

„Avem o nouă SIPA, cu o față hidoasă” – Asociația Procurorilor

Dacă vor intra în vigoare, aceste modificări „vor crea presiuni asupra magistraților. Se dorește vulnerabilizarea sistemului judiciar”, declară procurorul Bogdan Gabor, fost membru al CSM, membru al Asociației Procurorilor din România.

Augustin Lazăr, despre votul privind statutul magistraților: A hărțui procurorii, a supune procurorii controlului politic al Ministerului Justiției înseamnă, pe scurt, încălcarea principiilor statului de drept. Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, joi, pe pagina de Facebook a Ministerului Public că a hărțui procurorii, a-i amenința cu răspunderi juridice disproporționate față de eventualele greșeli și de a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliție și instanțe judecătorești, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, așa cum este Ministerul Justiției, condus de un ministru al justiției numit politic și cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: