ROMÂNIA BREAKING NEWS

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

Scrisoare Deschisă către Ambasada Ucrainei la București

Opinia publică și societatea civilă românească sunt profund îngrijorate de soarta minorității românești din Ucraina, ca urmare a intenției de suprimare a învățămîntului în limba română.

Dorim să amintim Statului Ucrainean că un astfel de gest nu și-au permis nici împărații de la Viena și nici cei mai aprigi conducători ai Uniunii Sovietice, de a căror bună și frățească iubire, Ucraina și poporul ei au resimțit-o din plin.

Un astfel de gest împotriva unor populații autohtone nu va fi permis  fără consecințe drastice, în mileniul trei. Ucraina nu trebuie să uite că dacă a beneficiat de expansiune teritorială, pentru că așa a dorit Moscova la un moment dat, a devenit, totodată și responsabilă pentru toate minoritățile autohtone de pe cuprinsul ei, de bunurile materiale și imateriale ale  acestora.

Noul stat ucrainean este responsabil și de protejarea și asigurarea unui climat de dezvoltarea și manifestare a acestora, de asigurarea unei conviețuiri pașnice, de propășire, egalitate și fraternitate între majoritari și toate minoritățile entice din Ucraina. Din păcate, cu surprindere și adâncă mâhnire constatăm astăzi că Ucraina ,,prietenă” prin gestul ei de suprimare a învățămăntului în limbile materne își arată o cu totul altă față, întorcându-se spre o epocă de care părea că s-a dezis. Nu așa se construiesc și se consolidează prieteniile, nu așa  se slujește istoria, cultura și valorile Ucrainei!

Cerem prin prezenta organelor de decizie, oamenilor politici și societății civile din Ucraina să stopeze acest act anacronic, nedemn, nedemocratic, neeuropean și neprietenesc.

Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

Dat spre publicare la 07.09.2017

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: