ROMÂNIA BREAKING NEWS

Asigurarea funcționării unei prese libere și independente, discutată de premierul Republicii Molodva – Maia Sandu cu reprezentanții mass-media

Asigurarea funcționării unei prese libere și independente, discutată de premierul Republicii Molodva – Maia Sandu cu reprezentanții mass-media

Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu s-a întâlnit astăzi 18 iunie a.c. cu reprezentanții mass-media din Republică, pentru a aborda problemele presei și soluțiile necesare privind asigurarea funcționării unei prese libere și independente. infomează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al Guvernului Republicii Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai presei din Chișinău, ai presei locale, jurnaliști de investigație, precum și reprezentanți ai organizațiilor de media.

„Vreau să vă mulțumesc pentru toată munca și nopțile nedormite de-a lungul anilor, pentru unii chiar zeci de ani, în care au stat la paza democrației. Am văzut, mai ales în ultimele zile și săptămâni, reporteri care riscau cu securitatea personală pentru a afla adevărul, redacții de știri care au lucrat fără încetare, jurnaliști care au fost amenințați din cauza investigațiilor. Sunt convinsă că nu de mulțumirile politicienilor aveți dvs. nevoie, ci de schimbarea atitudinii și, bineînțeles, de schimbarea legislației, așa încât să fiți protejați, să aveți acces la  informații și să puteți munci în condiții bune și cu salarii bune”, a declarat premierul Maia Sandu.

Șeful Executivului a mai accentuat necesitatea de a pune bazele unei media independente și sustenabile în Republica Moldova, întrucât astăzi ne confruntăm cu derapaje în acest sens. Astfel, prim-ministrul a menționat cele mai importante probleme existente în sistem. Printre acestea: ineficiența Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), îngrădirea accesului la informație de interes public, monopolizarea pieței de publicitate, dar și neglijarea interesului public de către televiziunea națională – aceasta fiind plătită din banii cetățenilor. În același timp, Maia Sandu s-a referit la problemele financiare cu care se confruntă presa locală.

La rândul lor, reprezentanții mass-mediei au semnalat și despre alte probleme, în mod special inacțiunea și ineficiența Consiliului Concurenței și abuzurile de la Poșta Moldovei, care nu a livrat în unele localități ziare „incomode” fostei guvernări. Aceștia au mai vorbit despre tergiversarea investigării cazurilor de presiuni asupra jurnaliștilor.

Utilizând formatul întrevederii, participanții au solicitat reevaluarea tarifelor de chirie pentru mass-media în instituțiile de stat, stabilirea unui rating corect al audienței TV, susținerea de către stat a producției de conținut local și educativ, înlocuirea membrilor de la CCA, precum și demonopolizarea pieței de publicitate. Totodată, a fost accentuată necesitatea elaborării cadrului legal pentru transparentizarea finanțării instituțiilor mass-media, dar și revizuirea legii cu privire la datele cu caracter personal și a celei cu privire la utilizarea dronelor.

În cadrul ședinței, prim-ministrul a precizat că în perioada imediat următoare va fi elaborat un plan de acțiuni pe termen scurt, de 100 de zile, care va întruni o serie de măsuri pentru lichidarea problemelor din sistem și asigurarea funcționării unei prese libere și independente.

Foto / Guvernul Republicii Moldova

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: