ROMÂNIA BREAKING NEWS

As.Culturală PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA și FORȚA CIVICĂ – „POD DE CARTE” PENTRU TRANSNISTRIA ȘI R.MOLDOVA

O acțiune de amploare are loc în această perioadă în Bacău pentru strângerea de carte în limba română. Asociația Pro Basarabia și Bucovina a deschis un punct de colectare a cărților la sediul Editurii Babel și Tipografiei Docuprint, din strada Letea, nr 30 iar Partidul Forța Civică la sediul  pe strada Ștefan cel Mare. Primul transport de carte ar putea pleca la mijlocul lunii aprilie.

Băcăuanii, prin Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Forța Civică au deschis un adevărat „pod de carte“ pentru românii din Republica Moldova și Transnistria, dornici să citească în limba română și grafie latină.

Prima inițiativă de acest gen a fost luată de reprezentanții Asociației Pro Basarabia și Bucovina, prezenți la conferința culturala „96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România“, care a avut loc la Muzeul „Iulian Antonescu“ din Bacău. În prezența cunoscutului profesor român Ion Iovcev din Tiraspol, dar și a lui Valeriu Ostaș, directorul Casei Culturii Române din Căușeni, Republica Moldova, s-a făcut promisiunea unor donații importante de carte. În mai puțin de o săptămână, s-au strâns deja câteva sute.

„Este o inițiativă foarte bună și deja băcăuanii au reacționat foarte bine. S-au strâns sute de cârți. Totodată am fost sunat de multe persoane, care urmează să aducă pachete de cărți. Avocatul Constantin Antoniu a promis că va aduce câteva sute“,

a precizat Ionel Rusei, directorul Editurii Babel și a Tipografiei Docuprint și vicepreședinte al Asociației Pro Basarabia și Bucovina.

Ionel Rusei – vicepreședinte al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina -Bacău și Baciu Petronel – Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Negrești

Forța Civică se uită spre românii din Transnistria Apropierea campaniei electorale, dar și evenimentele din Ucraina au îndreptat spre Est și privirea politicienilor băcăuani. În cadrul unei conferințe de presă, susținută ieri, la sediul Partidului Forța Civică din Bacău, de pe strada Ștefan cel Mare, liderii partidului au lansat invitația membrilor, simpatizanților dar și oricărui băcăuan de a aduce cărți, pentru românii din Transnistria, Republica Moldova și Ucraina.

Iona Seniuc, DianaBarbu, Ion Iovcev în mijlocul tinerilor Băcăuani – As.Pro Basarabia și Bucovina Bacău

„Vrem să ducem cărți și nu arme! Băcăuanii sunt invitați să aducă cărți, în special beletristică pentru românii din Bucovina, Republica Moldova și Transnistria. Sperăm să putem duce un volum important de carte la românii din afara granițelor, mai ales că acolo este nevoie de carte în limba română“,

a spus Lucian Chichiriță, șeful Organizației de Tineret al Partidului Forța Civică din Bacău.

 

Mircea Merticariu/ adevarul.ro

Foto: Mircea Merticariu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.