ROMÂNIA BREAKING NEWS

Armata ucraineană a capturat zece parașutiști rusi. Aceștia susțin ca din greșeală au trecut granița

Moscova a confirmat, indirect, că armata ucraineană a capturat militari ruși. Surse din Ministerul Apărării au precizat că prizonierii fac parte dintr-o unitate rusă, dar au trecut frontiera din greșeală. Consiliul de Securitate a anunțat că, ieri, elicoptere rusești au atacat un punct de frontieră.

Serviciile de securitate ucrainene au anunțat că dețin zece parașutiști ruși, cu acte de identitate și arme înseriate, capturați în zona localității Jerkalne, la 20 de kilometri de frontieră și la 50 de Donețk.

Kievul susține că ei fac parte din divizia aeropurtată 98 staționată în mod obișnuit în Rusia centrală. Incursiunea militarilor ruși pe teritoriul ucrainean coincide însă cu lansarea unei contraofensive a rebelilor.

Dacă separatiștii reușesc să treacă de trupele noastre, este posibil să ajungă aici. Din acest motiv suntem un obiectiv strategic foarte important. Nu vor reuși să treacă de diviziile noastre„.

Ucraina a acuzat Rusia că a trimis militari pentru a deschide un nou front în sud. Afirmațiile au fost vehement respinse de Moscova. Dar ultimele incidente amenință să arunce în aer discuțiile de la Minsk. Președintele Petro Poroșenko și-a exprimat profunda preocupare, după ultimele acțiuni ale Moscovei.

Avansam în coloană pe câmp, pe un drum. Mi-am dat seama (că suntem în Ucraina) atunci când au început să ne bombardeze. Nu știu când anume am traversat frontiera”, mărturisește caporalul Ivan Milceakov, „cetățean rus, născut în 1955„, potrivit unei înregistrări video difuzate de către serviciul de presă al operațiunii militare ucrainene, preluată de către televiziuni

El a spus că a fost informat că se îndreaptă către Ucraina, dar că scopul misiunii nu le-a fost precizat.

Suntem folosiți pe post de carne de tun. Nu știm de ce ne-au trimis aici„, adaugă el.

Alt parașutist, Ivan Romanțev, a declarat că inițial a crezut că participă la „manevre„, în vederea efectuării cărora li s-a cerut să acopere cu vopsea albă numerele de înmatriculare a vehiculelor.

Atunci când blindata mea a explodat, a început să-mi fie frică. Am înțeles că nu erau manevre„, a declarat el.

Mi-am dat seama că aici este război între Ucraina și Rusia”, a continuat el, adăugând că „ceea ce povestește televiziunea rusă nu corespunde realității„.

Era posibil să ajungă pe teritoriul Ucrainei pierzându-se pe drum? „Dacă vorbim despre întreaga companie, nu”, răspunde el.

Sursă militară rusă: Soldații ruși arestați în Ucraina au traversat frontiera accidental

O sursă din Ministerul Apărării de la Moscova a confirmat pentru agențiile de presă rusești arestarea unor soldați ruși pe teritoriul ucrainean, anunțată de Kiev, afirmând că aceștia au traversat frontiera în mod „accidental”, relatează AFP.

Militarii respectivi participau la misiuni de patrulare la frontiera ruso-ucraineană și au traversat-o, fără îndoială, în mod accidental, pe un tronson fără demarcație„, a declarat sursa citată de agențiile oficiale Itar-Tass și RIA Novosti.

Conform Serviciului ucrainean de securitate (SBU), zece parașutiști ruși au fost arestați la Zerkalnîi, la circa 20 de kilometri de frontieră și la 50 de kilometri de bastionul separatist Donețk.

Potrivit Kievului, este vorba despre soldați din regimentul 331 al Diviziei 98 aeropurtate, care are baza în Rusia centrală. Soldații, care aveau asupra lor documente de identitate și arme, au declarat că au fost trimiși în regiunea rusă Rostov, aflată la frontiera cu regiunile ucrainene insurgente Donețk și Lugansk, și trimiși apoi pe teritoriul ucrainean, conform aceleiași surse.

Sursa militară rusă a subliniat că acești soldați nu au opus rezistență și a precizat că militari ucraineni au traversat de mai multe ori frontiera.

Kievul acuză în mod regulat Rusia că trimite militari sau blindate pe teritoriul ucrainean, că trage focuri de artilerie pe teritoriul ucrainean și că le furnizează arme și combatanți rebelilor. Aceste afirmații au fost întotdeauna dezmințite de Moscova.

Dezinformarea privind invazia noastră nu lipsește„, a declarat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

 Surse: TVR.ro , Gandul.info

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.