ARADUL sărbătorește Centenarul Unirii Basarabiei cu România

Anul 2018 este strâns legat de cei 100 de ani de la crearea României Mari. Începând cu 27 martie 1918, apoi la 28 noiembrie şi la 1 decembrie 1918, rând pe rând provinciile istorice Basarabia, Bucovina şi Transilvania s-au întors la trupul Țării prin voinţa manifestată democratic de majoritatea locuitorilor acestor ținuturi românești.

Fidel rolului istoric determinant în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, Întâiul oraş al Unirii (ARAD), se reafirmă ca păstrător, în mod viu, a memoriei trecutului și al momentului astral concretizat la Alba Iulia. În acest context, vineri, 23 martie 2018, ora 10, în Sala VASILE GOLDIȘ a Consiliului Județean ARAD, va avea loc sărbătorirea celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, se arată într-un comunicat al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina Filiala Vasile Stroescu” Arad, trimis redacției RBN Press

Potrivit sursei citate, evenimentul este organizat de Consiliul Județean Arad și Biblioteca Județeană Arad, în parteneriat cu Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina Filiala „Vasile Stroescu” Arad, reprezentată de Teodor MIHUȚ, președintele Filialei.

Conferința de la Arad, dedicată Centenarului Unirii Basarabiei cu România, are ca invitați pe Excelența Sa Dr. Mihai GRIBINCEA, Ambasador al Republicii Moldova în România, Prof. dr. Ionuț COJOCARU, de la Universitatea București. Discuțiile vor fi moderate de Dr.Doru SINACI, direcor al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Manifestarea este organizată în contextul în care la nivel naţional se aniversează centenarului Marii Uniri de la 1918. Anul 2018 marchează aşadar 100 de ani de existenţă a României moderne.