Tinerii romani din Ucraina nu vor sa moara pentru războiul altora! Deschideti granitele Romaniei si Republicii Moldova pentru a primi acesti tineri! Acesti tineri trebuie trimisi la studii, nu la moarte! Destul au murit romanii secole la rand in primele randuri ale razboaielor, ba pentru turci, ba pentru rusi, polonezi, unguri, habsburgi, austro-ungari sau alte natii!
Cele două State Românești, România și Republica Moldova, trebuie sa se implice activ și fără echivoc în salvarea tinerilor etnici români de la moartea sigura spre care sunt trimiși.
Pana se linistesc apele in Ucraina, tinerii romani care au primit ordine de mobilizare pentru a merge intr-un razboi care nu-i al lor, trebuie trimisi in Romania sau in Republica Moldova. In timp ce tinerii ucraineni care au fugit din estul Ucrainei in vestul acesti tari au regim de refugiati, tinerii romani primesc ordine de mobilizare!
Cu alte cuvinte se doreste ca romanii sa moara iarasi in primele randuri ale razboiului, asa cum au murit nenumarati tineri de origine romana, trimisi fortat pe timpul URSS-ului sa lupte intr-un razboi inutil, in Afganistan. Pe atunci nu era saptamana in care sa nu se intoarca sicrie cu soldati de origine romana ucisi in Afganistan.
Nu ajunge cat sange romanesc s-a jertfit din cauza ciumei rosii numite URSS? Nu ajunge cati romani au fost ucisi cu sange rece la Fantana Alba? Lansam un apel autoritatilor din Romania si Republica Moldova: deschideti granitele si primiti tinerii romanii ce nu merita sa moara in razboiul altora!
In istorie au fost cazuri paradoxale cand romani basarabeni au fost recrutati cu forta ca sa serveasca drept carne de tun pentru URSS si au ajuns sa lupte atat pe frontul est, in Crimeea, Caucaz sau Stalingrad cat si in vest, participand la atacul Berlinului.
Ajunge cat sange romanesc s-a varsat pentru ciuma rosie reprezentata de URSS si de tarile mostenitoare ale acestuia! Romanii din Ucraina trebuie ajutati sa nu se transforme in victimele unui razboi strain de interesele lor! Daca pana acum, minoritatea romaneasca din Ucraina a fost lipsita de orice drepturi pentru ce ar onora numai obligatiile?
Ce spun doi jurnaliști români din Ucraina despre refuzul românilor de a da curs mobilizării la război
În toiul luptelor din regiunea Donetsk, presa l-a surprins pe fiul miliardarului Rinat Ahmetov pe litoral în Franța; “cum să nu se indigneze lumea când este chemata sa moara pentru cine, pentru miliardul lui Ahmetov?”. “Daca o sa fie Romania in situatia Ucrainei, o sa vedeti care o sa fie reactia ungurilor daca sunt chemati la armata”. Acestea sunt raspunsurile oferite HotNews.ro de doi jurnalisti romani care traiesc in Ucraina, la intrebarea: “de ce protesteaza romanii fata de mobilizarea in armata?”.
Sute de romani din Ucraina au protestat zilele acestea, dupa ce au fost chemati la razboi. Locuitorii din Ostrita, Tinutul Herta, au blocat mai multe drumuri si autostrada catre Kiev, dupa ce au primit prin posta ordine de mobilizare a tinerilor pentru razboi. Astazi, 28 iulie, romanii au deblocat drumul european “care merge inspre Suceava”, insa continua protestele si blocarea altor drumuri, spre Chisinau, a declarat un jurnalist roman din Ucraina pentru HotNews.ro.
“Cum sa nu se indigneze lumea cand este chemata sa moara pentru cine, pentru miliardul lui Ahmetov?”
HotNews.ro a contactat doi jurnalisti romani care traiesc in Ucraina si care au povestit, sub protectia anonimatului, de ce protesteaza romanii fata de ordinele de mobilizare la razboi. “Romanii, ca toti cetatenii Ucraineni, s-au alertat deoarece conditiile in care lupta soldatii in estul Ucrainei sunt foarte grele. Dupa cum spun reporterii de la televiziunea ucraineana, ei nu prea au ce manca, vestele acestea antiglont si castile nu sunt de calitate”, a declarat unul dintre jurnalisti.
Potrivit acestuia, proteste fata de mobilizarea la razboi au organizat si ucrainenii, nu doar comunitatea romana. “Sunt raioane la nord de Cernauti unde ucrainenii au blocat drumul spre Kiev. Oamenii simpli spun ca ar fi bine sa fie inrolati in armata si fiii astora bogati, care se afla la putere”, a sustinut romanul.
Acesta a explicat ca ordinele pentru mobilizarea la armata ar fi trebuit sa ajunga la toata lumea, insa “intr-o tara unde coruptia este ca aici… Il vedem la televizor pe fiul lui Ahmetov, miliardarul din Dontesk, cu o masina de miliarde pe litoral in Franta. Cum sa nu se indigneze lumea cand este chemata sa moara pentru cine, pentru miliardul lui Ahmetov? In primul rand el trebuia sa fie cointeresat sa fie pace, sa plece teroristii care au venit din Rusia. Sunt indignati si ucrainenii, nu doar romanii”.
Jurnalistul roman a declarat ca ordinul de mobilizare prevede ca cel care il primeste trebuie sa fie gata in orice zi si la orice ora cand se da ordin sa se prezinte la comisariat. Persoanele care nu se supun acestui ordin sunt pasibili de puscarie, a afirmat acesta. Acesta a precizat ca nu cunoaste romani care iau in calcul venirea in Romania.
Pe de alta parte, alti romani au declarat sub protectia anonimatului pentru HotNews.ro ca venirea in Romania este o solutie la care apeleaza tot mai multi romani din Ucraina, dupa primirea ordinelor de mobilizare in armata.
“Noi suntem tot cetateni ucraineni si, potrivit Constitutiei, avem obligatia sa ne aparam tara. Eu sunt de acord sa o apar, numai ca alaturi de mine, daca ma ia la razboi, in transee vreau sa ii vad pe fiii deputatilor poporului si pe toti aceia care dau bani pentru a nu participa la razboi. Legea despre mobilizare prevede ca deputatii nu pot fi inrolati in randurile armatei. Eu consider ca nu este drept asa ceva. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe front a luptat si fiul lui Stalin. Dar acum ei se eschiveaza, si-au facut legea in asa fel incat ei nu pot fi inrolati in randurile armatei, dar asta este coruptie de acum”, a sustinut jurnalistul roman din Ucraina.
Romanii si ucrainenii care pot sa plece se orienteaza spre Romania, Polonia, Ungaria sau chiar Rusia
Un alt corespondent roman din Ucraina a declarat pentru HotNews.ro, de asemenea sub protectia anonimatului, ca “aici nu este vorba despre patriotism. Oamenii spun ca nu este razboiul lor. Nu e interesul romanilor. Si parerea mea este ca oamenii au dreptate. Daca o sa fie Romania in situatia Ucrainei, o sa vedeti care o sa fie reactia ungurilor daca sunt chemati la armata”.
Intrebat daca se gandeste sa paraseasca Ucraina, jurnalistul roman a declarat ca are peste 60 de ani, motiv pentru care nu a primit ordinul de mobilizare. Dar “in Ucraina nu este declarata stare de razboi, granitele nu sunt inchise. In armata activa, numarul militarilor chemati s-a redus mult in ultimii ani. Din cate inteleg, aceste ordine fac parte mai mult dintr-o incercare de a face ordine, de a tine o evidenta. Autoritatile spun ca fac mai mult un recensamant al potentialilor luptatori care ar trebui trimisi in lupta. Dar bineinteles ca fiecare se gandeste la interesul sau”, explica romanul.
Acesta a declarat ca si romanii, dar si ucrainenii care pot sa plece se orienteaza nu doar spre Romania, dar si spre Polonia, Ungaria sau chiar Rusia. “Daca as avea eu posibilitatea, as pleca”, a afirmat jurnalistul, care a precizat ca “multi romani din regiunea Cernauti au facut studii in Romania si au avut posibilitatea sa ramana in Romania”.
Comunitatea de romani din Ucraina este a treia, ca marime, dupa ucraineni si rusi, iar potrivit ultimului recensamant sunt 300.000 de romani care locuiesc aici, spune corespondentul roman.
Acesta a precizat ca au primit ordin de mobilizare in armata “numai persoanele care au facut armata”.
Armata ucraineana castiga teren in estul tarii
La peste trei luni de la declansarea “operatiunii antiteroriste” in estul Ucrainei, soldate cu peste 1.110 morti, armata ucraineana castiga teren in ultimele zile (Sursa). In nordul regiunii Donetsk, fortele ucrainene au anuntat ca au recucerit orasul Debaltseve si si-au intarit trupele in vederea “eliberarii” bastionului rebel Gorlivka, unde focuri de lansatoare de rachete Grad au provocat duminica moartea a 14 civili, dintre care doi erau copii.
Un raport ONU a denuntat utilizarea de armament greu in zonele civile atat de catre separatisti pro-rusi cat si de catre armata ucraineana. “Informatiile despre intensificarea luptelor in regiunile Donetsk si Lugansk sunt extrem de alarmante, cele doua parti folosesc in zonele de locuinte armament greu precum artilerie, tancuri, rachete”, a subliniat comisarul pentru drepturile omului Navi Pillay.
Cinci civili au murit la Lugansk si trei la Donetsk in ultimele 24 de ore, potrivit autoritatilor locale. Kiev a anuntat ca a pierdut patru graniceri la postul Dovjanski din regiunea Lugansk, in urma unor tiruri de mortier de pe teritoriul Rusiei.
Mesajul uluitor al guvernatorului regiunii Cernăuți pentru românii care refuză mobilizarea: „Dacă nu vă convine, plecați din Ucraina!”
Guvernatorul regiunii Cernăuți, Roman Vanzuriak, le-a cerut românilor care protestează față de mobilizarea pentru război să deblocheze drumurile, avertizând că ordinea în care se va face mobilizarea nu va fi influențată la presiunea străzii. Vanzuriak i-a acuzat pe protestatari că militează împotriva integrității Ucrainei și i-a sfătuit să plece din țară dacă nu vor să meargă la război
Mai multe drumuri au fost blocate, începând de vineri, în regiunea Cernăuți, de românii care protestează împotriva unei noi etape de mobilizare în armată pentru conflictul din estul Ucrainei. Guvernatorul regiunii Cernăuți, Roman Vanzuriak, a transmis, luni, un mesaj către protestatarii români prin care face apel la deblocarea drumurilor și rezolvarea situației prin dialog. Oficialul a avertizat că ordinea în care tinerii vor fi înrolați în armată nu va fi modificată la presiunea străzii. „Toți cei care blochează drumurile ar trebui să înțeleagă că deciziile de mobilizare în fiecare localitate din Bucovina vor fi luate după aceeași regulă. Nimeni nu va face excepție, iar ordinea de mobilizare în armată nu va fi modificată prin mitinguri și blocarea drumurilor”, a spus Roman Vanzuriak. Guvernatorul Cernăuțiului le-a cerut protestatarilor să desemneze reprezentanți care să negocieze cu administrația regională. „Vă rog să deblocați drumurile și să purtăm un dialog constructiv. La rezultate vom ajunge doar în urma negocierilor cu grupuri de inițiativă, pe problemele care țin de competența administrației regionale”, a mai menționat Roman Vanzuriak. Șeful administrației regionale de stat Cernăuți i-a acuzat pe etnicii români din regiune că prin refuzul înrolării în armată se pronunță împotriva integrității statului și i-a îndemnat să părăseasca țara.
[quote_right]„Astăzi, soarta întregii țări (și a regiunii Cernăuți, de asemenea) se decide în zona unde are loc operațiunea antiteroristă, și nu pe autostrăzile din Bucovina. Am un mesaj și pentru cei care pe fondul disperării soțiilor și mamelor alimentează sentimente anti-ucrainene în regiune. Dacă militați împotriva integrității teritoriale a statului aveți opțiunea de a merge în Rusia sau în orice altă țară în care să trăiți mai bine decât în Ucraina”, a avertizat Vanzuriak, într-un mesaj publicat și pe pagina sa de Facebook.[/quote_right]
Unii dintre cei care au reacționat la mesajul publicat de Vanzuriak au cerut ca autoritățile ucrainene să le dea un ultimatum etnicilor români din regiunea Cernăuți care au dobândit și pașaport românesc: să-și aleaga țara în care vor să locuiască și să renunțe fie la cetățeania ucraineană, fie la cea românească.
„În presa ucraineană și în rețelele sociale românii deja sunt acuzați de separatism și sunt declarați coloana a 5-a în regiune, cu toate că la protest au ieșit și locuitorii satelor ucrainene, precum Mamaivți din raionul Kițmani și multe alte sate din raionul Sochireni, precum Bilousivka, Lomacinți, Mihalkove, Serbiciani, Kormani, Romankivți”, transmite chernivtsinews.com.
Fotot: Mesajul transmis pe Facebook de guvernatorul Roman Vanzuriak
Surse: Glasul-M.blogspot.ro, Hotnews.ro, Adevarul.ro
N.R. – Tinerii români din Ucraina trebuie ajutați să evite moartea în războiul altora și în acelaș timp să își păstreze cetățenia și drepturile în Statul Ucrainean ! Trebuie ajutați sub orice formă, …studii, tabere de vacanță, …idei și soluții se găsesc. Voință politica să fie! Elementul românesc din Ucraina trebuie menținut și protejat cu orice preț!
Reacția senatorului român Viorel Badea la problemele românilor din Ucraina:
„Am luat cunoștință cu profundă preocupare de protestele organizate de etnicii români din regiunea Cernăuți în contextul mobilizării tinerilor cetățeni ucraineni.
În acest sens, am contactat o serie de reprezentanți ai comunității etnicilorromâni din regiune, care mi-au transmis faptul că astfel de proteste sunt organizate în egală măsură și de către etnici ucraineni din satele din Nordul Bucovinei, nu doar de către români, iar nemulțumirile tuturor sunt generate de condițiile în care sunt trimiși tinerii pe front (lipsa echipamentelor de protecție, a hranei și a unei minime pregătiri de luptă). Totodată, protestatarii solicită ca refugiații proveniți din zona de conflict să fie neîntârziat mobilizați și să fie evitată o mobilizare discriminatorie.
Totodată, îmi exprim sprijinul, în special, față de familiile îngrijorate de situația celor vizați de cel de-al treilea val de mobilizare parțială, solicitând pe această cale autorităților ucrainene să garanteze securitatea persoanelor mobilizate pentru conflictul din estul Ucrainei.
Pe de altă parte, susțin măsurile legitime luate de autoritățile de la Kiev pentru apărarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei și consider că orice poziții publice care atentează la integritatea Ucrainei în acest context geopolitic complicat nu fac altceva decât să susțină agresiunea teroriștilor din estul statului vecin, sprijiniți nemijlocit de Moscova.”
Citiți și…
Cine are urechi pentru strigătele de disperare ale românilor din Cernăuți? România spijină integritatea Ucrainei.
126 de locuitori ai satelor Țureni, Mamornița Românească și Radgospovca erau pe listele întocmite de comisariatul militar raional Herța-Hliboca pentru a fi mobilizați în Estul Ucrainei. Înainte de a ajunge vestea la…
Actualizare. Românii din Herța se revoltă împotriva măsurilor de mobilizare de la Kiev
Românii din Herța de două zile își spun durerile și nemulțumirile în stradă Actualizare – 27 iulie De două zile românii din ținutul Herța își spun durerile și nemulțumirile printre lacrimile care sunt…