ROMÂNIA BREAKING NEWS

Anunț făcut de Mugur Isărescu: „Mai poate să spună cineva că nu sunt bani? …sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate în piață,”

Anunț făcut de Mugur Isărescu: „Mai poate să spună cineva că nu sunt bani? …sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate în piață,”
Mugur ISĂRESCU

Mugur ISĂRESCU

În piață există un exces de lichiditate de 3 miliarde de euro, la care se adaugă încă pe atât în rezervele minime obligatorii, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Bani sunt. Fac un calcul simplu: sunt vreo trei miliarde exces de lichiditate în piață, încă cam atâta mai sunt în rezervele minime obligatorii, care au rămas la 8% la lei. Ar trebui să scadă spre 2%. Mai poate să spună cineva că nu sunt bani? Iar raportul dintre credite și depozite este subunitar. A devenit subunitar. Sunt mai multe economisiri decât credite și încă țipăm că vine statul, ia banii și că se împrumută de pe piață. Raportul între credite și dobânzi, care a fost supraunitar, deci credite cu mult mai multe decât putea să economisească economia României, 150%, la unele bănci a fost 300%, prin acest deleveraging, a devenit subunitar”, a spus acesta., conform Agerpres.

Potrivit guvernatorului, restul banilor puteau fi folosiți la export de capital, dar nu s-a ajuns acolo.

În altă ordine de idei, Mugur Isărescu a dar asigurări că Banca Centrală nu va începe să majoreze dobânzile înainte de o revenire a inflației.

„Nu o să înceapă Banca Națională să crească dobânzile înainte de o revenire a inflației, care statistic este inevitabilă — și este inevitabilă și cu ce se întâmplă în lume. Dar vom fi foarte atenți ca ea să nu se ducă, inflația, dincolo de pragurile noastre pe care le țintim încă cu țintirea inflației”, a precizat șeful BNR.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: