ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exclusiv la RBN Press: Evaluarea sursei de media Antena3, din prespectiva corespondenţei cu războiul informaţional întreprins asupra României

Exclusiv la RBN Press: Evaluarea sursei de media Antena3, din prespectiva corespondenţei cu războiul informaţional întreprins asupra României

Redacția România Breaking News – RBN Press, continuă publicarea în exclusivitate, a setului de analize și rapoarte asupra războiului informațional dus de Federația Rusă prin intermediul mass mediei. În acest episod, ne-am oprit asupra evaluării sursei de media Antena 3.  Analiza este realizată de Alexandru Voicu și a urmărește firul știrilor publicate, din punct de vedere al elementelor care ar putea avea unele corespondenţe cu războiul informaţional întreprins asupra României.

Potrivit raportului de media asupra website-ului Antena3, în ceea ce priveşte Rusia şi acţiunile sale de politică externă din regiune, au putut fi identificate aproximativ 3500 de articole de ştiri din anul 2013 până în 2016. Majoritatea articolelor identificate sunt preluate din cadrul agenţiilor mari de ştiri precum AFP (www.afp.com/), AP(www.ap.org/), Reuters (http://www.reuters.com/ ) dar şi Mediafax (www.mediafax.ro/). Trebuie făcută precizarea că ştirile redau, în mare parte, informaţiile cuprinse în sursele AFP şi AP cu excepţia titlurilor. De regulă, titlurile sunt modelate în aşa fel încât să atragă cât mai multe vizualizări (a se vedea anexa cu titluri).

De asemenea au fost identificate şi unele ştiri care preluau anumite informaţii de pe site-ul agenției ruse Sputnik.

În cadrul sursei analizate au fost identificate aproximativ 230 de ştiri care au fost preluate din agenţia rusă de ştiri Sputnik. Multe dintre ele indică o anumită o argumentare, dar nu este adusă în discuţie şi contra-argumentarea. De asemenea, multe dintre ştiri prezintă puterea dominantă a Rusiei, fără a aduce şi contra-argumente. Din cele 230 de ştiri care menţionează Sputnik, unele indică şi faptul că ele ar putea fi mijloace de propagandă (Anexa specială – Sputnik).

Pe lângă Sputnik, mai sunt preluate anumite informaţii şi din cadrul agenţiei de ştiri RussiaToday. Aceste ştiri sunt preluate în totalitate de pe aceste canale fără a oferi o contra-argumentare. De regulă, temele aferente la informaţiile preluate din cadrul acestei surse sunt: puterea Rusiei şi responsabilitatea Occidentului pentru situaţia din Ucraina. De asemenea, în cadrul unei ştiri a putut fi observată o dezinformare elocventă. Ştirea preluată din RT enunţa faptul că preşedintele Ianukovici nu a fugit în Rusia. (Anexă specială – RussiaToday).

Corpusul ştirilor şi al articolelor prezentate este de multe ori lipsit de prezentarea poziţiei care afirmă ştirea şi o contra-poziţie care balansează conţinutul. De multe ori, este invocată o anumită relatare fără o contra-pondere. Pentru o astfel de abordare se poate observa cazul 1, în care este expusă o singură faţetă a ştirii, anume faptul că Statele Unite ar dori să dezmembreze Federaţia Rusă. Acest articol atrage unele comentarii din partea unor utilizatori de facebook, prin care aceştia susţin o asemenea ipoteză.

În ceea ce priveşte comentariile, acestea sunt făcute prin intermediul reţelei de socializare Facebook. Astfel, pentru a putea adăuga un comentariu la o anumită ştire este nevoie de folosirea unui profil de Facebook. De asemenea, acest tip de comentarii permite adăugarea de răspunsuri la unele reacţii. În acest sens, se pot stârni dezbateri pe marginea unor subiecte care atrag interesul.

Tot legat de comentarii, trebuie menţionat că ele nu sunt moderate în niciun fel. Astfel, poziţiile luate de diferiţii utilizatori de Facebook sunt în numeroase rânduri

neadecvate. Totuşi persoane care şi-au exprimat poziţiile faţă de subiectele tratate în cadrul unor ştiri relevă anumite poziţii specifice războiului informaţional. Persoanele în cauză prezintă o activitate constantă, mai ales în cadrul ştirilor în care sunt implicate şi alte persoane. Implicarea lor nu este determinată de importanţa ştirii, ci mai degrabă de gradul de implicare a altor consumatori ai ştirii respective.

Din cadrul ştirilor analizate se pot observa aproximativ 5-6 conturi de Facebook care participă constant la discuţiile legate de diferite ştiri ce sunt legate de Rusia cu scopul de a susţine poziţia acestui stat.

Temele şi luările de poziţie sunt variate. În cazul 1, tratat în anexe, tema principală este legată de ostilitatea dintre Rusia şi Statele Unite. Unul din participanţii la discuţie ce avea viziuni pro-ruse invoca dorinţa continuă a Occidentului de a dezmembra Rusia. Astfel, pentru acesta, politicile externe agresive întrebuinţate de Moscova sunt comprehensibile şi cu totul motivate.

O altă temă avansată de persoanele care avansează o poziţie pro-rusă în cadrul comentariilor este legată de Crimeea. Conform acestora acţiunile Rusiei, de anexare a Crimeii, sunt legitime căci aceasta a intrat în componenţa Ucrainei în mod ilegal, iar responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă între Ucraina şi Rusia aparţine în totalitate Vestului.

Într-un alt caz analizat (cazul 2) tema este legată de puterea tot mai mare a Rusiei şi declinul Statelor Unite care nu poate fi împiedicat în niciun fel. Informaţia tratează o declaraţie a unui oficial american care subliniază că Rusia reprezintă o ameninţare pentru Statele Unite. Pornind de la aceste declaraţii, cei angajaţi în dezbatere au subliniat discursul ce portretizează Rusia ca fiind deosebit de puternică şi Statele Unite foarte slabă.

Într-un alt caz (cazul 3) este tratată reacţia Rusiei faţă de Turcia după ce aceasta a doborât avionul de vânătoare rusesc şi în special declaraţiile lui Vladimir Putin. Referitor la această ştire au apărut numeroase comentarii ale unor persoane cu înclinaţii pro-ruse ce intervin de foarte multe ori în conversaţii. Acestea au subliniat în numeroase rânduri tema personalităţii lui Vladimir Putin. Ei arătau că Vladimir Putin este singurul conducător adevărat, în timp ce toţi ceilalţi conducători europeni sunt doar nişte marionete ale Statelor Unite.

Tot în cadrul acestei ştiri discuţiile nu s-au restrâns doar la Vladimir Putin. Unele persoane care s-au angajat în discuţii lăuda meritele şi curajul lui Viktor Orban. Aceştia îi asemănau spiritul de conducător cu cel al lui Vladimir Putin.

O altă temă abordată în cadrul informaţiilor este legată de scutul anti-rachetă de la Deveselu. Conturile Facebook angajate în cadrul discuţiilor legate de acest aspect au avut două poziţii dominante. În primul rând, ei au subliniat scopul acestui scut. Conform unor persoane angajate în discuţiile legate de scut, acesta reprezintă o ameninţare pentru Rusia. El a fost construit cu scopul exclusiv de a combate Rusia şi capacităţile sale militare.

O a două abordare asupra scutului de la Deveselu este legată de impactul ei asupra României. Conform persoanelor care au comentat pe marginea acestui subiect, România este mai fragilă acceptând amplasarea acestui scut pe teritoriul ei. Acest scut nu-i măreşte securitatea, ci mai degrabă i-o diminuează. Prezenţa scutului pe teritoriul României atrage atenţia şi furia Rusiei, astfel statul nostru devine mult mai vulnerabil.
O temă la fel de frecventă se referă la moralitate, în special la poziţia privilegiată a Rusiei şi statutul decadent al Occidentului. Această temă se referă atât la valorile societăţilor Occidentale, dar şi la valorile promovate de liderii acestor state. De multe ori sunt făcute corespondenţe cu preşedinţia Obama şi măsurile încurajate de acesta.

Responsabilitatea pentru evenimentele din Ucraina reprezintă o altă temă. Conform unor articole vehiculate în sursa investigată, Statele Unite este responsabilă pentru „războiul civil” din Ucraina. De asemenea, relaţiile cordiale dintre Rusia şi Ucraina au fost deteriorate decisiv de Statele Unite.

O temă des întâlnită în cadrul comentariilor celor care se angajează în dezbaterile legate de Rusia se referă la Siria. Conform utilizatorilor de Facebook care iau parte la aceste dezbateri, Statele Unite şi Uniunea Europeană alimentează instabilitatea din Siria. Mai mult, acestea ar contribui la înarmarea ISIS, scopul lor fiind acela de a lupta împotriva lui Al-Assad.

Război informaţional – Antena 3

În cadrul site-ului Antena 3 au fost identificate 6 articole care conţineau referiri la războiul informaţional. Printre acestea se numără:

1. Preşedintele Ucrainei: Riscul unui război cu Rusia a crescut – 03 Feb 2016 • 15:39
În contextul în care oficialii germani se tem că Moscova speră să destabilizeze Europa pentru a crea un vid de putere şi a-şi spori influenţa, Poroşenko apreciază că Administraţia de la Moscova a declanşat un „război informaţional” împotriva Germaniei. „Acum, Vladimir Putin a declanşat un război informaţionalşi împotriva Germanei”, a subliniat liderul de la Kiev.

2. Sute de civili ucişi în Siria, de bombardamentele ruşilor – 23 Dec 2015 • 09:24

Bombardamentele ruse „par că au vizat în mod direct civili sau obiective civile, prin atacuri asupra unor zone rezidenţiale în care nu existau ţinte militare şi chiar asupra unor instalaţii medicale”, a declarat Philip Luther, directorul programelor Amnesty pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat de Reuters. „Asemenea atacuri pot constitui crime de război”, subliniază Luther, citat într-un comunicat. Moscova a negat în mod repetat că a ucis civili şi a apreciat că acest acuzaţii fac parte dintr-un „război informaţional”.

3. Doi ruşi au fost arestaţi, după ce au pătruns într-o bază militară din Letonia – 13 Iun 2015 • 09:19
Statele baltice au minorităţi ruse importante şi sunt în alertă pentru un război informaţional purtat pe teritoriul lor. Rusia şi-a sporit activitatea militară în zonă, cu avioane de război şi submarine prezente deasupra şi în apele din nordul Europei.

4. George Maior: Rusia intensifică războiul informaţional contra Occidentului. România este vizată şi ea – 15 Apr 2015 • 22:50
Rusia a intensificat războiul informaţional contra Occidentului, prin atacuri cibernetice şiacţiuni de propagandă care vizează numeroase ţări, inclusiv România, afirmă fostul director SRI George Maior într-un articol publicat în blogul FT, pledând pentru o nouă strategie de securitate a UE şi NATO.

5. Preşedintele ucrainean: „Am distrus TOT ce a venit de la Moscova”. Reacţia RUSIEI la aflarea veştii: „Este RĂZBOI” – 26 Aug 2014 • 07:20 Majoritatea vehiculelor blindate din convoiul care a trecut luni frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei au fost distruse de artileria şiaviaţia militară ucraineană, a anunţat serviciul de presă al armatei, citat de agenţiaUkrinform. Moscova califică drept „război informaţional” afirmaţiile presei occidentale cu privire la prezenţa unor trupe ruseşti în Ucraina, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti. „Calificăm astfel de afirmaţii drept război informaţional”, a declarat Lavrov, într-un interviu pentru publicaţia britanică The Daily Telegraph.

6. Site-urile din Republica Moldova, în continuare blocate. Se comunică pe Twitter – 08 Apr 2009 • 10:48

În cursul zilei de marţi, protestele din Chişinău au luat amploare, transformându-se într-o adevărată revoluţie. Autorităţile din Republica Moldova au declanşatşi un ?război? informaţional. O mare parte din site-urile de ştiri, precum şi o parte din blogurile de peste Prut au fost blocate, accesul la informaţie fiind îngrădit.

Teme în războiul informaţional la Antena 3

Aşa cum poate fi observat din cele menţionate mai sus pot fi enumerate o serie de teme relevante:

1. Occidentul doreşte dezmembrarea Rusiei, astfel acţiunile Moscovei din Georgia, Ucraina şi anexarea Crimeii sunt legitime.

2. Statele Unite reprezintă o mare putere aflată în declin, în timp ce Rusia se află

în ascensiune. În cazul unui conflict, Rusia ar putea avea câştig de cauză.

3. Vladimir Putin este un lider autentic, în comparaţie cu liderii slabi şi uşor manipulabili ai Occidentului.

4. Promovarea unor lideri precum Vladimir Putin şi Viktor Orban în dauna unor lideri „slabi” precum Angela Merkel şi Barack Obama.

5. Scutul de la Deveselu reprezintă o componentă esenţială a eforturilor americane de a lupta contra Rusiei.

6. Scutul de la Deveselu nu întăreşte securitatea României, ci mai degrabă o face vulnerabilă căci o transformă într-o ţintă a Rusiei.

7. Statutul moral şi axiologic al Occidentului şi al Rusiei diferă. Occidentul se află într-o perioadă de decadenţă, în timp ce Rusia reprezintă depozitarul valorilor şi tradiţiilor autentice.

8. Suveranitatea României este non-existentă, ea fiind total subordonată Statelor Unite.

9. Statele Unite sunt responsabile pentru evenimentele din Ucraina. Fără influenţa nefastă a Statele Unite, conflictul dintre Rusia şi Ucraina nu ar fi avut loc.

10. Dezastrele din Siria sunt alimentate de Occident, iar Rusia reprezintă puterea capabilă să stabilizeze situaţia din acest stat.

Cazul 1.

Un oficial rus face acuzaţii grave: ”SUA încearcă dezmembrarea Federaţiei Ruse!” – 26 IAN 2016 • 18:14
http://www.antena3.ro/externe/seful-consiliului-rus-de-securitate-face-acuzatii-grave-sua-incearca-dezmembrarea-federatiei-ruse-337386.html

– în cadrul ştirii se prezintă intenţiile antagonice ale Vestului faţă de Rusia. Astfel, sunt prezentate declaraţiile secretarului Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.

– Conform lui Patruşev: „Ei (americanii) vor să slăbească la maxim ţara noastră. Nu este exclus atingerea acestui obiectiv şi pe calea dezmembrării Federaţiei Ruse. Aceasta le-ar permite Statelor Unite accesul la resursele bogate, pe care, după ei, Rusia le deţine pe nedrept.”

– În plus, sunt menţionate unele prevederi ale Strategiei de Securitate a Rusiei: „în noua strategie de securitate naţională, semnată de preşedintele Vladimir Putin la sfârşitul lunii decembrie 2015, SUA sunt menţionate printre ameninţările la adresa securităţii naţionale a Rusiei. Acelaşi document prevede că una dintre priorităţile Rusiei în perspectivă pe termen lung este aceea de a întări statutul ei de una din cele mai importate puteri ale lumii.”

– Legat de această ştire, ar putea fi menţionate comentariile. Utilizatorul Po**(utilizator fără poză de profil – ***)demonstrează în numeroase rânduri o poziţie total pro-rusă.

– În cadrul acestei ştiri, utilizatorul Po**comentează: „acuzatia nu este grava. este adevarul.” Acestuia îi răspunde utilizatorul D*** : „Si Rusia nu a dezmembrat Ucraina, Georgia si acum incearca ceva si in Moldova ?”. La rândul său, Po**răspunde: „D***daca citesti ceva istorie crimeea era a rusilor. ucraina a dezmebrat-o vesttul cel vestit.”

– Pe profilul său de facebook (public), Po**a distribuit ştirea „Vladimir Putin
promulgă o lege privind ONG-urile străine indezirabile” – 24 MAI 2015 • 08:12 (http://www.antena3.ro/externe/vladimir-putin-promulga-o-lege-privind-ong-urile-straine-indezirabile-294556.html?fb_action_ids=1626886304191921&fb_action_types=og.comme nts) la care a ataşat comentariul: „dar pe cand auzim de la drepturile omului sau de la ONG-uri ca nu mai exista pedeapsa cu moartea in SUA, mai precis in cele trei state ale lor?”

Cazul 2.

SUA, pe lista Rusiei de „ameninţări la siguranţanaţională”, pentru prima oară în istorie – 02 IAN 2016 • 14:07
http://www.antena3.ro/externe/sua-rusia-securitate-siguranta-strategie-332599.html

– Articolul citează Reuters: Statele Unite au intrat pentru prima oară în istorie, pe lista Rusiei de „ameninţări la siguranţanaţională”, încă un semn al deteriorării puternice a relaţiei dintre cele două mari puteri.

– Articolul se remarcă prin comentariile ce sunt făcute cu referire la acest subiect. Un comentator pro-rus, O***consideră că „SUA trebuiesc incluse in lista pericolelor la sigurantanationala a TUTUROR statelor lumii.”
– Un alt participant la această discuţie, S** consideră că semnalul Rusiei arată şi superioritatea ei : „ Aceasta mutare spune implicit si faptul ca ei si-au facut socotelile si ca ies pe plus in caz de confruntare…”. Tot el a mai comentat: „Desi neoficial SUA au fost mereu considerata o amenintare, faptul ca acum o considera OFICIAL asa denota cum am spus ca dupa socotelile lor pot sa ii faca fata si inca sa iasa bine…In alta ordine de idei rusiiisi vad bine mersi de treaba, massmedia lor avand destula grija de asta…”

– Acest utilizator de facebook a expus în numeroase rânduri poziţii pro-ruse şi anti-americane. De exemplu, pe profilul său comentează la ştirea „Generalul Martin Dempsey: Statele Unite ar putea fi implicate într-un conflict cu Rusia sau China”: „Corect. Si continuarea: Rusia, China & co. vor transforma SUA intr-o pustietate eterna…”

– Mai mult, tot el expune pe profilul său de Facebook imnul Rusiei
(https://www.youtube.com/watch?v=AOAtz8xWM0w ) şi ştiri în care se sugerează faptul că de fapt Statele Unite şi Israelul sunt în spatele ISIS (http://sputniknews.com/middleeast/20150307/1019201301.html )

– Participanţii la discuţiile din cadrul acestui articol subliniază mai degrabă forţa Rusiei şi slăbiciunea Statelor Unite. De asemenea, ei susţin şi declinul Statelor Unite concomitent cu ascensiunea Rusiei şi a Chinei.

Cazul 3.

Lovitura grea pe care o dă Vladimir Putin Turciei din prima zi a lui 2016 – 31 DEC 2015 • 14:10 http://www.antena3.ro/externe/lovitura-grea-pe-care-o-da-vladimir-putin-turciei-din-prima-zi-a-lui-2016-332385.html

– Acest articol tratează poziţia Rusiei faţă de Turcia în contextul doborârii avionului de vânătoare rus de către Turcia.

– Articolul subliniază că „Rusia va interzice, de la 1 ianuarie, activităţile companiilor turce, în cadrul sancţiunilor adoptate după doborârea bombardierului rus.”

– Din Mediafax este citat faptul că „interdicţiile vizează toate companiile turce active în domeniul construcţiilor, turismului, serviciilor contractuale cu instituţii locale şi statale.”

– Ceea ce este important legat de acest articol sunt aspectele ce ţin de elogiile aduse preşedintelui Vladimir Putin. Astfel, ultilizatorul de facebook, F*** un susţinător frecvent al poziţiilor ruseşti declară: „Singurul om care este cu adevaratpresedinte de tara in Europa.Ceilalti sunt numai marionete!” Pe profilul său de facebook mai pot fi observate comentarii precum: „Tineti cu Rusia caci este stat european si nu cu mincinosii din NATO si propagandistii americanilor de la Antena3.”

– Lui F*** îi răspunde L*** : „sa nu uitam de Viktor Orban”. Conform poziţiilor pe care le exprimă şi ştirile pe care le promovează, se poate spune că
L*** este un simpatizant al teoriei consipiraţiei.

Cazul 4.

Avertismentul Rusiei pentru NATO: Putem distruge sistemele antirachetă din România şi Polonia – 16 DEC 2015 • 16:16

http://www.antena3.ro/externe/avertismentul-rusiei-pentru-nato-putem-distruge-sistemele-antiracheta-din-romania-si-polonia-330160.html

– Această ştire prezintă una dintre poziţiile ostile şi ameninţătoare ale Rusiei faţă de vecinătatea sa. În corpusul articolului este citat Mediafax şi în subsidiar, generalul rus Serghei Karakaiev: „Rusia deţine rachete care pot distruge orice element antibalistic instalat de Statele Unite, avertizează generalul rus Serghei Karakaiev, şefulForţelor strategice ruse, referindu-se la sistemele antirachetă montate de NATO în România şi Polonia.”

– Articolul prezintă şi unele citate care îi aparţin lui Vladimir Putin: „Rusia va lua măsuri de retorsiune în sensul consolidării capacităţilorforţelor nucleare. De asemenea, vom dezvolta propriile sisteme antirachetă. Am spus de la început că vom dezvolta sisteme de atac pentru distrugerea oricăror instalaţiiantibalistice”

– Comentariile expuse referitoare la acest articol nu sunt multe. Unul iese în evidenţă, cel al utilizatorului de facebook, AA***. Se poate spune că acest profil este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Rusiei. Comentariile sale sunt frecvente, mai ales atunci când subiectul este legat de Rusia. Comentariile sunt invariabile favorabile la adresa Rusiei şi ostile faţă de Occident.

– În cadrul acestui articol, AA***comentează: „sunt avertismente, pentru cine are ochi sa vada, urechi sa auda si minte sa inteleaga…”
– Tot AA***promovează pe propriul profil articole precum Dan Puric: România este o colonie condusă din afară. Asistăm la un proces lent, de 26 de ani de dezromânizare şi descreştinare (http://www.activenews.ro/stiri/Dan-Puric-Romania-este-o-colonie-condusa-din-afara.-Asistam-la-un-proces-lent-de-26-de-ani-de-dezromanizare-si-descrestinare-128227#.Vn17qth824E.facebook ).

Cazul 5.

Oficial NATO: Sistemul antirachetă va fi implementat în România. Elementele antibalistice nu vizează Rusia – 14 IUL 2015 • 22:17 http://www.antena3.ro/externe/oficial-nato-sistemul-antiracheta-va-fi-implementat-in-romania-elementele-antibalistice-nu-vizeaza-301859.html

– Articolul tratează scutul anti-rachetă de la Deveselu, invocând declaraţiile unui oficial al NATO. Conform spuselor acestuia, „Scopul (scutului) este contracararea tuturor ameninţărilor din afara zonei euroatlantice. Sistemul antirachetă nu este antirus. Geografia şi fizica nu permit sistemului NATO să doboare rachete antibalistice intercontinentale din bazele militare construite în Polonia şi România.”
– Conform ultimelor informaţii livrate de acest articol, declaraţiile survin în urma unor semnale ale ministrului de Externe rus: „Reprezentantul NATO a făcut aceste declaraţii ca reacţie la afirmaţiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a explicat că Rusia se aşteaptă ca Statele Unite şi NATO să anuleze planul de instalare a elementelor antibalistice în Europa în contextul acordului marilor puteri cu Iranul în domeniul nuclear.”

– Comentariile aduse la acest articol indică o pondere semnificativă a celor implicaţi ce consideră că scutul anti-rachetă de la Deveselu este îndreptat
împotriva Rusiei.

– L** oferă un comentriu elaborat prin care susţine faptul că scutul este, de fapt,
îndreptat împotriva Rusiei: „Cat de idiot poti fi si sunt foarte multi, daca armamentul american care va veni si toata instalatia de aparare din Ro. americana, nu este indreptata sau poate fi folosita impotriva Rusiei, atunci de ce nu-i invita pe specialisti militari rusi sa vada la fata locului? Ha? Pentru ca rusi au spus clar si raspicat, cu aceasta instalatiefaceti o tinta din tara voastra.”

– Prin acest comentariu se sugerează într-un mod ironic faptul că scutul este îndreptat împotriva Rusiei, iar el reprezintă o slăbiciune pentru România, deoarece face din ea o ţintă. L**are numeroase materiale distribuite pe facebook în care împarte elogii rusiei (http://sokant.ro/migrantii-s-au-luat-de-rusoaice-rezultatul-18-imigranti-in-spital-33-la-puscarie/ ) şi critică Statele Unite (https://www.youtube.com/watch?v=O6ayb02bwp0 ).

– Referitor la scutul anti-rachetă de la Deveselu există numeroase comentarii prin care se sugerează faptul că el reprezintă mai degrabă un pericol pentru România. El transformă ţara noastră într-o ţintă. De exemplu, tot la acest articol, CC*a comentat: „nu vizează Rusia ? dar mai bine ar viza Rusia, ca si asa ne-a luat in vizor.” Acesta a primit un răspuns de la IB**: „bun, dar intrebarea ar fi > de ce ne-a „luat in vizor” Rusia ? nu cumva fix din cauza „patrioatelor” de la Deveselu ? (care, intre timp, au „primit” si capacitati ofensive, dupaultimile teste de vreo 6 luni incoace).”

– Conform profilului lui IB**, acesta cunoaşte limba rusă. De asemenea el distribuie numeroase materiale în care îşi arată aprecierea pentru echipamentele militare ruse. În plus, el trage corespondenţe între Erdogan şi Hitler. Nu în ultimul rând, el distribuie materiale video elogioase la adresa lui Vladimir Putin.

Cazul 6.

Joe Biden somează Moscova să înapoieze Ucrainei peninsula Crimeea – 07 DEC 2015 • 20:54

http://www.antena3.ro/externe/joe-biden-moscova-ucraina-peninsula-crimeea-328634.html

– Articolul expune declaraţiile vicepreşedintelui american Joe Biden referitoare la acţiunea Rusiei de anexare a Crimeii. Declaraţiile oficialului american nu sunt dezvoltate, ci doar expuse.

– Acordurile de pace de la Minsk, semnate în februarie cu medierea Germaniei şi a Franţei, „nu vor avea şansă de reuşită dacă Rusia nu-şi îndeplineşte angajamentele”, a declarat Joe Biden în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean PetroPoroşenko.

– „Moscova trebuie să pună capăt ocupaţiei teritoriului suveran al Ucrainei. Crimeea este încă un teritoriu suveran al Ucrainei”, a subliniat el.

– „Invazia Crimeii de către Rusia nu va fi niciodată acceptată de Statele Unite, nici de comunitatea internaţională”, a mai spus vicepreşedintele american.

– În cadrul comentariilor se poate observa o temă des întâlnită legată de Rusia. Acesta se referă la decadenţa Occidentului şi a liderilor săi. Utilizatorul contului de Facebook, AM** declară: „Mda. Sun sigur ca Putin nu mai poate de sfaturile unui pacalici. Panaramele de democrati au imbracat america in fusta, au lgalizatcasatoriile gay, consumul de marijuana si au facut praf tot orientul mijlociu iar acum vin sa faca pe moralistii.”

– Ca răspuns la comentarului lui AM**, DM** un comentator frecvent al ştirilor în care Rusia este menţionată atacă preşedinţia Obama : „Aici sunt de acord ! Regimul lui Obama a fost o catastrofa pentru SUA, dar si pentru toata lumea in general.”

Cazul 7.

Previziuni sumbre: Izbucnirea unei revoluţii în Rusia este „inevitabilă” – 09 DEC 2015 • 17:08

http://www.antena3.ro/externe/revolutie-rusia-mihail-hodorkovski-329042.html

– Articolul tratează declaraţiile lui Mihail Hodorkovski referitoare la sistemul politic din Rusia şi soarta preşedintelui rus Vladimir Putin.

– „În absenţa alegerilor libere şi a altor mecanisme pentru schimbarea legală a puterii, singura modalitate de a schimba lucrurile este o revoluţie; este inevitabilă. Dar revoluţia trebuie să fie paşnică”, a declarat Hodorkovski de la

Londra.

– În opinia disidentului, Administraţia Vladimir Putin a adus Rusia în izolare internaţională.

– Comentariile care au fost ataşate acestui articol au vizat relaţia dintre România şi Statele Unite: „Ba da ati ajuns vai mama voastra de candpupati dosurile americanilor ..nu mai aveti coloana vertebrala nimic” a comentat Dan Mateescu (https://www.facebook.com/dan.mateescu.984 ). Acest utilizator de

Facebook promovează ştiri legate de un viitor război mondial, dar şi de slăbiciunea armatei României: http://www.stiri-extreme.ro/marile-puteri-se-pregatesc-pentru-un-nou-razboi-mondial-semnele-sunt-pe-tot-globul/#

Cazul 8.

Oficial rus: „SUA au împins Ucraina în prăpastia războiului civil” – 27 NOI 2014 • 17:54
http://www.antena3.ro/externe/oficial-rus-sua-au-impins-ucraina-in-prapastia- razboiului-civil-275166.html
– Ştirea prezintă declaraţia adjunctului ministrului rus al Apărării, Anatoli Antonov referitoare la influenţa Statelor Unite din Ucraina. Articolul nu prezintă o contrapondere la afirmaţiile oficialului rus.

– În corpul articolului sunt prezentate următoarele declaraţii: „SUA au împins Ucraina în prăpastia războiului civil prin sprijinirea Maidanului şi loviturii de stat neconstituţionale.”
– El a subliniat că Rusia este dispusă să contribuie la reglementarea pe cale paşnică a situaţiei din Ucraina, care poate fi atinsă printr-un dialog naţional cu participarea tuturor regiunilor şiforţelor politice din ţară.
– „Ne pronunţăm pentru aplicarea consecventă a acordurilor semnate la Minsk cu privire la încetarea focului în sud-estul Ucrainei”, a precizat Antonov.
– Acest articol are un singur comentariu, critic la adresa Antenei 3: „Aveti mai multe stiri si declaratii de la Mama Rusia decat Vocea Rusiei. Felicitaritavarasi”

Cazul 9.

Obama acuză Rusia: „Aceasta este o reţetă pentru dezastru” – 03 OCT 2015 • 00:16
http://www.antena3.ro/externe/obama-acuza-rusia-aceasta-este-o-reteta-pentru-dezastru-316456.html
– Ştirea face referire la o declaraţie a preşedintelui american Barack Obama: „Rusia nu face diferenţă între Statul Islamic şiinsurgenţi islamici mai moderaţi din Siria. Din perspectiva lor, ei toţi sunt terorişti.”

– Coaliţiainternaţională condusă de Statele Unite care efectuează raiduri în Siria a cerut, vineri, Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, pe fondul acuzaţiilor conform cărora aviaţia militară rusă ar ataca insurgenţi.

– Comentariile cu referire la rolul Statelor Unite sau al Rusiei în Siria sunt cu adevărat interesante. Utilizatorul contului de Facebook FS*declară: „Cu ocazia asta,americanii recunosc / se dau de gol ca si ei au fost si sunt in spatele ISIS-ului si a altora care erau impotriva lui Bashar. Deci …sceleratiiastiastiau ca nu il pot indeparta pe Basharaltfel,si atunci au format aceste grupari,le-au antrenat,le-au pompat cu bani si armament,i-au lasat sa se omoare intre ei, sa omoare pe oricine era pro Bashar,auomoartatatiacivili,i-au lasat sa produca haos in tara, i-au lasat sa distruga aceasta tara,iar prostii creduli care urmareau la tv stirile (facute si contrafacute de americani) aveau impresia ca Bashar s-a trezit intr-odimineata,si a zis…de azi imi distrug propria tara si imi omor propriul popor!”
– Un alt comentator MB** din cadrul acestei ştiri declară: „acolo america a incercat o lovitura de stat .javrele de americani au inarmat rebelii si teroristiiisis. credeau ca bashar o sa stea sa privesca . cam acelasi scenariu incercat in ukraina si in toata lumea araba. au distrus totul facand loc teroristilorisis.”

– Iar II* un cont de Facebook ce susţine ipoteza conform căreia Occidentul este în spatele ISIS are în cadrul profilului său de Facebook următoarea poză:

Sursa fotografiei indică un site veritabil al propagandei ruse: http://en.news-front.info/

Anexa Titluri

– Transnistria, într-o criză economică fără precedent (http://www.antena3.ro/externe/transnistria-intr-o-criza-economica-fara-precedent-329336.html )

– Patriarhul Kiril a binecuvântat bombardamentele din Siria (http://www.antena3.ro/externe/patriarhul-kiril-a-binecuvantat-bombardamentele-din-siria-333860.html )

– Rusia ameninţă din nou România din cauza scutului antirachetă

(http://www.antena3.ro/externe/rusia-ameninta-din-nou-romania-din-cauza-scutului-antiracheta-330169.html )

– Ameninţare din partea Rusiei: Amplasarea echipamentelor militare în România va avea consecinţe grave (http://www.antena3.ro/externe/amenintare-din-partea-rusiei-planul-sua-de-a-aduce-echipamente-militare-in-romania-va-avea-332073.html )

– Un oficial rus face acuzaţii grave: ”SUA încearcă dezmembrarea Federaţiei Ruse!” (http://www.antena3.ro/externe/seful-consiliului-rus-de-securitate-face-acuzatii-grave-sua-incearca-dezmembrarea-federatiei-ruse-337386.html )

Anexa Sputnik

Rusia, acuzată de spionaj în Suedia. Acuzaţii grave şi la adresa unor instituţii de presă – DE 18 MAR 2016 • 08:29 (http://www.antena3.ro/externe/rusia-spionaj-in-suedia-346858.html )

În cadrul acestei ştiri Sputnik este indicată ca fiind un mijloc de propagandă. Potrivit lui Wilhelm Unge, responsabil de contraspionaj în cadrul SAPO, care figurează printre autorii raportului, Rusia şi-a extins metodele de influenţă asupra altor state pe fondul crizei din Ucraina.

„Rusia vorbeşte ea însăşi despre un ‘război nelinear’. Pentru noi este un termen bun, pentru că el arată că nu este vorba doar despre metode militare, ci şi economice, politice, diplomatice şi informaţionale”, a declarat Unge jurnaliştilor, prezentându-le raportul.

„În afară de serviciile de informaţii şi de securitate ruseşti, observăm organe de presă şi agenţii de informaţii ruseşti, posedând resurse imense şi funcţionând din ce în ce mai mult ca instrumente loiale administraţiei de stat. Aceste grupuri mediatice, între care Sputnik şi RT, lucrează atât în Rusia, cât şi în străinătate”, se mai afirmă în documentul Säkerhetspolisen (SAPO, poliţia siguranţei statului suedez).

Rusia are o nouă armă: “Este o maşinărie care nu poate fi distrusă” – 08 FEB 2016 • 16:53 (http://www.antena3.ro/externe/rusia-tanc-bumerang-arma-tun-339786.html )

Ştirea prezintă noul tanc produs de Rusia ca fiind unul imbatabil şi deosebit de puternic. Ştirea este sumară prezentând doar elementele ce ţin de afirmarea ipotezei. Rusia este portretizată ca fiind puternică şi dominantă în raport cu adversarii săi.

Rusia are o nouă armă cu care se laudă – un tanc denumit “Bumerang”. Tancul a fost prezentat la parada militară organizată cu ocazia Zilei Victoriei, anul trecut, în luna mai şi acum Rusia îl testează pentru teren, scrie Sputnik.

Şeful proiectului, Alexander Krasovitsky, descrie Bumerangul ca fiind “o maşinărie pe care nu o poţi distruge”.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală – 30 OCT 2015 • 15:53 (http://www.antena3.ro/externe/racheta-balistic-intercontinental-exercitiu-rusia-321669.html )

În acelaşi ton cu articolul prezentat mai sus, ştirea aceasta prezintă puterea Rusiei, fără a oferi o contra-argumentare.

Ministrul rus al Apărării a anunţat că a lansat o rachetă balistică din Plesetsk, în cadrul unui intercontinentală Topol de la cosmodromul exerciţiu militar, relatează Sputnik,

„În timpul exerciţiului, a fost testată fiabilitatea transmisiunii şi coordonarea exerciţiilor din punct de vedere ierarhic, de la Centrul Naţional de Apărare până la unităţile militare”, a explicat oficialul.

Vladimir Putin promite competiţiei surprize majore în materie de apărare

şi securitate – 15 IUL 2015 • 17:39 (http://www.antena3.ro/externe/vladimir-putin-promite-competitiei-surprize-majore-in-materie-de-aparare-si-securitate-302023.html )

Ştirea repetă acelaşi pattern ca şi celelalte ştiri prezentate mai sus. Puterea Rusiei în comparaţiei cu celelalte state competitoare este mult mai mare.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promis, marţi, să îi mulţumească pe competitorii Rusiei cu noi tehnologii în apărare şi securitate.

„Încă nu i-am delectat pe competitorii noştri cu cele mai recente tehnologii de apărare şi securitate. Dar ce vom dezvălui se va aplica în industrie civilă, într-un fel sau altul”.

În luna iunie, Putin a explicat că industria de apărare a Rusiei trebuie să conducă în materie de inovaţie, fiind important pentru energie, inginerie, comunicaţiişi microelectronice, surse majore de venit în Rusia, conform Sputnik.

Rusia trimite ŞASE noi submarine în Marea Neagră – 13 IUL 2015 • 17:55 (http://www.antena3.ro/externe/rusia-trimite-sase-noi-submarine-in-marea-neagra-301599.html )

Rusia va adăuga şase submarine cu alimentare electrică – diesel la flota existentă din Marea Neagră, a explicat comandantul forţelor navale, Viktor Chirkov, conform agenţiei Sputnik.

Submarinele au rachete cu rază mai lungă decât cele actuale, sisteme de arme moderne şi sisteme de navigare, conform oficialului.

FMI PIERDE monopolul de putere. Ce organizaţie MAMUT au creat statele BRICS – 08 IUL 2015 • 07:53 (http://www.antena3.ro/externe/fmi-pierde-monopolul-de-putere-ce-organizatie-mamut-au-creat-statele-brics-300582.html )

Această ştire repetă tema în care este menţionat declinul Occidentului şi ascensiunea Brics, în special a Rusiei şi a Chinei. De asemenea, un troll a adăugat un comentariu la această ştire în care indica un link spre un alt site. În acest site se prezintă o ştire hilară despre o posibilă monedă comună a BRICS prin care să fie învins dolarul – https://puntosinapsis.wordpress.com/2014/10/23/la-moneda-comun-del-brics-terminara-con-la-hegemonia-del-dolar/

Băncile centrale ale ţărilor emergente din cadrul BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – au semnat marţi un acord de sprijin mutual ce prevede crearea unui fond comun de rezervă, relatează agenţia rusă Sputnik.

China va contribui la fond cu 41 de miliarde de dolari, Rusia, India şi Brazilia cu 18 miliarde de dolari fiecare, în timp ce Africa de Sud va aloca cinci miliarde de dolari.

Ţările membre BRICS reprezintă 40% din populaţia mondială şi 1/5 din PIB-ul planetei.

Moscova a anunţat că s-ar putea retrage din Tratatul privind Forţele nucleare. „Putem contracara orice ameninţare” – 05 IUN 2015 • 16:33 (http://www.antena3.ro/externe/moscova-a-anuntat-ca-s-ar-putea-retrage-din-tratatul-privind-fortele-nucleare-putem-contracara-295878.html )

Ştire ce corespunde puterii Rusiei în raport cu ceilalţi competitori.
„Dacă Statele Unite decid să-şi sporească dispozitivele militare în Europa de Est şi aceste dispozitive sunt îndreptate împotriva Rusiei, aceasta va avea suficiente forţeşi mijloace pentru a da un răspuns adecvat: de la ieşirea efectivă din Tratatul INF, până la consolidarea bateriilor de sisteme cu rachete Iskander de-a lungul frontierelor sale occidentale”, a afirmat Ozerov, care este preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Senatul rus, potrivit Sputnik.

Vladimir Putin: SUA nu caută aliaţi, vor să găsească vasali – 16 APR 2015 • 17:22 (HTTP://WWW.ANTENA3.RO/EXTERNE/VLADIMIR-PUTIN-SUA-NU-CAUTA-ALIATI-VOR-SA-GASEASCA-VASALI-290656.HTML )

Ştirea de faţă poate fi încadrată în cadrul a două teme: Puterea Rusiei copleşitoare în comparaţie cu Occidentul şi subordonarea României faţă de Statele Unite.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat joi că Statele Unite nu vor să dezvolte parteneriate, ci sunt interesate să găsească vasali, în timp ce Rusia nu este interesată de astfel de relaţii, relatează agenţia Sputnik în pagina electronică, conform Mediafax.

„Unele puteri majore, superputeri care pretind exclusivitate, se consideră unicul centru de putere din lume. Ele nu au nevoie de aliaţi, ci de vasali. Mă refer la Statele Unite. Rusia nu poate exista într-un astfel de sistem al relaţiilor”, a afirmat Putin, în cadrul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri cu cetăţenii.

Rusia: Turcia pregăteşte o invazie militară în Siria – 04 FEB 2016 • (http://www.antena3.ro/externe/rusia-turcia-siria-invazie-militara-339084.html )

Anexa RussiaToday 16:14

Ştirea actuală preia unele informaţii din RussiaToday în care este menţionat faptul că Turica va invada Siria. Poate fi identificată aceeaşi problemă a prezentării unice a poziţiei Rusiei.

Cele mai recente evenimente de la graniţa dintre Turcia şi Siria dau “serioase motive de îngrijorare” Rusiei, care susţine că Ankara pregăteşte o invazie militară în Rusia, anunţă ministrul rus de Apărare, citat de RussiaToday.

„Avem motive serioase să credem că Turcia se pregăteşte intens pentru o invazie militară pe teritoriul suveran al Siriei”, a declarat generalul Igor Konashenkov, purtător de cuvânt al ministrului Apărării rus.

Rusia îşiîntăreşteprezenţa militară în Marea Neagră, în replică la mobilizarea NATO – 19 IAN 2016 • 13:26 (http://www.antena3.ro/externe/rusia-mobilizare-armata-nato-nave-335901.html )

Ştirea de faţă substanţiază două teme: puterea Rusiei şi slăbiciunea României prin alierea cu Vestul. Desigur, relatare include doar poziţia Rusiei.

Armata rusă anunţă că va mobiliza mai multe contingente, în replică la planurile NATO de a spori prezenţa în regiunea Mării Negre, scrie un ziar rusesc, citat de RussiaToday.

Mobilizarea include şiexerciţii militare, care vor avea loc în regiunea Caucaz şi Marea Neagră.

Rusia a mobilizat 15 nave de război în plus, în Marea Neagră, în anul 2015.

Lavrov: Criza din Ucraina a fost creată de SUA pentru a preveni un parteneriat între Rusia şi Germania – 23 APR 2015 • 11:31 (http://www.antena3.ro/externe/lavrov-criza-din-ucraina-a-fost-creata-de-sua-pentru-a-preveni-un-parteneriat-intre-rusia-si-291362.html )

În acelaşi ton ştirea de faţă indică doar poziţia Rusiei. De asemenea, această informaţie poate fi încadrată în cadrul temei care afirmă faptul că Statele Unite sau Occidentul sunt responsabile pentru ceea ce s-a întâmplat în Ucraina.

Strategia Washington-ului este să se folosească de discordie în lume, pentru a îşi păstra un rol important în fiecare regiune, declară ministrul rus de Externe, SergeiLavrov.

Criza din Ucraina a fost iniţiată pentru a preveni o alianţă între Germania şi Rusia, explică oficialul.

„Din punct de vedere strategic, Statele Unite nu vor să permită altor regiuni din lume să prospere fără ei, fără americani. De aceea este important pentru ei să îi facă pe alţiidependenţi”, a explicat Lavrov, conform RussiaToday.

Oficial rus: NATO foloseşte ca pretext Ucraina pentru a se apropia de graniţele noastre – 05 MAR 2015 • 14:48 (http://www.antena3.ro/externe/oficial-rus-nato-foloseste-ca-pretext-ucraina-pentru-a-se-apropia-de-granitele-noastre-285805.html )

Ştirea de faţă păstrează tiparul impus de cea de sus.

NATO se foloseşte de situaţia din Ucraina pentru a-şi împinge trupele din ce în ce mai aproape de graniţele ruseşti, afirmă un adjunct al ministrului de Apărare din Rusia.

Acesta a adăugat că activităţile NATO s-au extins considerabil în ultimii ani.

„Am observat că statele membre NATO se folosesc de situaţia din sud-estul Ucrainei ca un pretext pentru a ignora orice convenţie diplomatică, discurs sau slogan, pentru a se apropia cât mai mult de graniţa cu Rusia”. a explicat Anatoly Antonov, conform RussiaToday.

Kremlinul dezminte că Ianukovici a fugit în Rusia – 26 FEB 2014 • 22:05 (http://www.antena3.ro/externe/kremlinul-dezminte-ca-ianukovici-a-fugit-in-rusia-245233.html )

Ştirea de faţă preia o dezinformare. Nu include o contra-argumentare, nu include anumite elemente care să pună sub semnul întrebării o astfel de ştire, ci totul este preluat în totalitate conform poziţiei Rusiei.

Kremlinul nu are informaţii care i-ar permite să afirme că preşedintele destituit al Ucrainei, Viktor Ianukovici, se află în Rusia, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, potrivit agenţieiInterfax, citată de Agerpres.

Zvonurile despre o eventuală prezenţă a lui Ianukovici în Rusia au apărat chiar în presa din această ţară.

„Eu ştiu precis că Ianukovici nu este în Rusia şi, în opinia mea, Rusia nu i-ar acorda azil”, a afirmat Marghelov pentru canalul RussiaToday.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: