Vineri, 29, și sâmbătă 30 mai 2015, în preajma sărbătorii de Rusalii, Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti“ din București a găzduit o serie de evenimente sub genericul COSTUMUL POPULAR BASARABEAN. Proiectul a fost derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului ,,Dimitrie Gusti“. Au avut loc conferințe, expoziții, demonstrații susținute de meșteri populari și un spectacol de muzică și dans tradițional susținut de Ansamblul Folcloric „DOR BASARABEAN” din satul Erdek-Burnu/Utkonosovka, raionul Ismail – Sudul Basarabiei (Ucraina). Ansamblul a fost înființat în anul 1994 și este coordonat de Viorel Popescu, profesor de muzică la școala din localitate și maestru al acordeonului. Coregraful ansamblului, care numără aproape 40 de membri, este Sergiu Andrieș.
Spre finalul concertului a ținut o cuvântare și dl.Anatol Popescu, președinte al Asociației „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa:
„Copiii sunt dintr-o zonă românească din Sudul Basarabiei, Ucraina. Denumirea de Dor Basarabean este inspirată de un ansamblu cu care suntem înfrățiți, ansamblul Dor Transilvan din Cluj-Napoca. Repertoriul este din toate zonele istorice românești pentru a fi promovate în cadrul comunităților noastre unde sunt deznaționalizate, cu părere de rău, școlile, au fost ucrainizate, rusificate marea majoritate după al doilea război mondial. Este foarte important să menținem această flacără de românism acolo de unde vine mareșalul Averescu, de acolo de unde vin Musicescu și alte nume sonore, acolo unde există cea mai mare cetate românească (privitor la putere și amploare), Cetatea Albă, construită de Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare, noi venim de la Lacul Catlabuga, unde s-a dat bătălia de la Catlabuga în 1485 (scrie Grigore Ureche că a topit Ștefan-Vodă oastea turcească în lacul nostru și a rămas acolo sânge de român).”
Întreg concertul poate fi urmărit de aici:
Mai multe imagini de la eveniment: