ROMÂNIA BREAKING NEWS

Anotimpul renașterii și al purificării prin muzică și dansuri populare la românii din Voivodina (Serbia). Își păstrează cu sfințenie identitatea și tradițiile.

Anotimpul renașterii și al purificării prin muzică și dansuri populare la românii din Voivodina (Serbia). Își păstrează cu sfințenie identitatea și tradițiile.

Anotimpul renașterii și al purificării, a început, la Satu-Nou, cu un spectacol de muzică și dansuri populare, devenit tradițional. Evenimentul, organizat de Societatea Cultural-Artistică ,,Dr. Radu Flora” din loc și filiala din Satu-Nou a Comunității Românilor din Serbia, s-a petrecut sâmbătă, 26 martie, reunind ansambluri folclorice și soliști vocali îndrăgiți.
Satul_nou_Voievodina_SerbiaSatu Nou
, (Banatul de Sud) (sârbă Banatsko Novo Selo, maghiară Révújfalu, germană Banater Neudorf, română Satu Nou) este o localitate în Districtul Banatul de Sud, Voivodina, Serbia.

Concertul a adus în fața publicului, iubitor de folclor, muzică tradițională românească și coregrafii, prezentate de invitații din Giroc – ansamblul ,,Ghiocelul”, SCA ,,Dr. Radu Flora” și dansatorii de la Căminul Cultural ,,3 Octombrie din Satu-Nou. Spectacolul comun al SCA ,,Radu Flora” și invitaților din România este un rod al colaborării dintre coregraful ansambului ,,Ghiocelul”, Victor Jicherean, cu societatea culturală din Satu-Nou, unde a montat câteva coregrafii românești. Așadar, nu miră faptul că girocenii sunt, tradițional, în martie, oaspeții ,,bobocilor“.

Nu întâmplător concertul are loc la început de primăvară. Este perioada, când, așa cum se întâmplă în natură, și în sufletele noastre se trezesc optimismul și vibrațiile pozitive. Nu suspectăm că aceste senzații le-au avut spectactorii care au urmărit concertul de săptămâna trecută, pe care l-a deschis formația de dansuri a copiilor de la Casa de Cultură din Satu-Nou, care a prezentat o coregrafie sârbească. Solista vocală Loredana Sur din Giroc a continuat să răspândească buna dispoziție, după care s-au prezentat, în câteva rânduri până la sfârșitul spectacolului, dansatorii de la ansamblul ,,Ghiocelul”. I-am ascultat și pe soliștii vocali Bogdan Firu, Cristina Mic și Magdalena Roșu. S-au prezentat în fața spectatorilor, cu dansuri românești, și grupa mică de dansatori a Societății Cultural-Artistice ,,Dr. Radu Flora”, instruiți de Valentina Veselinov, cât și grupa mare, instruită de Marinel Blaj.

Dansatorii iscusiți, cei din Satu-Nou și Giroc deopotrivă, au oferit publicului, timp de peste două ore, momente memorabile prin măiestria prezentării dansurilor, iar la emoțiile sincere pe care le-au transmis soliștii vocali nimeni nu rămas reticent. La toți s-a simțit bucuria de a dansa, cânta și de a îmbrăca portul tradițional.

La spectacol au fost prezenți reprezentați din partea misiunii diplomatice a României în Serbia și Comunității Românilor din Serbia. Evenimentul a fost susținut de Ambasada României la Belgrad, Consulatul General al României la Vârșeț, Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia, Comunitatea Românilor din Serbia, ansamblul ,,Ghiocelul”, Căminul Cultural ,,3 Octombrie” din Satu-Nou și alți sponsori, pentru toți fiind asigurate mențiuni.

(din ziarul ,,Libertatea”, 2 aprilie 2016)

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Comunitatea Românilor din Serbia: Spectacol folcloric la Satu Nou

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: