ROMÂNIA BREAKING NEWS

La Ankara, Putin și Erdogan au consolidat cooperarea în problema siriană. Relațiile ruso-turce mai întărite și mai apropiate

La Ankara, Putin și Erdogan au consolidat cooperarea în problema siriană. Relațiile ruso-turce mai întărite și mai apropiate

Încălzire spectaculoasă a relaţiilor între Moscova şi Ankara. Vizita de joi 28 spetembrie a.c., a președintelui rus Vladimir Putin la invitația omulogului turc, Recep  Erdogan are loc pe fondul unei reluări a relațiilor bilaterale din anul 2016, relații ce au precedat criza diplomatică provocată de distrugerea, în noiembrie 2015, a unui bombardier rus de către un avion de vânătoare turc la frontiera siriană. Turcia şi Rusia, susţin tabere opuse în Siria, dar şi-au lăsat divergenţele de o parte în ultimele luni şi au încercat să ajungă la o soluţie în această ţară devastată de război. Rusia și Iaranul sunt de partea regimului de la Damasc al preşedintelui Bashar al-Assad, pe cînd Ankara, susține partea rebelilor. Cu toate acestea, Moscova, Anjara și Theranul au semnat un acord în vederea desfăşurării împreună a unor forţe de menţinere a ordinii în zonă de dezescaladare din Idleb şi în „anumite părţi” ale regiunilor Lattakia, Hama şi Alep. Anunțul a fost dat pe 16 septembrie, la Astana.

În cadrul întâlnirii de  joi, de la Ankkra, liderii Rusiei și Turciei au convenit potricit AFP citat de romanibreakingnews.ro, să „intensifice eforturile în vederea operaţionalizării zonei de dezescaladare din Idleb”, o provincie rebelă în nord-vestul Siriei, a anunţat Erdogan. Întâlnirea a durat de trei ore, la palatul prezidenţial de la Ankara. Cei doi lideri au convenit să „aprofundeze coordonarea” cu scopul de a pune capăt conflictului Sirian, soldat cu sute de mii de morţi începând din 2011, a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu Erdogan.

Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că s-au întrunit condiţiile necesare în vederea încheierii războiului civil în Siria, relatează Reuters şi AFP. Liderul de la Kremlin a făcut această declaraţie joi seară, în urma unei întâlniri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara.  Rusia, Turcia şi Iranul cooperează în menţinerea unor „zone de dezescaladare” în Siria.

Cei doi preşedinţi au anunţat că vor să-şi consolideze cooperarea în vederea ajungerii la pace în Siria, pe fondul unei apropieri între Moscova şi Ankara, care îngrijorează Occidentul, relatează AFP.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: