Andrian Candu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, a fost vocea delegației oficiale din R. Moldova prezentă la ședința solemnă a Parlamentului României, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
La începutul discursului ținut în fața deputaților și senatorilor de peste Prut, Andrian Candu a scos în evidență contextul dificil al perioadei în care Basarabia a devenit parte a României.
„Unirea s-a produs într-un context dificil. Este adevărat că datorită acestui act am evitat foamea şi deportările din anii 30, însă am plătit cu vârf şi îndesat în anii 40.”, a spus Andrian Candu, potrivit deschide.md
Speakerul Parlamentului R. Moldova a ținut să precizeze care sunt elementele comune ale celor două maluri de Prut, dar și piedicile întâmpinate de valorile românești în R. Moldova.
„La 100 de ani de la Actul Unirii, din păcate, avem de a face cu unii care vor să decidă în locul nostru unde să mergem şi ce trebuie să facem. Presiunile politice şi economice venite din afară încearcă să distorsioneze valorile româneşti din ţara noastră. Unitatea dintre Republica Moldova şi România este prin limbă, tradiţie şi credinţă comună.”, a precizat speakerul moldovean.
„Temelia relaţiilor absolut speciale dintre România şi Republica Moldova se bazează pe comuniunea de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură. Acestea au semnificaţii emoţionale profunde. Astăzi, în pofida provocărilor timpului, suntem angajaţi într-un proces amplu de modernizare şi democratizare, un proces dificil de reforme, un proces în care mai plătim încă poliţe pentru erori politice şi inconsecvenţă. Dar vreau să fiţi absolut siguri că Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. Nu trebuie să ne fixăm pe divergenţe de perspective şi opinii. Ceea ce este absolut vital pentru palma de pământ care se numeşte Moldova ţine de consensul pe care ne dorim să îl avem din partea clasei politice româneşti cu privire la caracterul privilegiat al relaţiilor noastre şi susţinerea integrării europene ca unica opţiune de civilizaţie şi dezvoltare. Acesta ar trebui să fie un efort de echipă, depus în mod deschis şi transparent alături de partenerii României din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi alte state cu viziuni similare. Numai aşa putem să ne consolidăm şi să asigurăm prosperitate cetăţenilor Republicii Moldova. România trebuie să rămână cel mai fidel, solid şi onest partener al Chişinăului pe traseul său european. Nu mai avem timp să batem pasul pe loc, să ratăm ocazii, să ne pierdem în polemici sterile, pentru că, cu cât societatea noastră este mai divizată, cu atât ne lipsim mai mult de şansa şi perspectivele unei modernizări mai rapide”, a afirmat Candu, în plenul Parlamentului de la Bucureşti, în şedinţa solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, potrivit Agerpres.
„Dincolo de trecut, noi, cei din Republica Moldova, avem nişte realităţi, unele dureroase. (…) Astăzi nu putem controla întreaga ţară pentru că suntem divizaţi şi mai avem şi armată străină. (…) Nu putem schimba parcursul istoric şi nu putem şterge cu buretele ceea ce ne-am fi dorit poate să fie altfel. Doar putem construi împreună – poduri, drumuri şi afaceri -, putem demola graniţele spirituale prin limba română ca fundament de coeziune între noi. (…) Vreau să vă îndemn să ne vizitaţi cât mai des pentru a cunoaşte cât mai bine realităţile noastre, pentru a ne cunoaşte unii pe alţii”, a mai spus Andrian Candu potrivit digi24