ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin. Drepturile educaționale ale etnicilor români pe agenda discuției

Agenda discuției: *sprijinirea elevilor care învață în limba română în Ucraina și susținerea profesorilor care predau în limba română; *lacunele  procedurale  ale  modului  în  care  a  fost  adoptată noua lege; *soluții pentru a menține drepturile educaționale ale etnicilor români de a studia în limba română; *deschiderea Centrului de Informare al României din Solotvino/Slatina; renovarea Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți;
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin. Drepturile educaționale ale etnicilor români pe agenda discuției
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a avut vineri, 13 octombrie a.c., o întrevedere cu ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, în marja vizitei de lucru pe care șeful diplomației de la Kiev o desfășoară în România. Aplicarea noii Legi a Învățământului din Ucraina și efectele pe care aceasta le produce asupra comunității românești și educației în limba maternă în țara vecină au fost principalele subiecte de discuție pe agenda de lucru, potrivit comunicatului trimis redacției romaniabreakingnews.ro
În acest context, ministrul român a reiterat preocuparea față de textul noii Legi a Învățământului și a solicitat autorităților ucrainene să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura drepturile persoanelor care învață în limba română în Ucraina.

Oficialul român a arătat că a primit numeroase semnale din partea comunității românești din Ucraina privind impactul negativ al noii Legi a învățământului,  care  poate conduce  la  pierderea  treptată  a  identității lingvistice a etnicilor români.
Totodată, demnitarul român a subliniat faptul că nivelul și calitatea învățământului în limba română nu trebuie să fie afectate de reforma administrativă din statul vecin.
Ministrul  român  a  prezentat  lacunele  procedurale  ale  modului  în  care  a  fost  adoptată noua lege, subliniind că procesul de adoptare a exclus dezbaterea publică, fiind astfel  eliminată posibilitatea comunității românești din Ucraina de a transmite observații și propuneri privind învățământul în limba maternă.
De asemenea, ministrul a discutat despre identificarea de soluții pentru a menține drepturile educaționale ale etnicilor români de a studia în limba română.

Măsurile propuse de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni vizează două dimensiuni: sprijinirea elevilor care învață în limba română în Ucraina și susținerea profesorilor care predau în limba română. Partea română a mai propus și acordarea unor donații de carte românească comunității din Odesa, cu sprijinul autorităților ucrainene.
Ministrul a prezentat și faptul că procedurile pentru deschiderea Centrului de Informare al României din Solotvino/Slatina, proiect realizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni si Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu autoritățile ucrainene, sunt în curs de finalizare.
În cadrul discuțiilor au fost reluate aspecte legate de renovarea Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți, precum și identificarea cadrului juridic bilateral care să faciliteze acest demers.
Ministrul de externe ucrainean a dat asigurări că statul vecin prezintă un interes deosebit în menținerea relațiilor bilaterale și în respectarea identității lingvistice a minorității naționale românești. Pavlo Klimkin a subliniat faptul că va transmite către Ministerul Educației și Ministerul Culturii din Ucraina mesajul părții române.  

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: