ROMÂNIA BREAKING NEWS

Anatol Popescu: „ucrainizarea învățământului în limba română (din regiunea Odesa) nu se va face prin intimidare”! Doar cu „premii și distincții de stat”

Anatol Popescu: „ucrainizarea învățământului în limba română (din regiunea Odesa) nu se va face prin intimidare”! Doar cu  „premii și distincții de stat”

Anatol Popescu (foto), președinte al unei Asociații românești și militant activ pentru limba și cultura română din Sudul Basarabei (Regiunea Odesa – Ucraina), a declarat recent pe contul său de facebook, referitor la vizitele de „intimidare” prin școlile românești în regiunea Cernăuți, ale Ministerul Educației din Kiev, că în regiunea Odesa școlile românești nu riscă să fie ucrainizate prin intimidate. Procesul de ucrainizare se va face mult mai simplu aici, prin directorii acelor școli care provin din perioada sovietică, a argumentat Anatol Popescu

Potrivit acestuia, acești diectori s-au remarcat prin acțiuni care au diminuat drastic ponderea claselor cu limba de predare română în favoarea limbii ruse și după independența Ucrainei în favoarea claselor cu limba de predare ucraineană. Mai mult decât atât, decernarea de premii și distincții din partea statului ucrainean acordate acestora, vor contribui la încurajarea acestui proces.

Capul plecat sabia nu-l taie…

Școlile românești din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, probabil că nu riscă să fie vizitate sau intimidate de la Kiev sau Odesa. Majorității directorilor de școli sud-basarabene, cu timpul, li se vor decerna premii și distincții de stat pentru efortul depus în deznaționalizarea, rusificarea/ucrainizarea învățământului în limba română din regiune.

O bună parte din aceștia ori dețin funcțiile din perioada sovietică și și-au început cariera cu deschiderea primei clase cu predare în limba rusă în sate uneori cu populație 100% vorbitoare de limbă română, ori au fost numiți în posturi la începuturile independenței statului ucrainean, având condiția de a deschide primele clase cu predare în limba ucraineană.

Cei mai ”valoroși” dintre aceștia au reușit fie să deschidă clase și în rusă, și în ucraineană, diminuând catastrofal ponderea claselor cu predare în limba română, fie să rusifice/ucrainizeze la propriu – peste noapte – școli românești seculare, cum ar fi cele din Cioara-Murza/Nadrecinoe, raionul Tarutino, Furmanca/Furmanovka și Chitai/Cervonâi Yar, raionul Chilia.

Îmi amintesc, cum prin 1993-94, în școala din Erdek-Burnu/Utkonosovka, unde eram elev de clasa a 8-a, se vroia ”de sus” să se treacă la limba rusă (!!! statul ucrainean avea 2-3 ani de independență…) de predare. La insistența și grație colectivului pedagogic de pe atunci – în mare parte învățători și profesori născuți în perioada interbelică în România și școliți ulterior la Chișinău, tentativa nu a reușit, școala românând cu predare integrală în limba română până în anul 2000, când a fost infiltrată prima clasă cu predare în limba ucraineană – ”operă” a noului director de școală. Întâmplător sau nu – directorul din 1994 nu a mai prins un nou an de învățământ în fotoliul de director. S-a jucat frumos ”de sus” cu mâna celor ”de jos”. Azi proporția elevilor, care învață în limba ucraineană, față de cei din clasele cu predare în limba română este de aproape 50/50… Omul potrivit, la locul potrivit – depinde doar de scopul misiunii și de calitatea de ”instrument” a acestui om. Restul sunt văicăreli. – Anatol Popescu

Școlile românești din regiunea Cernăuți vizitate și ”intimidate” de o delegație oficială de la Ministerul Educației din Kiev scrie Bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro

La doar o lună de la începerea oficială a noului an de învățământ 2017-2018 și nici la o săptămână de la promulgarea Legii Educației  de către Președintele țării Petro Poroșenko, Ministerul Educației de la Kiev a trimis o delegație reprezentativă în regiunea Cernăuți pentru a întreprinde vizite și controale prin școlile din nordul Bucovinei. Sub vizorul specialiștilor kieveni au nimerit în cea mai mare parte doar școlile cu limba română de predare.

Să fie oare o metodă de răzbunare a Ministerului Educației de la Kiev pe acele instituții de învățământ cu limba română de predare din regiunea Cernăuți, care și-au arătat nemulțumirea față de noua Lege a Educației, ce va lichida în cel mai apropiat timp învățământul în limba minorităților naționale din Ucraina, inclusiv, în limba română? Sau e o nouă încercare de a-i intimida pe profesorii români, și așa mult prea speriați de această lege, care îi va obliga, fie să se reprofileze sau să părăsească locul de muncă, pentru a aduce cu forța limba ucraineană în totalitate în școlile minorităților naționale, despre care peste un anumit timp ne vom aminti ca și despre evenimentele istorice care au avut loc în țara noastră cu mulți ani în urmă.

Majoritatea profesorilor din regiunea Cernăuți afirmă că un asemenea control din partea Ministerului chiar în primele zile de la începutul noului an de studii n-au mai întâlnit până acuma. Ei sunt siguri că aceste vizite pe neprins de veste în școlile românești din nordul Bucovinei sunt întreprinse cu scopul de a liniști spiritele și de a-i convinge pe profesori că noua Lege a Educației este foarte bună și că nu merită să  se revolte în continuare.  E bună ea pentru cine e bună, dar pentru școlile românești din Ucraina această Lege, în special Articolul 7, constituie un mare pericol, cel al dispariției cu desăvârșire a învățământului în limba română.

Luni, oficialii de la Ministerul Eduației  din Kiev au vizitat câteva școli din raioanele Noua Suliță și Herța, marți, urmează să viziteze alte instituții de învățământ cu limba română de predare din raionul Hliboca. Corespondenții noștri de pe teren vor veni cu amănunte despre această vizită ”pe neprins de veste” a oficialilor de la Kiev întreprinsă în aceste zile în școlile românești din regiunea Cernăuți.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: