ROMÂNIA BREAKING NEWS

Analiză: Ursul să se retragă în bârlogul său din estul sălbatic! LUMEA POSTBELICĂ VA FI CU SIGURANȚĂ ALTA!

Analiză: Ursul să se retragă în bârlogul său din estul sălbatic! LUMEA POSTBELICĂ VA FI CU SIGURANȚĂ ALTA!

Valeriu Dulgheru (Chișinău / Republica Moldova): Ucrainenii au mai rezistat o noapte invaziei rusești pe toate „fronturile”. O lume întreagă este cu ochii pe ucraineni, unica vină a cărora este că se învecinează cu ursul sălbatic din est, care de peste 400 de ani s-a tot lățit peste vecinii lui. Războiul dus împotriva poporului Ucrainei este cel mai mare genocid umanitar la început de Mileniu trei și secol al XXI-lea, care a pus zeci de mii de ucraineni, în special femei și copii, să ia calea pribegiei.

Este un război, care se măsoară ca timp în ore. Nu știu dacă cineva s-ar fi gândit că la început de mileniu 3, în secolul al XXI-lea, vom folosi acest termen „postbelic”. Până mai ieri era utilizat cu referință la perioada de după cel de-al doilea război mondial, iar în victoria sovietică asupra fascismului ucrainenii au avut un rol determinant. Cel mai strașnic este că și în 1939, dar și acum războiul, a fost început de Rusia: atunci de Stalin alături de Hitler, acum de Putin. Hitler s-ar fi mândrit cu un astfel de urmaș.

Chiar dacă această paralelă s-ar părea ne la locul ei și acum avem de a face cu o conflagrație mondială: de o parte este agresorul Rusia, de cealaltă parte – Ucraina incomparabilă ca putere militară, dar susținută de întreaga comunitate internațională. O comparație între capacitățile militare ale Ucrainei și Rusiei arată că războiul dintre Rusia și Ucraina este un război între David și Goliat, scrie CNN. Cheltuieli pentru apărare: Ucraina a cheltuit 4,7 miliarde de dolari în 2021, puțin peste o zecime din cele 45,8 miliarde de dolari ale Rusiei cu arme nucleare, potrivit unui raport recent „The Military Balance” al Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS). Resursa umană: Rusia are 900000 de personal activ în forțele sale armate și 2 milioane în rezervă. Ucraina are 196000 și 900000 de rezerviști. În forțele terestre, Rusia are un dublu avantaj, cu 280000 de soldați față de 125600 ai Ucrainei. Și forțele sale aeriene sunt de aproape cinci ori mai puternice, cu 165000 față de 35000 din Ucraina (Zdg.md). Cu toate acestea „Voința de luptă a trupelor ucrainene reprezintă cea mai puternică armă a lor”, susțin aceeași experți contactați de CNN. Președintele Ucrainei Zekenski imploră occidentul să fie ajutați măcar cu arme pentru a complete puternica armă a lor – voința de a lupta.

Te crucești ascultând tâmpeniile dementului Putin. Ucrainenii (dar și noi!) sunt etichetați drept „narcomani, naziști, naționaliști, benderoviști”. Un odesit i-a împrospătat memoria acestui analfabet în ale geografiei, informându-l că Bender este un oraș (în Basarabia!), iar Stepan Bandera a fost liderul naționaliștilor ucraineni (UPA) în timpul celui de-al doilea război mondial, avea un efectiv de la 35000 la 100000, dar care a luptat în timpul războiului cu germanii, atunci când generalul rus Vlasov cu o armată de zeci de ori mai mare a luptat de partea naziștilor.

Să vedem cine sunt aliații lui Putin? În primul rând dictatorul belorus Lukashenko. Belarusi va trebui mult timp să spele sângele surorii sale Ucraina vărsat și cu complicitatea Belarusului. Dictatorul Lukashenko încearcă acum stângaci să demonstreze că el nu are numic cu această invazie mișelească a lui Putin. Acum devine clar că planul invaziei rusești în Ucraina îi era cunoscut în detalii. Și acele așa numite manevre militare comune ale forțelor armate rusești și belaruse pe teritoriul Belarusului, și modificarea strategiei belaruse, în care a apărut ca potential agressor Ucraina!, a făcut parte din planul criminalului Putin de înjenunchere a Ucrainei. Ulterior tocmai din Belarusi a năvălit armada de tancuri și elicoptere a lui Putin, care înaintează spre capitala Ucrainei Kiev. Este cea mai mica distanță – doar 230 km, pe care în mod normal o parcurgi în mai puțin de trei ore. De asemenea, în ultimele săptămâni Rusia a mobilizat peste 30000 de militari din Belarusi.

Un alt aliat al lui Putin apărut recent pe harta războiului sunt bandele putiniste cecene ale lui Kadyrov, care se pare a uitat (cât de scurtă este memoria unora) că Putin ia înecat pe ceceni în băi de sânge ștergând de pe fața pământului localități întregi prin tactica pământului pârjolit. În Mariupol bandiții lui Kadyrov schimbă drapelele ucrainene cu drapelele Rusiei și cu drapelele lor. Aceștia, de fapt, au încetat a fi ceceni. Cecenul de pe timpuri își urmărea dușmanul și după a 10-a generație. Adevărații ceceni au fost nevoiți să ia calea pribegiei. Numai în Europa sunt vreo 300 mii. Liderul diasporei cecene Ahmed Zakaev s-a adresat lui Volodimir Zelenski cu propunerea semnării unui acord ca cecenii liberi sa vină în ajutorul Ucrainei. Un alt aliat, cât nu pare de alogic, ar putea fi de pe teritoriul legal al Republicii Moldova – regimul separatist prorus de la Tiraspol. După unele informații Tiraspolul s-ar fi implicat deja în acest război de partea lui Putin. Elicoptere ale Tiraspolului ar fi fost depistate în spațiul aerian al Izmailului. Aceștia sunt aliații lui Iosif Adolf Putin.

Ce avem de cealaltă parte? O coalizare fără precedent practic a întregii lumi în jurul Ucrainei și detestarea criminalului de război Putin. Prin acest act nesăbuit Rusia în primul rând a pierdut un potential aliat frate de sânge, pe care l-a împins spre Europa mai rapid decât aceasta doreau până mai ieri ucrainenii. Putin și-a aruncat în capul său întreaga comunitate internațională, care a impus Rusiei cele mai dure sancțiuni utilizate vreodată. Rândul dictatorilor indezirabili în toată lumea a fost completat cu numele lui Putin alături de Kim Jong-un, Bashar al-Assad, Ali Chamenei.

Un moment deosebit de semnificativ, Grupul de hakeri Anonymous a „spart” baza de date a Ministerului Apararii din Rusia. De asemenea, grupul Anonymous a avertizat Rusia că „atacurile cibernetice” vor fi din ce în ce mai multe, dacă nu își vor retrage trupele din Ucraina. „Salutări cetățenilor din toată lumea. Ăsta e un mesaj pentru Vladimir Putin, de la Anonymous. Domnule Putin, te vei confrunta cu atacuri cibernetice fără precedent din toate colţurile lumii. Membrii Anonymous au declarat război cibernetic regimului tău agresiv. Dacă tensiunile continuă să se agraveze în Ucraina, putem lua ostatice sisteme de control industrial. Dacă se ajunge la asta, va fi doar vina celui care a început totul, prin concentrări de trupe. Vei cunoaşte mânia deplină a hackerilor lumii”, au mărturisit hackerii duminică dimineață pe contul de Twitter.
Conform unor informații până acum 3500 de soldaţi ruşi ar fi fost ucişi în timpul luptelor (probabil și ucraineni nu sunt mai puțini), susţine Ministerul Apărării Ucrainei şi peste 200 au fost luaţi prizonieri. Străzile sunt pline cu tehnică distrusă. Iar comandamentul militatar al Rusiei declară că ei pierderi nu au! Înteresant ce ar însemna aces Z înscris pe toată tehnica de război rusă din Ucraina? În tentația maniacală a criminalului Putin, care în toate încearcă să-l imite pe Hitler (blitzkreg, provocările din Donbas, se pare că și aceasta ară rădăcini naziste. Hitler avea unități special de luptă Sonderkommandos.

Chiar dacă se scrie cu litera S în limba rusă se citește ca Z!

Ce va fi mai departe? După acest calvar, care sunt sigur, cu mai pierderi omenești și materiale, totuși se va termina, la sigur lumea va fi alta. Cu siguranță, Ucraina a devenit deja un stat european, un stat în care marea majoritate a populației îmbrățișează valorile europene, în special acum când s-au convins de „valorile” fratelui mai mare slav. Împreună cu țările slave Polonia, Slovacia, Cehia, țările fostei Yugoslavii, vor fi în comunitatea slavă europeană, iar Rusia mult mai puțin slavă – va rămâne în estul sălbatic.
Fiind unul din statele, cu care se învecinează Ucraina, Republica Moldova este supusă unui val masiv de refugiați în continua creștere, numărul cărora este de apr. 40000 de oameni, în special femei și copii. Spre onoarea ei guvernarea a luat toate măsurile posibile pentru a le ușura întrucâtva situația bieților refugiați, unii dintre ei veniți fără nicio sursă de existență, simplificând la maxim procedura de trecere a frontierei, acordându-le primul ajutor la frontieră, spațiu de ședere temporară.

De o poziție civică fără precedent a dat dovadă și societatea civilă, oameni de rând, unii proprietari de pensiuni, de spații locative, care și-au propus serviciile pentru ai ajuta pe bieții refugiați. De menționat în mod special faptul că localnicii din imediata apropiere a punctelor vamale, de ex. Palanca, Ștefan Vodă, au avut de suferit acum 30 de ani în urmă în timpul războiului Rusiei împotriva tânărului stat Republica Moldova abia recunoscut de ONU unde de partea Rusiei alături de armata rusă și tot soiul de elemente declasare, pușcăriași, cazaci, din păcate au luptat și voluntari naționaliști ucraineni. Acest moment a fost observat, fiind menționat în cele mai importante surse de informații din lume, fapt ce este deosebit de important pentru imaginea acestei așchii de popor român cu aspirații certe proeuropene.

Deci, repet, în perioada postbelică imediat următoare se vor întâmpla multe lucruri, care ar putea duce și la rezolvarea problemelor noastre privind integritatea națională. Războiul se va termina într-o formă sau alta. Ceea ce este clar rușii s-ar putea să se retragă de pe teritoriul restului Ucrainei, ciordindu-i totuși teritoriile din est Donetzk și Luhansk, precum au procedat cu Crimeea. În această situație Ucraina va fi impusă să-și concentreze atenția asupra restului teritoriului, inclusiv la securizarea granițelor de vest. În acest caz s-ar putea reveni la oportunitatea de schimb de teritorii – Transnistria în schimbul sudului Basarabiei, despre care se duceau discuții în această problemă între grupurile de deputați ai Republicii Moldova și Ucrainei dinn Sovietul Suprem al URSS prin anii 90!.

Cei mici întotdeauna ar putea profita de conjucturi favorabile dacă vor fi pregătiți. Să sperăm că vom fi pregătiți să profităm de situație dacă această șansă va apărea!

Valeriu Dulgheru

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: