ROMÂNIA BREAKING NEWS

Analiză Capital – Economia supersonică: PIB-ul României a crescut cu 300% în 18 ani!

Analiză Capital – Economia supersonică: PIB-ul României a crescut cu 300% în 18 ani!

PIB-ul pe cap de locuitor s-a majorat de patru ori începând din 1998. Țara noastră se află pe locul opt în lume și pe locul doi în Europa după viteza cu care a evoluat economia în ultimele două decenii.

Mulți români au tendința de a-și con­sidera țara drept unul dintre cele mai nepotrivite locuri pentru a duce o viață decentă. Articolul de față nu are de gând să nege numeroasele motive de nemulțumire ale acestora. Totuși, este corect să vedem și jumătatea plină a paharului. Există, de exemplu, o fațetă a României pe care tindem să o ignorăm sau chiar să o negăm, respectiv aceea de membră de frunte a clubului celor mai performante economii din lume în ultimele două decenii.

Cel puțin așa indică datele seci ale Băncii Mondiale, care arată că produsul intern brut pe cap de locuitor (ajustat cu paritatea puterii de cumpărare – PPP, pentru a face comparația cu alte state cât mai corectă) a crescut de patru ori în România în perioada 1998-2015 (respectiv cu 303%). Suntem, astfel, pe locul al optulea în topul evoluției PIB per capita PPP în lume, după cinci state din Asia și Caucaz (inclusiv China), unul din Africa (Guineea Ecuatorială, unde PIB-ul a crescut semnificativ datorită descoperirii unor zăcăminte de petrol) și unul din Europa (Rusia). La capătul celălalt al clasamentului se află Republica Centrafricană (unde PIB-ul per capita PPP a scăzut cu 9%, de la 657 de dolari în 1998 la 597 de dolari în 2015) și Zimbabwe și Emiratele Arabe Unite, ambele cu minus 12% în același interval (de la 2.046 la 1.794 de dolari, respectiv de la 80.000 la 70.000 de dolari).

La nivel continental, ne situăm, evident, pe locul al doilea în Europa și pe locul întâi în rândul membrelor UE. Se află în relativa apropiere a României (cu creșteri de trei până la 3,5 ori ale PIB în 18 ani) Albania, Belarus și statele baltice, iar în zona de creșteri de 2,5 până la trei ori ale PIB-ului per capita PPP sunt, în ordine, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Moldova, Polonia, Slovacia și Macedonia. În jumătatea de est a continentului au performat cel mai prost la acest capitol în intervalul 1998-2015 Grecia (+51%), Cipru (+68%) și Slovenia (+95%). În vestul Europei produsul intern brut per capita PPP a evoluat cel mai bine în ultimele două decenii în Irlanda (+123%), Norvegia (+120%) și Germania (+90%), iar cel mai prost în Italia (+46%), Islanda (+64%) și Regatul Unit (+68%).

Campioni la exporturi

Evoluția fulminantă a PIB s-a simțit și la nivelul altor indicatori. De exemplu, dacă în 1998 vindeam peste granițe mărfuri în valoare de opt miliarde de dolari pe an, anul trecut valoarea acestora a fost de peste șapte ori mai mare, respectiv de 60 de miliarde de dolari. Creșterea de 630% a volumului exporturilor în acest interval a plasat țara noastră pe un comod loc 13 la nivel mondial (liderul clasamentului fiind China) și pe locul trei în Europa (după Albania și Lituania). Iar având în vedere că în primele opt luni ale anului exporturile au continuat să urce destul de alert (cu circa 4%), sunt mari șanse ca țara noastră să-și păstreze locul fruntaș în clasament și după 2016.

Totuși, tot mai multe voci atrag atenția că acest motor de creștere dă semne de oboseală. De exemplu, în prima jumătate a anului numărul autovehiculelor vândute peste hotare a scăzut cu 5% față de același interval al lui 2015, până la 182.000 de bucăți. „Pentru ca ritmul de creștere a exporturilor din ultimii ani să se mențină, trebuie ca mărfurile românești să fie comercializate și în alte zone, cum ar fi Orientul Mijlociu, Asia, Africa și America Latină, zone în care astăzi vindem cu precădere produse agroalimentare și băuturi, mobilă și alte produse cu valoare redusă și de calitate medie“, a afirmat ministrul Economiei, Costin Borc, la o întâlnire cu exportatorii.

Citește analiza integral pe Capital.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: