Analiştii trag un semnal de ALARMĂ: leul se va DEPRECIA, dobânzile vor CREŞTE

Analiştii prezic veşti sumbre pentru moneda naţională. Pe baza unui sondaj realizat de CFA România, asociaţia estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, respectiv o majorare a ratelor de dobândă la împrumuturile în moneda naţională, scrie Agerpres, citat de romaniabreakingnews.ro

”Este de remarcat ca 73% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni au consemnat un curs anticipat de 4.5650 (valoare în creştere cu 150 pips faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2018-iunie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 2,00% (valoare în creştere cu 0.35 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în exerciţiul anterior). Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (trei luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (cinci ani), toţi participanţii la sondaj anticipând această evoluţie”, se arată în document.

Conform sursei citate, în luna mai 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară, la valoarea de 66,6 puncte, fiind cu 5,8 puncte mai mare decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior.

”Majorarea s-a datorat în special evoluţiei ambelor componente ale sale. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 83,8 puncte, maxim istoric, valoare în creştere cu 7,9 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 4,8 puncte până la valoarea de 57,9 puncte”, informează CFA România.

Sondajul este realizat în ultima săptâmână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din ţară, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).