Ana Guțu, candidata Partidului Dreapta la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, susține că Republica Moldova poate fi numit stat capturat inclusiv pentru că partidele de la putere pun în funcțiile-cheie persoane afiliate formațiunilor. Potrivit ei, influența oligarhilor poate fi diminuată prin unirea cu România. Subiectul a fost abordat în cadrul unei dezbateri organizate de Centrul de Investigații Jurnalistice în proiectul „Prezidențiale transparente”, conform anticoruptie.md citat de romaniabreakingnews.ro
„În Republica Moldova, un partid politic vine la putere pentru a pune în funcțiile-cheie din stat – instituții, ministere, agenții, sute de întreprinderi de stat – oamenii lor. Ei sunt puși acolo inclusiv pentru a rezolva problemele financiare ale famiilor lor, creează firme care fac afaceri cu statul etc. Peste șapte ani se schimbă puterea. Bunăoară ceea ce făcea Filat acum doi-trei ani, exact asta face acum Plahotniuc – toți primarii trec de partea lui. Se folosesc exact aceleași metode de lucru. Este capturat acel primar? Haideți să ne întrebăm. Am discutat cu mai mulți dintre ei. Unul zice «Trebuie să rezolv problema apeductului în sat, și dacă nu intru în Partidul Democrat, nu primesc bani». E un fel de presiune: nu vii în partid, nu-ți dăm bani pentru apeduct sau șosea. Din păcate, la noi așa funcționează statul și așa va funcționa. Este imposibil ca un candidat la prezidențiale să promită că va pune capăt instituțiilor capturate. Văd că mulți se aventurează să promită marea și sarea. Cum o va face un președinte, cu un buget lapidar?”, s-a întrebat retoric candidata la fotoliul de președinte.
Potrivit ei, singura soluție pentru a combate acest fenomen este unirea cu România pe care o va promova dacă va fi aleasă în funcția de șef al statului.
„Nu există soluții pe temren scurt. Cel puțin dacă internaționalizez această problemă, dacă vom avea un președinte unionist, acesta va fi un instrument foarte serios pentru a apropia unirea Republicii Moldova cu România. Măcar ceva vom face, fiindcă în rest, acel președinte, zis anticorupție, anti-oligarhic, anti-sistem… Vor fi discuții deșarte. De ce să nu fie și anticorupție, și anti-oligarhic, și anti-sistem și să facă tot ce trebuie, dar și să spună și să propună unirea cu România. Dacă vrem să avem justiție corectă, să nu avem 32 de raioane și președinți de raioane, să nu avem de trei ori mai mulți primari decât în Marea Britanie, aceasta este unica soluție”, a mai spus Ana Guțu.