ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ambasadorul Ucrainei în România s-a întâlnit cu senatorul Viorel Badea pentru a solicita ajutor din partea României la APCE

Ambasadorul Ucrainei în România s-a întâlnit cu senatorul Viorel Badea pentru a solicita ajutor din partea României la APCE

Senatorul Viorel Badea, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a avut o întrevedere cu dl. Teofil Bauer, Ambasadorul Ucrainei în România. Pe lângă mulțumirile adresare membrilor Delegației Parlamentului României la APCE, ambasadorul ucrainean a solicitat susținere Delegației române la APCE pe parcursul celei de-a treia părți a Sesiunii (Strasbourg, 22-26 iunie a.c.) la dezbaterea privind reexaminarea deplinelor puteri ale Delegației Federației Ruse la APCE, în sensul amânării tranșării acestui subiect cel puțin până în ianuarie 2016, întrucât autoritățile de la Moscova au încălcat cvasitotalitatea acordurilor anterior asumate.

Diplomatul ucrainean a transmis mulțumiri membrilor Delegației Parlamentului României la APCE pentru susținerea consecventă, în cadrul reuniunilor acestei organizații parlamentare internaționale, a pozițiilor exprimate de reprezentanții ucraineni. A mai adăugat că această susținere se înscrie în cadrul mai larg al dinamicii ascendente a relațiilor bilaterale între cele două țări, remarcând gradul ridicat de deschidere al ambelor părți spre cooperare, inclusiv în dosare considerate în trecut sensibile.

Părțile au trecut în revistă ultimele evoluții referitoare la conflictul din estul Ucrainei, fiind deplânse pierderile semnificative de vieți omenești, inclusiv în rândul populației civile.

Senatorul român a subliniat că Ucraina, din punct de vedere identitar, cultural și spiritual, aparține familiei europene, iar acest lucru va trebui să se concretizeze și la nivel politic.

Ambasadorul ucrainean a solicitat susținere Delegației române la APCE pe parcursul celei de-a treia părți a Sesiunii (Strasbourg, 22-26 iunie a.c.) la dezbaterea privind reexaminarea deplinelor puteri ale Delegației Federației Ruse la APCE, în sensul amânării tranșării acestui subiect cel puțin până în ianuarie 2016, întrucât autoritățile de la Moscova au încălcat cvasitotalitatea acordurilor anterior asumate. În opinia părții ucrainene, orice altă poziționare – reluarea dialogului, cum sugerează reprezentanții unor delegații naționale la APCE – ar fi sinonimă cu o recunoaștere implicită a acțiunilor agresive ale Federației Ruse.

Senatorul Badea a relevat, la final, contactele frecvente pe care le întreține cu reprezentanții românilor din Ucraina (Cernăuți, Herța), perspectiva unor vizite in Regiunile Cernăuți și Odesa, precum și schimburile care au loc la nivelul Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina. Totodată, dl. senator Badea a menționat că este inacceptabilă disocierea așa-zisei limbi moldovenești de limba română pe teritoriul ucrainean (mai cu seama in regiunea Odesa), subliniind că această abordare nu face altceva decât să promoveze false „principii lingvistice”, caracteristice propagandei sovietice.

Sursa:  jurnalromanesc.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: