ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ambasadorul Rusiei la București așteaptă de la noul Guvern al României o dezvoltare a relațiilor ruso-romane. La orizont un important forum economic ruso-român, la Moscova

Ambasadorul Rusiei la București așteaptă de la noul Guvern al României o dezvoltare a relațiilor ruso-romane. La orizont un important forum economic ruso-român, la Moscova

Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a declarat marți, la Cluj, că țara sa așteaptă de la noul Guvern al României o dezvoltare a relațiilor ruso-romane. „Credem că noul Guvern al României va aduce ceva nou. Pentru că istoria recentă nu a fost foarte încurajatoare. Așadar, cu ceva nou sperăm și ne dorim să putem înainta și să dezvoltăm relațiile și cooperarea noastră în beneficiul ambelor țări”, a afirmat oficialul rus, citat de Agerpres.

„Pentru că am observat că avem interese comune în mai multe domenii. Ca un exemplu este prețul gazului. Atunci când la nivel internațional prețul gazului și al petrolului a scăzut, gazul rusesc a devenit mai ieftin decât cel românesc, astfel că România acum își păstrează rezervele proprii în depozite subterane și folosește gaz mai ieftin, rusesc. Și când prețurile vor urca, vor folosi produsele proprii. Vedeți, suntem atât de aproape unii de alții, trăim în aceeași regiune și avem multe interese comune”, a adăugat Valery Kuzmin.

Diplomatul rus se afla la Cluj, în cadrul unei vizite ce are ca scop încearcarea de identificare a oportunităților de colaborare în vederea pregătirii unui important forum economic ruso-român, care va avea loc în primăvară, cel mai probabil la Moscova.

Valery Kuzmin

Oficialul rus a menționat printre interesele comune și pescuitul, Marea Neagră, mediul, exploatarea gazului, precum și colaborările științifice, care au au o foarte lungă tradiție între cele două țări.

În ceea ce privește regiunea Clujului, Valery Kuzmin spune că știe că zona este cunoscută pentru tehnologia IT și pentru producția de mobilă sau pentru cea agro-industriala:

Prezent în Cluj pentru câteva zile, diplomatul rus a precizat că se află pentru prima dată în această regiune, unde încearcă să identifice oportunități de colaborare în vederea pregătirii unui important forum economic ruso-român, care va avea loc în primăvară, cel mai probabil la Moscova.

Oficialul rus a menționat printre interesele comune și pescuitul, Marea Neagră, mediul, exploatarea gazului, precum și colaborările științifice, care au au o foarte lungă tradiție între cele două țări.

„În aceste sectoare avem anumite oportunități. De exemplu, eu personal, îmi amintesc, din cele patru decenii de colaborare pe care le avem, de mobila românească, care este celebră în Rusia și care se vinde foarte bine. Mai sunt și alte probleme create sau care au rezultat din relațiile politice din ultima vreme — sancțiunile europene și așa mai departe. Dar producția de mobilă nu are nimic de a face cu sancțiunile. (…) Însă pot fi identificate și alte sfere de interes de către oamenii de afaceri, iar ambasada încearcă să pregătească un mediu favorabil pentru ca ei să poată funcționa”, a spus diplomatul.

Acesta a mai precizat că vizita sa a avut ca scop și analizarea unor anumite probleme care ar putea debloca relațiile economice, dar și deschiderea de căi de cooperare în mai multe domenii.

La rândul său, subprefectul Györke Zoltan, a declarat, la finalul întâlnirii, că autoritățile sunt deschise către cooperarea cu Rusia, în limitele respectării sancțiunilor internaționale.

„România este deschisă dezvoltării contactelor bilaterale româno-ruse acolo unde ele sunt posibile, în domeniile în care sunt posibile, spre exemplu relațiile comerciale, educație și cultură, cu condiția să nu afecteze regimul sancțiunilor”, a spus subprefectul de Cluj.

Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: