ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ambasadorul Rusiei, despre proteste: Evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru un dialog româno-rus

Ambasadorul Rusiei, despre proteste: Evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru un dialog româno-rus

Valery Kuzmin

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat, vineri, că evenimentele recente din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state, dar şi-a exprimat speranţa că Guvernul României, deşi „e angajat într-o agendă diferită”, va găsi loc şi pentru dialogul româno-rus.

„Din păcate pentru relaţiile noastre, evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog. Pentru că în prima jumătate a anului trecut toată lumea se pregătea pentru alegeri, Guvernul avea un mandat foarte scurt. Aşteptam să vină un nou guvern cu un alt mandat pentru a începe un dialog plin de substanţă. Acum, din nou, Guvernul dumneavoastră e angajat într-o agendă diferită. Sperăm că vom găsi loc în această agendă, dar, evident, instabilitatea politică nu este încurajatoare”, a afirmat Kuzmin.

Pe de altă parte, referindu-se la fondul problemei, diplomatul rus a afirmat că subiectul ţine de „suveranitatea necondiţionată a naţiunii române” şi nu este o temă la care să răspundă Rusia. „Nu ne revendicăm rolul de mentori, este treaba voastră. (…) Credem că avem nevoie de o vecinătate stabilă, prosperă şi prietenoasă în jurul graniţelor noastre şi sperăm că România (…) va fi gata (…) pentru un dialog multidimensional între ţările noastre”, a adăugat Valery Kuzmin.

El a mai spus că recentele declaraţii ale Ministerului rus de Externe nu aduc elemente noi în descrierea situaţiei în care se află relaţiile româno-ruse. „Nu spune acolo că România reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ci că acţiunile politicile ale liderilor români care fac din România un avanpost, (…) în particular al elementelor sistemului global al apărării anti-rachetă americane, acestea reprezintă o ameninţare pentru Rusia”, a susţinut Kuzmin.

Ambasadorul a precizat că de la venirea sa în România a auzit „multe retorici nu foarte prietenoase” la adresa Rusiei

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: