ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ambasadorul Rusiei, despre proteste: Evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru un dialog româno-rus

Ambasadorul Rusiei, despre proteste: Evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru un dialog româno-rus

Valery Kuzmin

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat, vineri, că evenimentele recente din România nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog între cele două state, dar şi-a exprimat speranţa că Guvernul României, deşi „e angajat într-o agendă diferită”, va găsi loc şi pentru dialogul româno-rus.

„Din păcate pentru relaţiile noastre, evenimentele recente nu oferă un teren favorabil pentru stabilirea unui dialog. Pentru că în prima jumătate a anului trecut toată lumea se pregătea pentru alegeri, Guvernul avea un mandat foarte scurt. Aşteptam să vină un nou guvern cu un alt mandat pentru a începe un dialog plin de substanţă. Acum, din nou, Guvernul dumneavoastră e angajat într-o agendă diferită. Sperăm că vom găsi loc în această agendă, dar, evident, instabilitatea politică nu este încurajatoare”, a afirmat Kuzmin.

Pe de altă parte, referindu-se la fondul problemei, diplomatul rus a afirmat că subiectul ţine de „suveranitatea necondiţionată a naţiunii române” şi nu este o temă la care să răspundă Rusia. „Nu ne revendicăm rolul de mentori, este treaba voastră. (…) Credem că avem nevoie de o vecinătate stabilă, prosperă şi prietenoasă în jurul graniţelor noastre şi sperăm că România (…) va fi gata (…) pentru un dialog multidimensional între ţările noastre”, a adăugat Valery Kuzmin.

El a mai spus că recentele declaraţii ale Ministerului rus de Externe nu aduc elemente noi în descrierea situaţiei în care se află relaţiile româno-ruse. „Nu spune acolo că România reprezintă o ameninţare pentru Rusia, ci că acţiunile politicile ale liderilor români care fac din România un avanpost, (…) în particular al elementelor sistemului global al apărării anti-rachetă americane, acestea reprezintă o ameninţare pentru Rusia”, a susţinut Kuzmin.

Ambasadorul a precizat că de la venirea sa în România a auzit „multe retorici nu foarte prietenoase” la adresa Rusiei

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: