ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ambasadorul Romaniei in Germania: Ungaria si alti aliati au de multe ori agende separate fata de ale noastre si de ale aliantelor

Ambasadorul Romaniei in Germania: Ungaria si alti aliati au de multe ori agende separate fata de ale noastre si de ale aliantelor

Ambasadorul Romaniei la Berlin, Emil Hurezeanu, a declarat, joi, la Bucuresti, ca liniile de fractura din apropierea Romaniei s-au inmultit in prezent fata de perioada Razboiului Rece, iar unii dintre aliati, cum este Ungaria, au agende separate de ale Romaniei si ale aliantelor comune.

Hurezeanu a afirmat ca Romania este pozitionata in randul tarilor pro-europene, diplomatul subliniind si contextul international dificil dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia.

„Ceea ce Romania reprezinta astazi in Uniunea Europeana este imporant si trebuie pastrat si aprofundat. Romania este pe radarul pro-europenilor, nu al euroscepticilor sau al antieuropenilor. Romania este o tara cu experienta istorica si diplomatica mare, importanta si foarte nuantata, la care a fost aproape obligata datorita pozitiei geografice si intereselor nationale de implinire statala si apoi de consolidare si pastrare a statalitatii.”

Ceea ce reprezinta Romania cu o populatie de 20 de milioane si cu rol de releu in apropierea liniilor de fractura care s-au inmultit – nu mai suntem doar la fractura dintre est si vest, ca pe vremea Razboiului Rece, suntem si la o fractura intre nord si sud, intre nord-vest si sud-est -, avem aliati in Orientul Apropiat, o alianta veche si strategica cu Israel, avem aliati la Bruxelles si la Washington, dar ne cunoastem din ce in ce mai putin, si nu neaparat din vina noastra, vecinii. Pentru ca vecinii euroatlantici, ca Ungaria si altii, au de multe ori, in raport cu noi si cu evenimentele internationale, agende separate de ale noastre si de ale aliantelor din care facem parte. Mari tari din interiorul aliantelor au miscari centrifugare„, a mai declarat ambasadorul roman in Germania.

Foto: Victor Orban (Ungaria) întalnire cu ministrul de externe al Federației Ruse

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: