ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ambasada Rusiei anunță o dezghețare majoră a relațiilor cu România. Ce nu a spus Meleșcanu dupa întalnirea cu Kuzmin

Declaraţiile făcute de ambasadorul rus după întâlnirea cu ministrul Teodor Melescanu semnalează o cel puţin o dezgheţare majoră a relaţiilor cu România, potrivit reprezentanţei diplomatice a Rusiei la Bucureşti.

Întâlnirea dintre Melescanu şi Valeri Kuzmin ce a avut loc a fost prezentată de MAE român în doar câteva rânduri în care se vorbea de apartenenţa României la valorile UE şi NATO şi se sugera o admonestare în fraza în care se menţiona „evitarea unei retorici inadecvate în declaraţiile publice”.
Ambasada Rusiei a postat, însă, extrase dintr-un interviu acordat de Kuzmin agenţiei TASS în care se vorbeşte de o conversaţie „foarte pozitivă, foarte consistentă”, de necesitatea intensificării dialogului diplomatic, de semnarea a „trei documente importante”, de un forum de afaceri care să fie organizat în această primăvară la Moscova şi de „apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României”.
„Acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creează bază pentru continuarea mersului înainte”, a conchis ambasadorul rus.
Discrepanţă dintre informaţiile oferite de MAE, respectiv de Ambasada Rusiei, privind întâlnirea celor doi diplomaţi a fost sesizată de publicaţia BN24.ro.

Kuzmin, a declarat pe 3 ianuarie, la Cluj, ca tara sa asteapta de la noul Guvern al Romaniei o dezvoltare a relatiilor ruso-romane„Credem că noul Guvern al României va aduce ceva nou. Pentru că istoria recentă nu a fost foarte încurajatoare. Aşadar, cu ceva nou sperăm şi ne dorim să putem înainta şi să dezvoltăm relaţiile şi cooperarea noastră în beneficiul ambelor ţări”

Comunicatul de luni al MAE:

Ministrul afacerilor externe, Teodor Melescanu, l-a primit luni, 13 februarie 2017, pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Valery Kuzmin. Cu acest prilej, ministrul Teodor Melescanu a subliniat importanţa unei abordări pragmatice în relaţiile bilaterale, exprimând deschiderea părţii române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declaraţiile publice şi focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti.

Mesajul de pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei:

„Pe data de 13 februarie 2017 a avut loc o întâlnire a domnului Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, cu domnul Teodor Melescanu, Ministrul Afacerilor Externe al României.”

„În cadrul discuţiei s-a discutat despre starea actuală şi perspectivele dezvoltării relaţiilor ruso-romane în diferite domenii. S-a constatat interesul reciproc în păstrarea şi utilizarea posibilităţilor existente pentru activizarea dialogului pragmatic şi a colaborării, inclusiv pe plan economic, comercial, cultural şi umanitar. A fost abordată o serie de aspecte actuale ale agendei internaţionale.”

(…)

La rândul său, Ambasadorul rus într-un interviu acordat corespondentului TASS, a caracterizat conversaţia cu şeful Ministerului Afacerilor Externe al României ca fiind „foarte pozitivă, foarte consistentă.” „Am fost unanimi în înţelegerea necesităţii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două ţări, în plus faţă de acele contacte destul de sistematice, care au loc în cadrul structurilor internaţionale, precum ONU, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi multe altele, ” – a spus acesta. „A avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situaţiei internaţionale – relaţiile reciproce în cadrul Consiliul Rusia – NATO, situaţia din regiunea Europei de Sud-Est şi regiunea Mării Negre”.

Pe ordinea de zi următoare, a menţionat domnul Kuzmin, se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi).

„Ne-am pronunţat pentru desemnarea de urgenţă a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale ruso-romane de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, am susţinut ideea de a organiza un forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova, ” – a spus diplomatul rus. „În cadrul discutării importanţei relaţiilor culturale bilaterale a fost menţionată apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României ”. – A mai adăugat acesta.

„Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creează bază pentru continuarea mersului înainte – a subliniat domnul Kuzmin în încheiere. ” Am văzut atitudinea şi deschiderea către un dialog pragmatic şi o cooperare reciproc avantajoasă, fapt care m-a bucurat.”

Gabriel Negru / București / RBN Press – 20.02.2017

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: