(ALO, MOLDOVA?) Președintele Ucrainei vrea să înlocuiască limba rusa cu engleza!

Președintele din Ucraina, Petro Poroșenko, a propus vineri ca engleza să devină a doua limbă de studiu în școlile ucrainene în locul rusei, într-un discurs susținut la Universitatea din Liov, un bastion naționalist din vestul Ucrainei, transmite Mediafax.

Engleza trebuie să devină a doua limbă de studiu în școli pentru că există o legătură între nivelul de trai și nivelul de stăpânire a englezei de către populația unei țări”, a afirmat Poroșenko, un miliardar care s-a specializat în relații economice internaționale și vorbește foarte bine limba lui Shakespeare.

El a dat ca exemplu Singapore, al cărei guvern a decis în anii ’50 ca engleza să devină a doua limbă oficială.

Nu mai trebuie să vorbim de statutul limbii ruse, ci de cel al englezei”, a subliniat el.

Dureroasa problemă lingvistică a devenit mai politizată ca oricând în Ucraina, o fostă republică sovietică divizată între o parte de vest naționalistă ucrainofonă și o parte de est rusofonă și rusofilă. Conflictul armat dintre armata ucraineană și rebeliunea prorusă din estul țării este instigat, potrivit Kievului, de către Kremlin sub pretextul protejării populației rusofone.

Ucraineana este singura limbă oficială a țării de la obținerea independenței în 1991.

Chiar dacă nu o vorbesc în familie, ucrainenii rusofoni înțeleg ucraineana și scriu în această limbă, a cărei învățare era obligatorie în perioada sovietică, în pofida dominației rusei, limba oficială a Uniunii Sovietice.

Sursa: Mediafax.ro/Timpul.md prin R.B.N. PRess