Premierul britanic Boris Johnson a obţinut lejer majoritatea în Parlamentul britanic, după alegerile de joi. Partidul Conservator a trecut pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale parţiale anunţate vineri. Astfel, conservatorii obţin 363 de locuri, faţă de 317 la votul precedent din 2017. Laburiştii au obţinut, până acum, 203 mandate, în pierdere, conform SMH.
Rezultatul confirmă larga majoritate conservatoare obţinută şi îi deschide calea lui Boris Johnson de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană la 31 ianuarie. Alegătorii britanici s-au înghesuit, joi, la secţiile de votare, pentru a-şi exprima opţiunea politică în unul dintre cele importante scrutine din Marea Britanie.
Aceste alegeri generale anticipate sunt cruciale pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană. Cetăţenii sunt surprinşi de cozile uriaşe şi mulţi le-au fotografiat şi publicat pe reţelele sociale, remarcând că mulţi tineri au ales să iasă din case – în ciuda vremii – pentru a vota.
Studenţii au ieşit în număr mare la vot în oraşul Canterbury:
După victoria convingătoare a conservatorilor în alegerile din Marea Britanie, care va elimina blocajul politic ce a afectat pieţele financiare britanice, Lira sterlină a atins maxime multianuale faţă de principalele valute,
Eliminarea acestui „nor major” de incertitudini care umbrea pieţele valutare survine în timp ce există semnale clare referitoare la progresele negocierilor comerciale dintre Statele Unite şi China.
Conservatorii premierului britanic Boris Johnson au obţinut suficiente locuri în Parlamentul de la Londra pentru a deţine o majoritate clară, a relatat postul de televiziune ITV, ceea ce elimină incertitudinile din ultimii patru ani legate de momentul în care va avea loc Brexit-ul.
„Am observat deja o reacţie puternică a lirei, după exit poll”, a declarat Michael McCarthy, analist şef la firma CMC Markets din Sydney.
„De asemenea, am observat şi o creştere a contractelor futures pentru acţiuni, ca reacţie la două informaţii importante pentru piaţă. Acestea ar trebui să susţină creşterea economiei globale. Şi yuanul s-ar putea aprecia, dar depinde cât se va întări dolarul”, a arătat acesta.
Lira s-a apreciat cu circa 2% faţă de euro, la un maxim de 82,80 pence pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din iulie 2016, la scurt timp după referendumul pentru Brexit care a dus la deprecierea monedei britanice.
În raport cu moneda americană, lira a avansat cu peste 2%, la 1,3516 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din mai 2018, revenind ulterior la 1,3469 dolari pe unitate.
Evoluţia lirei contrastează cu deprecierea de peste 10% a lirei care a avut loc imediat după referendumul pro-Brext din iunie 2016, care a şters peste 2.000 de miliarde de dolari de pe pieţele financiare.
Informaţiile ITV legate de o majoritate clară în Parlamentul britanic au venit după ce exit poll-urile şi rezultatele preliminare au sugerat că Johnson va obţine o majoritate de 86 de locuri, cea mai mare după victoria conservatoarei Margaret Thatcher din anii 1980.
O astfel de majoritate îi va permite premierului să finalizeze Brexit-ul pe 31 ianuarie, aşa cum a promis.
Chiar şi aşa vor mai exista incertitudini, pentru că Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziţie, în timpul căreia vă negocia o nouă relaţie cu restul de 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Pe pieţele asiatice, yuanul s-a apreciat, iar yenul a scăzut, după ce surse au declarat că Statele Unite şi China au convenit unele reduceri de tarife şi amânarea tarifelor americane care urmau să intre în vigoare pe 15 decembrie.
Relaxarea tensiunilor ar elimina un factor negativ major din calea creşterii economiei mondiale, ceea ce sugerează o cerere mai scăzută pentru yen, care este considerat o monedă sigură. Evitarea unor noi tarife ar fi un stimulent şi pentru economia Chinei, a cărei creştere încetineşte, ceea ce a atras mai mulţi investitori în yuani.
Reacţie la rezultatul alegerilor
Premierul Scoţiei cere un nou referendum privind independenţa, după victoria lui Boris Johnson
Scoţia trebuie să primească autorizaţia de a organiza un nou referendum privind statutul său în Regatul Unit după victoria naţionaliştilor în alegerile parlamentare desfăşurate joi, a declarat liderul Executivului Nicola Sturgeon.
Sondajele de opinie indică faptul că Partidul Naţional Scoţian (SNP) va câştiga 55 dintre cele 59 de mandate alocate Scoţiei în Parlamentul Regatului Unit, potrivit Reuters.
„Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un Guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre.
Boris Johnson poate are un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul nostru viitor”, a subliniat Sturgeon.
Un sondaj de opinie publicat, duminică, de Sunday Times, arata că Scoţia ar vota pentru independenţă, dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană, dar s-ar opune independenţei, dacă UK ar rămâne în interiorul blocului comunitar.
Sondajul arata că 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scoţiei, dacă Regatul Unit părăseşte UE, iar 49% ar vota împotriva independenţei. Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu.