ROMÂNIA BREAKING NEWS

ADENDA … LA ARTICOLUL ,,ISTORIA UCRAINEI”, APĂRUT ZILELE TRECUTE

ADENDA … LA ARTICOLUL ,,ISTORIA UCRAINEI”, APĂRUT ZILELE TRECUTE

Mai zilele trecute, mi s-a publicat un articol-recenzie despre o carte apărută în România, prin 2018, o narațiune propagandistică, scrisă de Serhii Plokhy, un prestigios profesor de istorie ucrainiană la Universitatea Harvard, despre ,,Istoria Ucrainei”, după o rețetă în ton cu vremurile actuale, adică, o ,,istorie nouă” scrisă pentru potențialii învingători care, încă, n-au învins, dar …. victoria e aproape, în viitor, și mai mult decât sigură!

Ideea e că, astăzi, războaiele se pot câștigă online, prin Tv, prin mass-media dirijată, prin manuale de istorie care antedatează evenimentele și consacră victoriile incerte sau neobținute. Totul e să inoculezi ideea pozitivă că un război, chiar și o ,,operațiune specială” a unui dușman tradițional, ipotetic, dacă le pierzi … sunt tot o victorie.!

Important e cine, ce sau cum scrie ,,istoria” și … pentru cine!

Pe 27 aprilie, tocmai ce primisem B.T,-ul și faptul că articolul va apărea imediat, deși aveam senzația că, ceva lipsește din argumentație, iaca poznă, în mediul virtual, pe consacratul site ,,Global Research”, apare pe 1 Mai, a.c., un titlu care m-a ,,surprins”, oareșcum, dar care va fi argumentul final, concluziv, la recenzia pe care o expusesem deunăzi, vis a vis, de ,,cum se scrie istoria Ucrainei”, un ,,deja vu” asupra ceea ce ni se servește gratuit cu forța, fără să o dorim sau să ne intereseze, în mod deosebit.

Titlul articolului este ,,Arma de război a Ucrainei: ȘTERGEREA ISTORIEI” (War Weapon Ukraine: The Erasure of History – în original), fiind scris de un reputat jurnalist italian, Manlio Dinucci – geograf, analist geopolitic și cercetător la ,,The Center for Research on Globalization” (CRG) -, preocupat de ceea ce se întâmplă în lume, în Ucraina, dar și în țara sa natală, Italia, în contextul actualei crize provocate de un conflict/război care se ,,expandează” – că așa vor unii -, dar pe banii și neliniștea contibuabililor comunitari europeni.

Așadar, iată cum arată articolul menționat, tradus, adaptat, argumentat și comentat pentru a putea fi înțeles de către toți cititorii, pro sau contra.

 

,,Războaie au izbucnit și în Sudan, și în Mali, și continuă nestingherit în Ucraina.  Recent, … președintele Biden a declarat, cu nedisimulată compasiune, că „ violența tragică din Sudan este de neconceput și trebuie să înceteze ”. El a ascuns astfel un fapt, anume, atunci când era vicepreședinte al Administrației Obama, a fost un ,,arhitect” major al strategiei SUA care a alimentat războiul din Sudan pentru a împărți țara în două. Astfel, statul artificial Sudanul de Sud, care deține 75% din rezervele de petrol sudaneze, a luat naștere în 2011. Acest fapt a dus la extinderea în continuare a conflictelor interne și a interferențelor externe pentru controlul regiunii sudaneze, ceea ce este important pentru că este foarte bogată … în petrol, gaze naturale, aur și alte materii prime și pentru că are o poziție geostrategică cheie pe continentul african, care trebuie apărată de dușmani. Dușmanii SUA, evident!”

Scuza cu ,,restrângerea influenței Chinei” și ipoteticul ,,război cu China” – deocamdată doar ,,comercial” -, e praf în ochii naivilor europeni, preocupați de ograda ucrainiană, unde a pătruns agresiv, și ne-invitat, ursul rusesc, care, hămesit de foame, … face ravagii! (n.a.)

,,Între timp, în Ucraina, … SUA, NATO și UE continuă să alimenteze războiul împotriva Rusiei, furnizând regimului de la Kiev cantități tot mai mari de arme și tot felul de asistență militară, care ,,nu trebuie să atingă teritoriul Rusiei”. Drept urmare, cheltuielile militare globale sunt în creștere, astfel că, Europa (UE – n.a.) a cheltuit cu 13% mai mult în 2022 decât în ​​2021 pentru arme și operațiuni militare, înregistrând cea mai puternică creștere din ultimii 30 de ani. Cheltuielile militare anuale ale Italiei, de exemplu, au crescut la peste 30 de miliarde de euro, sau o medie de peste 80 de milioane de euro … pe zi!.

În paralel, adevăratele cauze ale războaielor continuă să fie ascunse și mistificate.

Concomitent, însă, regimul de la Kiev face orice ca să ștergă tot ce-i rusesc în Ucraina și din istoria ei, adică, nu a Rusiei, ci … a Ucrainei!.

După ce Kievul a decretat arderea a 100 de milioane de cărți rusești, de bază, doar, pe cele din literatura clasică – o practică analogă cu cea a furiei naziste din perioada instalării la putere a lui Adolf Hitler – președintele ales democratic, Volodîmîr Zelensky, a mai semnat o lege care ,,interzice numele de locuri rusești și alte simboluri ale componentei ruse fundamentale din istoriei Ucrainei”. Folosirea lor este considerată, de democratica lege, un „ act penal ” și, ca atare, va atrage ,,pedepse grave”.

Zelensky a mai semnat și o altă lege democratică, conform căreia, ,,pentru a obține cetățenia ucraineană, este necesar un examen nu numai pentru limbă, ci și de „istoria Ucrainei ””.

Astfel, această ,,istorie a Ucrainei” este reevalută și rescrisă de unii „istorici” – de teapa (tipul – n.a.) harvard-istlui Serhi Plokhy -, în care exaltă de personaje dubioase, precum Stepan Bandera – un colaborator zelos al naziștilor și a lui Hitler.”

N-ar trebui să ne mire acest fapt, căci, însuși Zelensky, încă dinainte de a-i succeda lui Petro Poroshenko la președenție, în mai 2019, a declarat public că este un admirator al lui Bandera și l-a pus în rândul ,,eroilor incomtestabili” ai Ucrainei, subliniind că:

  • Există eroi incontestabili. Stepan Bandera este un erou pentru o anumită parte a ucrainenilor, iar acesta este un lucru normal și mișto. A fost unul dintre cei care au apărat libertatea Ucrainei”.

Această declarație a apărut și în presa franceză – Le Canard Républicain2022 mars 13, sub titlul  „Volodymyr Zelensky despre Stepan Bandera: „El a fost unul dintre cei care au apărat libertatea Ucrainei”” -, fără să tulbure cumva opinia publică europeană, pe vigilenții apărători ai ne-ntinării memoriei holocaustului sau pe luptătorii pentru pace – ăia ,,fără frontiere”!.(n.a.)

,,Este de remarcat, totuși, un amănunt mai puțin semnificativ, ori relevant, pentru context, faptul că  Volodîmîr Zelensky este de origine ruso-evreiască. Limba lui maternă este rusă și până de curând ,,nu vorbea fluent limba ucraineană”, ci … cu accent, specific!

Paradoxal, ideologii și ciracii lui Zelensky se mândresc declarând făloși că se consideră ,,iudeo-naziști”, și că, de fapt, nu sunt naziști, ci doar se manifestă democratic. Ca și alții!.

În același cadru și deziderat, Curtea Supremă ucraineană a decis în 2022 că simbolurile Diviziei SS Galicia – formată din naziști ucraineni – în timpul celui de-al II-lea război mondial –, și care au comis crime odioase – ,,nu sunt naziste și [prin urmare –n.a.], … pot fi folosite ca ,,simboluri politice” chiar și în cadrul demonstrațiilor [publice și democratice – n.a.] !””

E un curent european de ,,pură” democrație, importat … ,,Made in USA”! ,,N-așa?” Panimaieși tavarișci!?

Concluzie

În acest context, ,,guvernul italian se angajează să „reconstruiască ” această Ucraină – care ,,apără UE și democrația” -, investind miliarde de euro furate de la cetățenii italieni” – după cum afirmă, pe deplin documentat, jurnalistul italian Manlio Dinucci.

Oare, … numai de la cetățenii italieni se fură!?

UE, totuși, e compusă din vreo 28 de state membre, printre care și România, …

E de (ne)-nțeles, de ce Ucraina își dorește cu ardoare să adere la NATO, și, mai ales, în UE !?

 

3 mai 2023

Mihai COPEȚCHI – KOPECKY

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: